Podcast-sorozat - Egykori résztvevők beszélnek a nyugat-magyarországi rendszerváltásról

Mindegyikük más nézőpontból eleveníti fel az emlékeit, de közös a beszélgetésekben, hogy azok egyedi és fontos dokumentációi a három évtizeddel ezelőtti történelmi eseményeknek.

Az utóbbi hetekben-hónapokban napunk egy nyolc részből álló podcast-sorozattal emlékezett a három évtizeddel ezelőtt történt rendszerváltásra.

A megkérdezettekben nemcsak az a közös, hogy egész közeli szemtanúi, sőt formálói voltak az akkori fejleményeknek, de az is, hogy mindannyiuk szűkebb lakóhelye Nyugat-Magyarország, azon belül is Szombathely vagy környéke.

A beszélgetésekben megszólalnak egykori politikusok, társadalmi aktivisták, újságírók, egyetemi oktatók és határőrök.

A podcastok önállóan is különleges, élvezetes kordokumentumok, de a rendszerváltás megannyi perspektívája, kakofóniája, euforikus hangulata és palackposta-üzenete a 21. század embere számára igazából a sorozat egészéből teljesedik ki.

A podcastok elhangzása időrendi sorrendben:

1. Azok az eufórikus évek: Rendszerváltás a nyugati határszélen

Hankó Faragó Miklós ügyvéd, civil jogi szakértő, két évtizeden keresztül (1990-2010) Szombathely országgyűlési képviselője volt, de a politikai életbe már a nyolcvanas évek közepén bekapcsolódott

Podcast - Azok az eufórikus évek: Hankó Faragó Miklós a határmenti rendszerváltásról (1.)

Hankó Faragó Miklós ügyvéd, civil jogi szakértő, két évtizeden keresztül (1990-2010) Szombathely országgyűlési képviselője volt, de a politikai életbe már a nyolcvanas évek közepén bekapcsolódott.

2. „A történelem 300-400 évenként ad ilyen esélyt egy népnek” - rendszerváltás a nyugati határszélen

A szombathelyi SZDSZ egykori alapítója, későbbi országgyűlési képviselője személyes hangvételű beszélgetésben emlékezik azokra az évekre, amelyek időközben bekerültek a történelemkönyvekbe.

Podcast - „A történelem 300-400 évenként ad ilyen esélyt egy népnek" - rendszerváltás a nyugati határszélen

A szombathelyi SZDSZ alapítója, későbbi országgyűlési képviselője személyes hangvételű beszélgetésben emlékezik azokra az évekre, amelyek időközben bekerültek a történelemkönyvekbe. .

3. „Aki a rendszerváltásban aktívan részt vett, mind csalódott” – rendszerváltás a nyugati határszélen

Kozma Gábor újságíróként és az Éhen Gyula Kör alapítójaként és vezetőjeként vett részt a rendszerváltásban. Egy híres fotón lengette a magyar zászlót Lenin szobra előtt és gondolata azt, most ez az ország tényleg megcsinálja!

Podcast: Kozma Gábor: „Aki a rendszerváltásban aktívan részt vett, mind csalódott"

Milyen is volt az, amikor az országban történteknek nem csak passzív szemlélője, hanem aktív alakítója volt Szombathely? Rendszerváltás a nyugati határszélen című sorozatunk folytatódik. Goják Sándor egykoron az osztrák-magyar határt őrizte, majd a Vas megyei Felsőcsatáron létrehozta Magyarország egyik legkülönösebb múzeumát. Vendégünk Mayer Rudolf, az Agora Savaria mozi vezetője.

4. Aki végigfotózta a rendszerváltást a nyugati határszélen

Gombás Endre a BÁV helyi üzletvezetőjéből vezetőből lett lázadó. Végigfotózta a rendszerváltás éveit – sok fotóját vette át a nemzetközi sajtó –, szobrot tüntetett el, majd profi politikusnak állt. Rendszerváltás a nyugati határszélen sorozatunk a negyedik része az ő emlékeire épít.

Podcast: Aki végigfotózta a rendszerváltást a nyugati határszélen

Milyen is volt az, amikor az országban történteknek nem csak passzív szemlélője, hanem aktív alakítója volt Szombathely? Rendszerváltás a nyugati határszélen című sorozatunk folytatódik. Goják Sándor egykoron az osztrák-magyar határt őrizte, majd a Vas megyei Felsőcsatáron létrehozta Magyarország egyik legkülönösebb múzeumát. Vendégünk Mayer Rudolf, az Agora Savaria mozi vezetője.

5. Gyurcsány és a slampos hatalom: így nézett ki a rendszerváltás egy KISZ-titkár szemszögéből.

A rendszerváltásról már nem könnyű újat mondani. Ám keveset tudunk arról például, hogy hogyan néztek ki a társadalmi-politikai folyamatok azonnak a fiataloknak a szemszögéből, akik az állampárt berkein belülről akarták a változásokat. Dugmanits Csaba 1986 és 1990 között volt Szombathely KISZ-titkára, így olyan dolgokra látott rá, amely csak keveseknek adatott meg.

Podcast - Gyurcsány és a slampos hatalom: így nézett ki a rendszerváltás egy KISZ-titkár szemszögéből

Dugmanits Csaba a legizgalmasabb években volt Szombathely KISZ-vezetője. A rendszerváltásról már nem könnyű újat mondani, de nem lehetetlen. Keveset tudunk arról például, hogy hogyan néztek ki a társadalmi-politikai folyamatok azonnak a fiataloknak a szemszögéből, akik az állampárt berkein belülről akarták a változásokat.

6. Ilyen volt határőrnek lenni a vasfüggöny árnyékában

A mai ésszel alig elképzelhető helyzetről beszél Goják Sándor, akit annyira megfogtak a 60-as évekbeli határőr-élmények, hogy később Vasfüggöny Múzeumot nyitott Vas megyében. Magyarország második világháború utáni történelmének, és az egész hidegháborúnak egy különleges helyszíne volt az osztrák-magyar határszakasz.

Podcast - Ilyen volt határőrnek lenni a vasfüggöny árnyékában

A mai ésszel alig elképzelhető helyzetről beszél Goják Sándor, akit annyira megfogtak a 60-as évekbeli határőr-élmények, hogy később Vasfüggöny Múzeumot nyitott Vas megyében. Magyarország második világháború utáni történelmének, és az egész hidegháborúnak egy különleges helyszíne volt az osztrák-magyar határszakasz.

7. Történelem és szenvedély: a világ egyetlen Vasfüggöny Múzeuma

Magyarország második világháború utáni történelmének - és az egész hidegháborúnak - egyik különleges helyszíne volt az osztrák-magyar határszakasz, amelyről a legtöbbet talán Goják Sándor tud. Goják egykoron az osztrák-magyar határt őrizte, majd a Vas megyei Felsőcsatáron létrehozta Magyarország egyik legkülönösebb múzeumát.

Podcast - Történelem és szenvedély: a világ egyetlen Vasfüggöny Múzeuma

8. A szombathelyi főiskola diáksága sosem volt csendes, szemlélődő társaság.

Milyen is volt az, amikor az országban történteknek nem csak passzív szemlélője, hanem aktív alakítója volt Szombathely? Székely Klára politológus a rendszerváltás idején fiatal oktatóként dolgozott a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. (Ma már ELTE SEK) Azon a főiskolán, amely a 80-as évek egyik legnevesebb magyar oktatási intézménye volt, s ahol tanárok és diákok a bomló szocialista rendszer minden lehetőségét kihasználva együtt akarták megváltani a világot.

Podcast: „A szombathelyi főiskola diáksága sosem volt csendes, szemlélődő társaság."

Milyen is volt az, amikor az országban történteknek nem csak passzív szemlélője, hanem aktív alakítója volt Szombathely? Rendszerváltás a nyugati határszélen című sorozatunk folytatódik. Székely Klára politológus a rendszerváltás idején fiatal oktatóként dolgozott a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán.

9. Hogyan éltük meg a rendszerváltást, és hogyan látjuk visszamenőleg?

Szerkesztőségünk azon tagjai beszélgettek a rendszerváltás időszakáról, akik akkor már felnőtt korban voltak. Sok minden szóba került, például hogy milyen volt az általános hangulat, mennyire féltek az emberek a széteső hatalomtól vagy hogy pozitív élmény volt a rendszerváltás?

Podcast péntek: Hogyan éltük meg a rendszerváltást, és hogyan látjuk visszamenőleg?

Munkatársaink idézték fel saját emlékeiket. Szerkesztőségünk azon tagjai beszélgettek a rendszerváltás időszakáról, akik akkor már felnőtt korban voltak. Sok minden szóba került, például: Milyen volt az általános hangulat, tényleg reménnyel volt tele a levegő? Mikor éreztük meg azt, hogy komoly változások jönnek? Mennyire féltek az emberek a széteső hatalomtól?

10. Őskáosz és gazdasági rendszerváltás a kilencvenes évek Vas megyéjében

A garázsvállalkozások, a multinacionális cégek és az elképesztő történetek az időszakát és káoszát elevenítettük fel Kopcsándi Ferenccel, a Gallisz Kft. ügyvezetőjével, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével.

Podcast - Őskáosz és gazdasági rendszerváltás a kilencvenes évek Vas megyéjében

A garázsvállalkozások, a multinacionális cégek és az elképesztő történetek az időszaka. A rendszerváltás kapcsán általában a földcsuszamlásszerű politikai változások jutnak az eszünkbe, pedig legalább ennyire izgalmas a gazdasági élet átalakulása. Elvégre a többség valószínűleg nem annyira a parlamenti demokrácia, mint az óhajtott jólét miatt tette le a kapitalizmus mellett a voksát.

11. Amikor Orbán, Kövér és Fodor a szombathelyi nagymama szalmazsákján aludtak...

Szabó Gábor szociológus, Szombathely egykori polgármestere szervezte a rendszerváltás előtti egyik legnagyobb értelmiségi találkozót. Vele beszélgetett Roznár Gyöngyi főszerkesztő.

Amikor Orbán, Kövér és Fodor a szombathelyi nagymama szalmazsákján aludtak...

Szabó Gábor szociológus, Szombathely egykori polgármestere szervezte a rendszerváltás előtti egyik legnagyobb értelmiségi találkozót. Folytatjuk rendszerváltók a nyugati határszélen című podcast sorozatunkat. Szabó Gáborral a Nyugat.hu főszerkesztője, Roznár Gyöngyi beszélgetett. Miről esett szó? Szombathely egyik fontos helyszíne volt a rendszerváltás előkészítésnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Podcast