Amikor Orbán, Kövér és Fodor a szombathelyi nagymama szalmazsákján aludtak…

Amikor Orbán, Kövér és Fodor a szombathelyi nagymama szalmazsákján aludtak… - rendszerváltás a nyugati határszélen

/

letöltés 0.00MB
Szabó Gábor szociológus, Szombathely egykori polgármestere szervezte a rendszerváltás előtti egyik legnagyobb értelmiségi találkozót. Folytatjuk rendszerváltók a nyugati határszélen című podcast sorozatunkat.

Szabó Gáborral a Nyugat.hu főszerkesztője, Roznár Gyöngyi beszélgetett. Miről esett szó?

 • Szombathely egyik fontos helyszíne volt a rendszerváltás előkészítésnek. A Berzsenyi Dániel Főiskolán működő Németh László Szakkollégium előadássorozatban - sok híres magyar filozófus, szociológus, gazdasági szakember utazott ide - benne volt a tiltott gyümölcs íze. És a tiltott gyümölcs akkor maga volt az igazság. A kollégiumot az akkor frissen végzett tanár, Szabó Gábor vezette.
 • Milyen cseles módon kellett megrendezni Szombathelyen a rendszerváltás előtti egyik legnagyobb értelmiségi találkozót? Szabó Gábor Orbán Viktort, Kövér Lászlót és Fodor Gábort a nagyszülei házában, szalmazsákokon szállásolta el – és állítólag igen jól erezték magukat ott.
 • Mennyire lehetett látni azon a három emberen akkor, hogy mi lesz velük? Az biztos, hogy Orbán többször beszélt úgy: én ezt akarom, én ezt megtehetem, meg is teszem. Mindenki más többesszám első személyben, egy közösség nevében beszélt.
 • Néha elég egy jó tanár, mint Kiss Gyula a szombathelyi főiskolán, aki bevezette a fiatalokat a magyar művelődés történetébe. Tőle származik az alábbi idézet: az az igazán szép és időtálló, ami az európai progresszióval szinkronban van és volt.
 • Miért olyan még mindig a magyar politikai elit, ahogy Bibó megírta: a döntő pillanatokban nem tud racionális döntést hozni.
 • Kiss Tamás
  A Rendszerváltás a nyugati határszélen című podcast sorozatunk előző részeit itt hallgathatod meg. Podcast-sorozat - Egykori résztvevők beszélnek a nyugat-magyarországi rendszerváltásról 2020. May 10. 19:23
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast