Apa és fia is ringbe száll a polgármesteri címért az egyik vasi településen

Az ország egyik legkisebb településéről, mely történetesen Vas megyében található, dokumentumfilmet is forgattak, focicsapatáról pedig még a Nemzeti Sport is írt. De most más miatt lett ismét érdekes hely Keléd.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint százan lakják Vas megyében, a Celldömölki járásban található Keléd községet. A település polgármestere, Feiler Ferenc Miklós harmadik ciklusát tölti, a Fidesz-KDNP jelöltje. A korábbi választásokon, a párt színeiben és függetlenként is megméreti magát. A június 9-i önkormányzati választáson két kihívója is lesz. Ez még nem is lenne meglepő, azonban egyikük pont a fia, Feiler Ferenc, aki függetlenként indul, akárcsak Kincses-Horváth Ágnes a harmadik jelölt.

Keléd nincs könnyű helyzetben, a nem éppen ideális elhelyezkedése, az idősödő lakosság és a fiatalok elvándorlása miatt. Bár azt is meg kell jegyezni, hogy az utóbbi időben nőtt a lakosság száma. 2023-ban tizennyolccal laktak többen a településen, mint az azt megelőző évben. A nem egyszerű helyzet ellenére, a kis vasi faluban az elmúlt években olyan célokat valósítottak meg, amilyeneket máshol kitűzni sem mertek.

Mintát adott a falu

Ahogy arról a megyei napilap több ízben is beszámolt, 12 évvel ezelőtt a Start közmunkaprogramban elkezdték a települési, önkormányzati szintű gazdálkodást, amihez allami földet kaptak. A lakosság jelentős részét alkalmazni tudta közalkalmazottként a falu a zöldségfeldolgozó, savanyító üzemének és kiterjedt mezőgazdasági tevékenységnek köszönhetően.

Többszáz őshonos gyümölcsfát telepítettek, rendhagyó módon spárgatermesztésbe fogtak. Még Kínába is jutott a kelédi vöröshagymából, a gyomor- és epevédő paprikájuknak messzire elért a híre.

Az ország első ponyvaszínháza is Keléden készült el, a falunapon irodalmi előadásnak is volt helye, de a kultúra mellett a sport sem maradt mostohagyermek. A helyi focicsapatról még a Nemzeti Sport is írt két évvel ezelőtt, ugyanis akkor Keléd volt Magyarország legkisebb, nagypályás futballcsapatot működtető települése. A Vas megyei III. osztály sárvári csoportjában szerepeltek.

Még dokumentumfilmet is forgattak Kelédről

A helyiekről, a fociról, a munkáról, a közösség- és munkahelyteremtésről Erdélyi János Balázs Béla-díjas rendező forgatott dokumentumfilmet.

Sőt, a polgármester a település gazdasági, kulturális és sportéletének fellendítése, a közmunkások foglalkoztatása terén végzett eredményes munkájáért megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Felvetődik tehát a kérdés, miért nem jó minden úgy, ahogy van, ráadásul miért pont a polgármestert fia az egyik jelölt, aki le akarja váltani a település vezetőjét.

Leszállóágba került a falu?

A fiatalabb Feiler azt mondja, vitathatatlan, hogy édesapja rengeteget tett a településért, de az elmúlt egy-két évben elkezdett leszállóágba kerülni a község.

„Rokoni kapcsolat van köztünk, viszont sok mindenben nem értünk egyet. Édesapám közeledik a 70. évéhez, többen úgy gondoljuk a faluban, hogy ideje volna egy generációváltásnak a vezetés élén.”

Tőle tudjuk meg, hogy focicsapat sincs már meg jelenleg. A gazdaságot egy szövetkezet működteti, aminek amúgy az édesapja az elnöke, tehát az önkormányzattól már függetlenül működik, piaci alapon. Kevesebb emberrel, mivel már nincs állami támogatás. Ráadásul a közösségi programok is megfogyatkoztak. A fiatalabb Feiler úgy érzi, édesapja rengeteget dolgozott, elfáradt, már kevesebb az energiája. A modern pályázati rendszerek pedig bonyolultak. Ők viszont azt szeretnék, ha újra fellendülne a közösségi élet, és a faluképet is javítanák.

Kerülik a témát, döntsenek a választók

Amikor arról kérdezem Feiler Ferencet, hogy milyen most a viszonyuk az apjával, azt mondja, nincsenek rosszban. Nyilván, mivel másképp látják a falu ügyeit, így van egy kis nézeteltérés köztük, de ha találkoznak, akkor ezt a témát kerülik. Úgy vannak vele, döntsék el a választók, hogy kell-e új lendület a településnek.

Ezt erősítette meg az édesapa, a jelenlegi polgármester is megkeresésünkre. Nem különösebben akarta kommentálni a dolgot, ő is a kelédiekre bízza a kérdés eldöntését, arra a 71 emberre, aki választásra jogosult.

„Édesapámnak szívügye a foci, a kultúra, a közösségi programok. Ha úgy alakul, hogy én vagy a másik jelölt lesz a polgármester, biztosan mindketten támogatjuk az elképzeléseit, hogy részt vegyen ezekben, és talán több ideje is lenne feléleszteni például a futballcsapatot” – zárta a fiatalabb Feiler. Mi pedig kíváncsian várjuk a választás eredményét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet