Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyugdíj: Tovább habzsol a kormányzati gömböc

Miközben az állam étvágya egyre nagyobb, sokan még szigorúbb diétára számíthatnak. Beláthatatlan időre hosszabbították a magánpénztári tagdíjak államosítását. A stabilitási törvény módosítása pedig furcsa helyzetet teremtett. Átvágták a visszalépőket, avagy lesznek további változások?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Senkinek az élete, szabadsága és tulajdona nincs biztonságban, amíg a parlament ülésezik

, mondta egykor Mark Twain. A többek között Tom Sawyer kalandjait, valamint a Koldus és királyfit jegyző amerikai író szösszenete nyugdíjügyben egyre gyakrabban bukkan fel a magyar facebook-ozók üzenőfalán. Amikor ugyanis az utolsó melós éveiket taposók, vagy éppen az állami nyugdíjról már lemondó középkorosztály tagjai azt hinnék, hogy e tárgykörben nem lehet újabb módosításokkal előjönni, akkor a kormány mindig kihúz valamit a cilinderből.

48 milliárdot vesznek el és tolnak az államkasszába

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Most éppen azt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a stabilitási törvényhez fűzött módosító javaslatai miatt a magánpénztáraknál maradók januártól az állami kasszába teljesítik befizetéseiket. Ergo a továbbiakban is, egyelőre beláthatatlan időre államosítják a tagdíjakat. S hogy erre miért volt szükség? Matolcsy két hete jelentette be, hogy a vártnál gyengébb GDP-növekedés és forintárfolyam miatt a jövő évi költségvetésből hiányzó 320 milliárd forint egyik forrása (48 milliárd forint) a még magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek átirányítása. Azt is hozzátette, hogy valószínűleg 2013-ban is ugyanez lesz a helyzet, továbbá el kell gondolkodni a magánpénztári rendszer jövőjén.

A korábbi bejelentésből néhány napja tény, egyben friss törvény lett. Ezzel

csupán

annyi a probléma, hogy a tavaly ősszel megszüntetett kötelező magánpénztári tagság, majd az ezzel együtt járó nyugdíjállamosítás ellenére több mint 100 ezer (többségében az átlagnál jobban kereső) honpolgár döntött úgy, hogy marad a saját pénztáránál. Erről akkoriban nyilatkozatot is ki kellett tölteniük, amely most már nem több mint puszta látszatválasztás.

Pedig nem szabad elfelejteni, a maradók annak tudatában tartottak ki, hogy a kormány ridegtartást, vagy ha úgy tetszik gyakoribb diétát (csak, hogy maradjunk a címben említett falatozásnál…) ígért: 14 hónapig, 2010 októberétől idén december elejéig, nyugdíjbefizetéseiket a tb-rendszerbe irányították, illetve meglebegtették előttük az állami nyugdíjra való jogosultság elvesztését is. Többek között az utóbbi, sokak számára diszkriminatívnak tűnő rendelkezés alapozta meg az Alkotmánybíróságnak (Ab) benyújtott alkotmányos panaszokat.

Átvágták a visszalépőket?

Az Ab-ről kicsit később, előtte kanyarodjunk még vissza a legújabb törvényi passzusokhoz. A jogszabály szerint tehát a 10 százalékos nyugdíjjárulék a magánpénztári tagok esetében is az állami kasszába kerül. Újra megnyitották továbbá az állami pillérbe való átlépés lehetőségét a 102 ezer magánpénztártag előtt. Ők jövő év március végéig kezdeményezhetik visszatérésüket az állami nyugdíjrendszerbe. A visszalépők a tagdíj-kiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamukat felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukra utalhatják.

Üres az államkassza, üres a táska?
profpeti

A magánpénztárban maradók állami nyugdíjjogosultságot kapnak. Az ettől homlokegyenest eltérő korábbi szabályt arra hivatkozva törölték el, hogy a magánpénztártagok által fizetett járulék az állami kasszába kerül, így annak állami nyugdíjjogosultságot kell keletkeztetnie. (Ezzel tehát kiküszöbölték azt a cirka egyéves gondot, amit az Ab-nek is jeleznie kellett volna).

Így viszont ismét érdekes helyzet állt elő. Jelen pillanatban úgy tűnik, a kormány odavágott a visszalépőknek, miközben továbbra sem motiválja a magánpénztárak tagjait az

átigazolásra

. Persze kérdés, lehet-e őket bárhogyan is motiválni, hiszen valószínűleg éppen azért maradtak, mert nem bíznak az államban.

A gömböc és az Ab esete

A kormánynak mindenesetre nyilván jól jönne a magánkasszákban felhalmozott 220 milliárd forint. Ennek lenyúlásához viszont vonzóvá kellene tenni az állami rendszert. Szakértők úgy látják, rövidesen újabb változások várhatók. Ráadásul az sem lenne meglepő, ha végül egy olyan salamoni döntés születne, melynek értelmében a pénztártagok később kevesebb juttatást kapnának, mint azok, akik tisztán állami rendszerben vannak.

Nyáron a szakszervezetek a nyugdíjakért is demonstráltak Vépnél
Tánczos Mihály

Máskülönben eléggé komolytalan lenne, hogy miután korábban sokan léptek vissza az állami nyugdíj kedvéért, most kiderülne: a maradók is automatikusan ugyanazt kapják. Kíváncsian várjuk tehát a további bejelentéseket...

És akkor az Ab. Többen nagyon várták a taláros testület idei utolsó, szerdai ülését, melyen egyebek mellett a magán-nyugdíjpénztárak ügyét is tárgyalták. Pontosabban beszéltek róla, döntés ugyanis nem született, az Ab pedig idén már többet nem gyűlnek össze. Az új, Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében ráadásul január 1-jétől megszűnnek a testület folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kabinet, a képviselők negyede vagy az ombudsman kezdeményezte.

Innentől kezdve pedig az sem csoda, ha sokaknak az állami politika láttán Mark Twain mellett a magyar népmesékből ismert kis gömböc is eszébe jut, amely akadálytalanul fal fel mindent, ami a szeme, illetve a szája elé kerül. Miközben a jövő nyugdíjasai eléggé nehéz diétára készülhetnek…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Itt a Matolcsy-csomag – 900 milliárdot szorít meg a kormány

Drágább lesz a gyógyszer, dolgozniuk kell a rokkantnyugdíjasoknak, csökkenhetnek a nyugdíjak, kevesebb vonat közlekedik, iskolákat, kórházakat vesznek el az önkormányzatoktól.

Óriási ribillió semmiért – Vértes András a gazdaságpolitikáról

A Medgyessy-féle úton halad ma Magyarország – jelentette ki a GKI elnöke Szombathelyen. Azt is mondta, hogy a kormány csak elhalasztotta a szerkezeti átalakításokat, ráadásul feléli a jövőt.

Ők maradtak - De mi legyen a mi magánnyugdíjunkkal?

Míg az állam a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokból 2000 milliárd forint plusz bevétellel kalkulál, addig a vasiak ebből semmit sem fognak látni. - Czeglédy és Prisznyák ma nyilatkoztak arról, maradnak. Mert „Az én életem. Az én pénzem”

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés