Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Apokaliptikus hangulat a szombathelyi egyetemi kollégiumokban: egyik napról a másikra kirakják a hallgatókat – Frissítve

Határozatlan időre, akár hónapokra haza kell költözniük a hallgatóknak, akik kétségbe vannak esve.

Frissítés – 10:45:

Újabb információink szerint teljesen ki kell költözniük a hallgatóknak a szombathelyi kollégiumokból. Azt egyelőre még mindig nem tudni, hogy mennyi időre kell elhagyniuk az épületeket, de úgy tudjuk, vasárnapig kaptak haladékot, hogy összepakolják és elvigyék minden holmijukat.


Korábban írtuk:

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Veszélyhelyzetet rendelt el, rendkívüli jogrendet hirdetett a kormány (frissítve) 2020. March 11. 14:16 szerdán veszélyhelyzetet rendelt el és rendkívüli jogrendet hirdetett a kormány Magyarországon a koronavírus-járvány miatt. Az intézkedések között szerepel többek között az intézménylátogatási tilalom, melynek keretében legkésőbb hétfőig be kell zárni az egyetemi épületeket az egész országban és az oktatás csak távoktatás formájában folytatódhat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, így a Savaria Egyetemi Központban is csütörtöktől kétnapos rektori szünet lesz, jövő hétre pedig előrehozzák a tavaszi szünetet. Az egyetem közleményéből kiderül, hogy a hallgatók egészen addig nem látogathatják az egyetemi épületeket és március 12-től távolmaradási kötelezettség terheli őket, amíg az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete máshogy nem dönt.

Az egyetem közleményének 10. pontjában aztán jött a hidegzuhany a kollégistákra. Kiderült ugyanis, hogy

legkésőbb március 13-ig a külföldi hallgatókon kívül mindenkinek el kell hagynia az ELTE kollégiumait is.

Akinek nincs hova mennie, az méltányossági engedély alapján maradhat, de ennek a kérvénynek az igénylése szigorú szabályokhoz kötött, nem elég csak annyi, ha valaki például Szombathelyen dolgozik. A részletekről a mai napon, azaz csütörtökön dolgoznak ki részletes szabályokat.

Az Ady téri kollégium Szombathelyen.
Garai Antal Atom

Információink szerint a szombathelyi kollégisták egyelőre még nem kaptak hivatalos e-mailt és részletes tájékoztatást a helyi vezetőségtől a rendkívüli helyzetről, mindössze a kollégiumi Facebook-csoportba került ki az ELTE hivatalos közleménye. Részletes tájékoztatást mára ígértek.

Úgy tudjuk,

a hirtelen jött kiköltözés híre miatt tulajdonképpen apokaliptikus hangulat alakult ki a szombathelyi kollégiumokban.

Mindenki aggódik és ideges a helyzet miatt, hiszen nem tudni, hogy pontosan mennyi időre is kell elhagyni a kollégiumokat, akár több hónapos is lehet a kényszerszünet. Egyes híresztelések szerint Budapesten teljesen ki kell költözniük a hallgatóknak a kollégiumokból, úgy, mintha nyári szünet lenne.

Sokan érdeklődnek az imént is említett kérvény után, ezzel kapcsolatban szintén mára ígértek pontos tájékoztatást. A másik nagy kérdés sokaknál pedig a kollégiumi díj fizetése és visszatérítése. Egyelőre erről sincs információ. Az viszont biztos, hogy jó páran elkezdtek már búcsúbulikat tartani, hiszen ki tudja, mi lesz még vagy mikor térhetnek vissza.

A Magyar utcai kollégium Szombathelyen.
Nyugat.hu

Így szól az ELTE hivatalos közleménye:

ELTE JÁRVÁNYÜGYI OPERATÍV KOORDINÁLÓ TESTÜLET

TÁJÉKOZTATÓ A KORONA-VÍRUS JÁRVÁNY TERJEDÉSE MIATTI KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK VÉGREHAJTÁSÁRÓL

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete (JOKT) a Magyarország Kormánya által 2020. március 11-én meghozott intézkedések, valamint a felsőoktatást érintő járványügyi veszélyhelyzet miatti kötelezettségek intézményi végrehajtásáról átmenetileg az alábbiakban rendelkezik.

Az alábbi intézkedések a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium és a felsőoktatási intézmények vezetői között lefolytatott videokonferencia alapján készült.

1. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora a jelen TÁJÉKOZTATÓ közzétételével 2020. március 12-13. napokra a hallgatók számára rektori szünetet rendel el.

2. A hallgatók a rektori szünet kezdő időpontjától a JOKT ellenkező rendelkezéséig nem látogathatják az Egyetem épületeit, valamennyi hallgatót távolmaradási kötelezettség terhel 2020. március 12-től. Az Egyetem hallgatói a rektori és tavaszi szünet alatt nem utazhatnak külföldre, lehetőség szerint maradjanak a lakóhelyükön.

3. A kormányzati döntésnek megfelelően a 2019/2020. tanév tavaszi szünete a tanév rendjében meghatározott időtartamot megváltoztatva, 2020. március 16-22. között lesz a hallgatók számára megtartva.

4. A hallgatók számára személyes ügyfélszolgálat 2020. március 12-től megszűnik. A hallgatók számára elektronikus ügyintézési lehetőséget biztosítunk. Kérjük, ezzel kapcsolatos információkéréseket ne fogalmazzanak meg, erről az Egyetem és a karok honlapján néhány napon belül külön tájékoztatót adunk ki, amelyben a diákigazolvány érvényesítéséről is rendelkezni fogunk.

5. A hallgató személyes jelenlétét igénylő oktatás kivételével az egyetem működése az elrendelt rektori szünet és a tavaszi szünet alatt, valamint azt követően is fennmarad.

6. Az ELTE egésze 2020. március 26-tól az ellenkező rendelkezésig távolléti oktatásra áll át.

7. Az egyetem működésének üzemszerű fenntartása érdekében – különös tekintettel a távolléti oktatás megszervezésével összefüggő feladatok ellátására - az oktatók, kutatók és az adminisztráció munkatársai számára a munkavégzési kötelezettség fennáll az elrendelt rektori szünetek, valamint a tavaszi szünetek alatt, valamint azt követően is.

8. A doktori hallgatók kötelesek a kutatási tevékenységüket folyamatosan ellátni és a távoktatásban közreműködni.

9. Az elrendelt rektori és tavaszi szünet időpontjára eső számonkérések (beleértve a szakdolgozatvédések) új időpontjáról és a számonkérés módjáról a későbbiekben rendelkezünk.

10. A kormányzati döntés alapján magyar hallgatóknak a kollégiumi tartózkodási helyükről otthonukba távozniuk szükséges legkésőbb 2020. március 13-ig. Ennek végrehajtásáról az ELTE JOKT részletes szabályokat dolgoz ki a holnapi napon. Amennyiben a magyar hallgatónak nincs hova mennie, a JOKT méltányossági engedélye alapján maradhat a kollégiumban.

11. A nemzetközi és külhoni hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

12. A JOKT a 2020. március 9-én kiadott tájékoztatóját egyebekben fenntartjuk.

13. Jelen Tájékoztatóban foglalt intézkedések 2020. március 12. 0.0 órától hatályosak

További információkat és rendelkezéseket az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete legkésőbb 2020. március 12-én ad ki.

Budapest, 2020. március 11.

ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra