Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Viharos lesz a szombathelyi közgyűlés alakuló ülése?

Ha az ellenzék úgy akarja, még alpolgármestereket sem tudnak választani. Előzetesünk csütörtök estére.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy biztos, csütörtökön, október 23-án, a városi ünnepségek után este hét órakor lesz a szombathelyi közgyűlés alakuló ülése. Pontos napirendet nem tudunk, de erre megvan a protokoll. Elvileg úgy néz ki, hogy – némi hangulatjavító műsor, szavalat, kamarazene után – az új közgyűlés korelnöke mond köszöntőt, a helyi választási bizottság elnöke aztán ismerteti a választások eredményét, és átadja a megbízóleveleket.

Bajban lesz a Fidesz

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Aztán Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP) leteszi esküjét, átveszi az ülés vezetését. Következnek a képviselői eskük, szépen, egyszerre. Majd a polgármester mond néhány buzdító szót, amihez hozzászólhatnak a frakcióvezetők, a polgármester bejelenti, hogy mikor lesz az első dolgozós ülés, aztán mindenki megy a dolgára.

De most biztosan nem így lesz. Kezdjük a választási eredményeknél, ezek nem is olyan régen lettek jogerősek Végleges a szombathelyi választási eredmény: Szakácsnak és Lendvainak sem jött be az újraszámolás 2014. October 15. 13:20 . A lényeg, hogy a Fidesz-KDNP-nek a polgármesterrel együtt 10 képviselője van, az ellenzéknek pedig összesen 11. Ami azt is jelenti, hogy az ellenzék, ha egységesen szavaz, meg tudja akadályozni a Fidesz akaratának beteljesülését.

Persze, egyáltalán nem biztos, hogy az ellenzék ennyire egységes lesz. A baloldali koalíció kilenc képviselője biztosan, de azért ott van még Molnár Miklós (Pro Savaria) és Balassa Péter (Jobbik) is. A múlt héten még azt mondták kérdésünkre Molnár Miklós és Balassa Péter lesz a mérleg nyelve Szombathelyen? 2014. October 14. 13:41 , hogy senki sem kereste meg őket egyeztetés céljából, de azóta sok víz lefolyt a Gyöngyösön.

Mindenki Molnár Miklóst figyeli

Az első balhé az alpolgármesterek megválasztásánál törhet ki. Úgy tudjuk, a Fidesz továbbra is három alpolgármesterben gondolkodik. Alpolgármester lehet Lendvai Ferenc, Illés Károly és Koczka Tibor. Hacsak Molnár Miklósnak nem kínálták fel az alpolgármesteri pozíciót, és ő nem fogadta el, mert akkor Illés kiesik. És akkor máris megfordulnak az erőviszonyok, és minden sima lesz, mármint a Fidesz szemszögéből.

Ám Molnárt az elmúlt bő félévben rengeteget támadta a kormánypárt, az idén keresztbe tettek annak a tervének is, hogy hiány nélkül adja át a város gazdálkodását a következő ciklusnak, a kampányban aztán olyan szórólapok jelentek meg Kádár és Brezsnyev csókjába forrasztja össze Prugberger Emilt a Fidelitas szórólapja 2014. October 06. 14:25 , amik az MSZP-vel mosták össze a Pro Savariát. Szóval, sok minden szól az együttműködés ellen, nem akarunk jósolgatni, majd kiderül.

Balassa Péter biztosan nem lesz alpolgármester. Nem az esetleges fideszes szándék hiány miatt. A Jobbik egyetlen alpolgármestert akar, és biztos, hogy nem engedik, hogy egyszem képviselőjük beálljon harmadiknak az alpolgármesterek közé.

Lehet, hogy alpolgármesterek sem lesznek

Ha Molnár marad ellenzékben, akkor a 11 fős ellenzéki többség nem fogja megszavazni az alpolgármestereket. Gesztusként Lendvait talán igen, de Koczka Tibort biztosan nem. Hiszen ő a Szombathelyi Médiaközpont igazgatójaként rendesen keresztbe tett a nem fideszes jelölteknek, nem mondott le pozíciójáról, amikor képviselőjelölt lett, sőt, azóta sem.

Könnyen lehet, hogy Illés Károlyt sem fogadják el alpolgármesternek, róla sincs jó véleményük, hiszen Illés az előző ciklusban több önkormányzati céget vezetett, legutóbb havi 1,2 milliós fizetésért a Haladás-stadion építéséért felelős céget Aláírták a Hali stadion építésének szerződését 2014. September 26. 15:19 . Ahonnan másfél év után leváltották, és helyére fele annyi fizetésért vette fel egy új ügyvezetőt.

Szóval, nagyon valószínű, hogy az alpolgármesterek megválasztása sem megy simán majd. És ott van még a baloldal kezdeményezése, miszerint már az alakuló közgyűlésen érdemi munkát kell végezni. Ha Molnár és Balassa is megszavazza, akkor bizony meg kell tárgyalni ezeket az ügyeket, és nem csak egy protokolláris esemény lesz az alakuló közgyűlés.

Mi mindenesetre ott leszünk, és online, percről-percre tudósítással mutatjuk meg, mi is történik. Kezdés csütörtök este hét órakor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Végleges a szombathelyi választási eredmény: Szakácsnak és Lendvainak sem jött be az újraszámolás

Már biztos: a Fidesz elvesztette többségét Szombathelyen, és az új testületben tényleg kiélezettek lesznek az erőviszonyok.

Molnár Miklós és Balassa Péter lesz a mérleg nyelve Szombathelyen?

Valóban rajtuk múlhat a közgyűlési többség, megkérdeztük őket, hogyan is lesz ez majd.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés