Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öt jogszabályt kell átbogarásznia annak, aki tisztában akar lenni az állattartás szabályaival

Hatályon kívül kellett helyezni az állattartásról szóló önkormányzati rendeletet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyen 2015-ben hatályon kívül helyezték az állattartásról szóló rendeletet - írta nemrég olvasónk. Arról érdeklődött, hogy most szabályozza-e valamilyen jogszabály az áttartást, az állatok védelmét.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Mivel mi sem tudtunk válaszolni, így a városházához, a jegyzőhöz fordultunk kérdéseinkkel.

A válaszból kiderült, hogy olvasónk információja pontos volt, a szombathelyi közgyűlés 2015. decemberében hatályon kívül helyezte a 34/2015. (XII.15.) önkormányzati rendeletet, ami az adott kérdésről szólt.

Magasabb szintű jogszabályok rendelkeznek az állatokról

A rendeletet azért kellett törölni, mert "a 2010. évi CXXX. törvény 3. §-a alapján önkormányzati rendeletben nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes" . Magyarul, magasabb szintű jogszabályok (törvények és kormányrendeletek) szabályozzák ezt a kérdést.

Mégpedig öt ilyen jogszabály van, amihez jön még három, ha a méhészetet és a mezőgazdasági haszonállatok tartását is idevesszük.

Helyhiány miatt ezeket a jogszabályokat nem másoljuk be, a megadott linkeken elérhetőek.

1. az állatok védelméről és kíméletéről szóló, 1998. évi XXVIII. törvény .

Ez a törvény általános szabályozást tartalmaz, ahogyan a preambulumban (bevezetőben) írják, célja, hogy elősegítse az állatvilág egyedeinek védelmét, fokozza az emberek felelősségtudatát az állatokkal való kíméletes bánásmód érdekében, valamint meghatározza az állatok védelmének alapvető szabályait.

2. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet .

Valószínűleg ez a jogszabály érdekelheti legtöbb olvasónkat, hiszen kedvtelésből tartott állata a nagy többségnek van, haszonállata azonban nincs.

A kormányrendelet részletesen végigveszi a hobbiállatok tartásának, forgalmazásának szabályait.

Nyugat.hu

3. A a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény .

Ez a törvény arról szól, mi minősül szabálysértésnek, és a jogkövetkezményekről. Ebben az is szerepel, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki megsérti az állattartás szabályait.

4. Az állattenyésztésről szóló 188/2019. (VII. 30.) Korm. rendelet

A rendelet elsősorban a haszonállatok tenyésztésének szabályait tartalmazza, de szó van benne a kutyák tenyésztéséről is.

Garai Antal Atom

5. Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V.28.) FM rendelet

A rendelet azokat a szabályokat tartalmazza, amiket be kell tartani a betegségek, járványok megelőzése céljából. Elsősorban a haszonállatokról szól.

Méhészet, mezőgazdasági haszonállat

A most következő három jogszabály már a mezőgazdasági állattartás és a méhészet szabályait tartalmazza.

6. A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III.31.) FVM rendelet

A címben tulajdonképpen benne van, miről is szól a rendelet. A vadon élő állatokról például nem, és a kísérleti vagy laboratóriumi, vagy a gerinctelen állatokra sem.

7. A a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI.27.) FVM rendelet

A címben benne van, milyen szabályokkal foglalkozik.

8. A méhészetről szóló 15/1969. (XI.6.) MÉM rendelet

A méhészet általános szabályairól szól. Tudta például, hogy bárki foglalkozhat méhészettel? De azt, hogy hol, mikor, hogyan, szigorú előírások szabályozzák. Ezekről szól ez a rendelet.

Szóval, ennyi jogszabály szabályozza az állattartást. Hasznos és kellemes böngészést!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés