Annyira rossz állapotban van a szombathelyi Oladi Kilátó, hogy nem tudják megnyitni

A probléma nem újkeletű, már másfél éve nem mehet fel rá senki. Az önkormányzat javítaná, de nincs rá pénz.

A minap egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy nemrég az Oladi Kilátó felé sétált, de amikor fel akart menni, szomorúan tapasztalta, hogy nem lehet. A torony ugyanis zárva van.

A történet már csak azért is felkeltette szerkesztőségünk érdeklődését, mert az utóbbi időben szinte semmit sem hallottunk a kilátóról. Kutakodásba kezdtünk, melynek során megtaláltuk a látványosság Facebook-oldalát is, ami 2022 tavasza óta nem frissült. Az utolsó bejegyzés egyébként pont arról szól, hogy a Szombathelyi Szépítő Egyesület szemétszedő akciót tartott az épület körül, melynek során rendbe rakták a kilátó környékét.

Azóta viszont nem történt semmi.

Szerda délelőtt mi is jártunk a helyszínen. Tapasztalataink szerint a környék továbbra is rendezett, bár a padok meglehetősen rossz állapotban vannak.

Oladi kilátó
A környék rendezett, bár a padok kissé elavultak
Mészáros D. Zsolt

Az ismerős elmondása szerint azért nincs nyitva az Oladi Kilátó, mert az ott dolgozó hölgy elhunyt. Ez persze nem feltétlenül magyarázza, hogy miért van másfél éve zárva a kilátó.

Kérdéseink tisztázása végett kerestük a szombathelyi városházát. Tőlük megtudtuk, a kilátó a város tulajdonában és kezelésében áll.

Állapota viszont annyira rossz, hogy nem lehet megnyitni.

Erre ugyanakkor ottjártunkkor semmilyen tábla vagy kiírás nem utalt.

Oladi kilátó
Elsőre nem tűnik rossz állapotúnak
Mészáros D. Zsolt

Válaszában az önkormányzat azt írta, tavaly statikai szakvéleményt is készíttettek. Ebből kiderült, hogy „a Kilátó épületén az elmúlt évtizedben nem történt az állapotmegóvására irányuló fenntartás, ezért a szerkezetében olyan mértékű romlás keletkezett, hogy a statikai szakvélemény alapján a Kilátó ilyen állapotban nem látogatható.”

Oladi kilátó
Közelről nézve életveszélyesnek tűnik
Mészáros D. Zsolt

Hozzátették, a szakvéleményt a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság tavaly májusban tárgyalta és el is fogadta. Azóta nincs nyitva a torony.

Az önkormányzat azt írta, ahhoz, hogy újból látogatható legyen a kilátó, szükség lenne a falazatok szerkezeti javítására és megerősítésére. A városnak viszont erre „a jelen gazdasági helyzetben nincs elég fedezete”.

Azt írták,

pályázati pénzekből szeretnék felújítani az épületet,

jelenleg ezeknek felkutatása zajlik. Arra viszont nem tértek ki, hogy pontosan mennyibe kerülne a felújítás.

Az Oladi Kilátó évtizedes története

A kilátó történetét még 2009-ben írtuk Múltbanéző: Az oladi kilátó 2009. October 31. 09:29 meg. Kevesen tudják, de az Oladi Kilátó ötlete 1934-ben, Országh László, vármegyei tiszti főügyész fejéből pattant ki. Az úgynevezett Wolf-féle területen, (mely akkoriban éppen eladó volt) már állt egy fa kilátótorony, melyet az eredeti tervek szerint a megvásárlás után, az oladi dombon állíttattak volna fel, ezzel nagyban hozzájárulva Szombathely szépítéséhez és idegenforgalmának fellendítéséhez.

A torony felújítása és a karbantartása azonban sok pénzt követelt volna, ezért vetődött fel egy új építésű, nagyobb, modernebb építmény felállításának gondolata. Az anyagi források bizonytalansága ellenére a választmány tagjai egyhangúlag elfogadták az új kilátó megépítését, és Dr. Újvári Ede polgármester ígéretet tett arra, hogy a város támogatja a terv megvalósulását.

Az Oladi Kilátó 1970-ben

A felvetődött nehézségek és a késések után eljött a várva várt nap: 1936. május 10-én felavatták a kilátótornyot. Az átadást követően újabb népszerű kirándulóhellyel bővült Szombathely, amit akár a helyi kisiskolások, akár a városunkba érkező külföldi turisták szívesen látogattak.

Ilyen lenne a kilátás, ha nyitva lenne
Bonyhádi Zoltán

A torony karbantartása már akkoriban is nagy feladatot jelentett, az elkészülést követő években az építmény felügyeletére toronyőrt is alkalmaztak. Majd ötven év múlva, 1985-ben a tornyot a Szépítő Egyesület felújíttatta.

Az Oladi Kilátó 2013-ban
Bonyhádi Zoltán

Most pedig, közel negyven évvel a legutóbbi renoválás után ismét fel kellene újítani a kilátót, hogy még jónéhány éven keresztül látogathassák. Csak azt nem tudjuk, mikor kerül erre sor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra