Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megalakult az új szombathelyi közgyűlés

Nem az eddigi hagyományok szerint zajlik a ceremónia, de eddig teljes az egyetértés.

20:00 És vége is?

Puskás Tivadar bejelenti, két képviselő összeférhetetlenséget jelentett be, de ezt a meghatározott határidőn belül megoldják. Az egyik biztosan Koczka Tibor, aki a Médiaközpont igazgatója. A másikon még törjük a fejünket.

Alakuló közgyűlés
Képviselők
Vágvölgyi Bálint

És vége, Puskás elmondja, hogy a következő közgyűlés november 3-án, 18:30-kor kezdődik. Ott már biztosan lesznek viták, de ezt mi tesszük hozzá.


19:40 Eskütételek jönnek

Puskás Tivadar tesz esküt, kis pikantéria, legfiatalabb képviselőként Horváth Soma (baloldali koalíció) olvassa elő neki a szöveget. Azért azt nem gondoltuk volna, hogy a szocialista Horváth Soma esketi fel a fideszes polgármestert.

Alakuló közgyűlés
Horváth Soma felesketi Puskás Tivadart
Vágvölgyi Bálint

És jönnek a képviselői eskük, ezt már a tisztségében lévő polgármester olvassa elő nekik. Megint névsorolvasás, egyenként írják alá az esküokmányt.

Közben azon csodálkozunk, hogy az egész nem a hagyományok szerint történik. Hogy régebben hogyan volt, ciklusokon át, azt leírtuk előzetesünkben Viharos lesz a szombathelyi közgyűlés alakuló ülése? 2014. October 22. 09:36 . Nem tudjuk az okát, de így nem szólalt meg a korelnök, és hosszú, vontatott az egész.


19:15 Megint a választási eredmények

Megnyitja az ünnepi közgyűlést, az ülés határozatképes. Dr. Fekete Csilla, a helyi választási bizottság elnökét, hogy ismertesse a választás eredményét, és ossza ki a mandátumokat.

Alakuló közgyűlés
A választási bizottság elnöke
Vágvölgyi Bálint

Az eredményeket már jól ismerjük, nem ismételjük meg most.

Jó sokáig tart, átveszik a megbízóleveleket is.


19:05 Hende mond beszédet

Eldőltek az idén a választások, vége a három kampánynak, kezdődik a munka. De ő azért a kampányban sokat emlegetett dolgokat emlegeti, stadion, 86-os főút, adósságátvállalás, Csónakázótó, gépészmérnök-képzés, stb.

Alakuló közgyűlés
Hende Csaba beszédet mond
Vágvölgyi Bálint

Együtt kell dolgozni, Puskás Tivadar tartja magasba a zászlót, ő elmondhatja majd, hogy kilenc évig volt polgármester, ami történelmi vállalkozás.

Azért volt sikeres az elmúlt négy év, mert minden szinten együtt dolgoztak, és minden területet egyszerre fejlesztettek. És rezsicsökkentés. Ma aki akar, az talál munkát, de ha átnézünk Ausztriába, látható, hogy van hová fejlődni.

Alakuló közgyűlés
Puskás tartja majd a zászlót
Vágvölgyi Bálint

Jól fizető, értékteremtő munkahelyek kellenek, ehhez mindenkinek együtt kell mozdulnia, a szombathelyieket kell helyzetbe hozni. Ők a város sorsát a polgármester és a képviselők kezébe adták, de mellőzni kell az iszapbirkózást. Öt év túl hosszú ahhoz, hogy elvesztegessék.

A választás eredménye bölcsességet, együttműködést kíván mindenkitől. Megígéri, hogy rá számíthatnak a város és a megye érdekeiért. Felidézi a korábbi, jelentős városi politikusokat, Éhen Gyulát, Welther Károlyt, akik ma is példát mutatnak.


19:00 És jönnek

Mármint a megválasztott képviselők, ők ülnek az első sorba. Néhány kolléga Molnár Miklóst faggatja. Sajnos, minket jobbról, balról közrefogtak, a laptoppal mozdulni sem lehet. És kezdődik.

Alakuló közgyűlés
Majdnem megtelt a terem
Vágvölgyi Bálint

18:50 Leszünk szépen

Tíz perc van a kezdésig, csoportokban jönnek az ünneplős emberek, köztük régi, a politikából már korábban távozó ex-képviselőket is látunk. A legújabb hír, hogy állítólag teljesen ünnepi lesz a közgyűlés.

Alakuló közgyűlés
Az új képviselők egy része
Vágvölgyi Bálint

A terem sem közgyűlésre van berendezve, nézőtér az egész, csak a városvezetés pulpitusa van a helyén. Ja, a folyosóról meg eltűntek a kabátfogasok, így a székeken tárolódnak a kabátok.

Itt van Hende Csaba is, aztán Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Majthényi László, a megyei közgyűlés tegnap megválasztott elnöke.


Hűvös, nedves az idő, nem olyan, mint négy éve volt, amikor a 15:6-os többséggel rendelkező Fidesz a városháza előtt ünnepeltette magát Viharos alakuló közgyűlés Szombathelyen 2010. October 15. 01:21 . Most erre semmi okuk, hiszen patthelyzet van, az ebből adódó lehetőségeket előzetesünkben részleteztük Viharos lesz a szombathelyi közgyűlés alakuló ülése? 2014. October 22. 09:36 .

Alakuló közgyűlés
Volt képviselők, ha találkoznak
Vágvölgyi Bálint

Mi már itt vagyunk a városháza nagytermében, nemsokára kezdődik is az alakuló ülés. Először ünnepi műsor lesz, utána aztán többet tudunk majd. Van azért némi új infónk, állítólag Molnár Miklóssal (Pro Savaria) tárgyalt a Fidesz az együttműködésről. Úgy tudjuk, Molnár alpolgármesteri posztot és több bizottsági helyet kért egyesületének. Hogy megegyeztek-e, azt egyelőre nem tudjuk.

Alakuló közgyűlés
Molnár Miklóson múlik minden
Vágvölgyi Bálint

Ha igen, akkor is szűk és törékeny lesz az egyfős kormánypárti többség, izgalmas heteknek, hónapoknak, éveknek nézünk elébe.

És még egy infó: Puskás Tivadar polgármester november 3-án este fél hétre rendkívüli ülést hívott össze, a napirenden az önkormányzati tulajdonú cégek beszámolói, a bizottságok megválasztása, személyi kérdések, a szociális rendelet szerepel, és tárgyalnak a fizetőparkolásról is.

De most még az alakuló ülés előtt vagyunk, rövidesen kezdünk. Percről-percre tájékoztatjuk olvasóinkat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Viharos lesz a szombathelyi közgyűlés alakuló ülése?

Ha az ellenzék úgy akarja, még alpolgármestereket sem tudnak választani. Előzetesünk csütörtök estére.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra