Tornaterem lesz az MSH-ból? Aprítják az Agorát

A Kisfaludy utca 1-be költözik a Mesebolt Bábszínház, és összeházasodik a Gyerekek Házával? - Új kulturális koncepció készült Szombathelyen, amelynek első olvasatát ma mutatták be a Városházán.

Bárhogy is nézzük, a költségvetés megvitatásán túl az elkövetkezendő időszak egyik legizgalmasabb kérdését tárgyalták ma Szombathelyen, a városházi kistanácskozóban. A szombathelyi kulturális intézményhálózat átalakításának koncepcióját. A kulturális és sportbizottság tagjainak asztalán hétfő délután ennek első olvasata szerepelt, amelyet egyeztetés és számos ponton újragondolás követhet.

Az már látható, a kulturális szférában racionalizálás címén fajsúlyos változásokra számíthatunk, mindenekelőtt arra, hogy darabjaira forgácsolódhat szét az eddig megaintézményként működő AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ.

A közös fenntartású intézmények sorsa rendeződni látszik

Mint azt már több ízben is megírtuk Huszár Lilla lett az intézményfenntartó központ vezetője 2012. January 11. 19:24 , a szombathelyi kulturális és művelődési szcéna az elmúlt hónapokban jelentős változáson esett át, már azzal is, hogy a Vas megyei önkormányzat vagyona (és ezzel együtt intézményhálózata is) az államhoz került. Az évtizedek óta közösen (részben a város, részben a megye által) fenntartott intézmények sorsa megkérdőjeleződött.

Ahogy Lazáry Viktor alpolgármester felvezetőjében kiemelte, ezen intézmények és egyesületek sorsa mostanra rendeződött. Mint ismeretes a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Mesebolt Bábszínház például városi kézbe került. A jövőben pedig támogatni szeretnék a kormányhivatal (vagyis az állam) irányítása alá került Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtárat, a Smidt Múzeumot, és az Ungaresca Táncegyüttest. Tárgyalásokat folytatnak a Ferrum Színházzal is. Egyedül az MMIK sorsa lehet kérdéses, nem tudni biztosan, mi lesz az állam terve ezzel a művelődési központtal.

Ki szervezzen az MSH-ba színházat?

Lazáry előrevetítette, a mostani új koncepció mozgatórugója, hogy szeretnék a városi létesítmények kihasználtságát és működtetését még jobban optimalizálni. És hogy milyen konkrét változásokra számíthatunk? Lássuk:

A koncepció kitér arra, nem javasolják a Művelődési és Sportház befogadó-színházi feladatainak fenntartását. Kisebb vita kerekedett ekörül, hiszen például a Pro Savaria képviselője is felvetette, sokan kíváncsiak ezekre az előadásokra, teltházzal futnak, olyan előadások mennek, és olyan, országosan ismert színészek játszanak a bérletben, akikre kíváncsiak a szombathelyeik.

Később Czenki Zsuzsanna kiegészítésével egy olyan köztes megoldás körvonalazódott, ami szerint nem kéne teljesen megszüntetni ezt a befogadó színházi funkciót, csak ennek a szervezését a Weöres Sándor Színház kezébe kéne adni. (Ha jól értelmezem, akkor azért is lenne ez szerencsés, mert akkor ez a nézőszám is a szombathelyi színház látogatottságát növelné, amivel több állami támogatást lehetne lehívni.)

Pár éve kapott új parkettát az MSH

Később Lazáry kiemelte, az idei évben színházigazgatói pályázatot is ki kell írni. Ebből a szempontból sem mindegy, kit választanak majd meg a szombathelyi színház igazgatójának, és általa milyen színházi koncepció valósul majd meg.

Tornaterem lesz az MSH-ból?

A tervek szerint az MSH épülete a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. kezelésébe kerülne, az indoklás szerint

az ingatlan adta lehetőségek hatékonyabb kihasználása érdekében.

A Sportközpont székhelyét is áttehetné ebbe az épületbe, amit délelőtt és délután sportcélra is tudna használni. Ráadásul a Sportközpont jelenleg nem rendelkezik saját fedett sportingatlannal, amely lehetőséget adna arra is, hogy más sportegyesületek részére bérbe adja. A Markusovszky utcai ingatlan, amelyben a Sportközpont irodái jelenleg találhatóak, így felszabadulna, így lehetőség nyílna az épület esetleges eladására.

Ezzel az átszervezéssel kapcsolatban több aggály is felmerült, főként Horváth Zoltán (LMP) és később Grünwald Stefánia (az Agora vezetője) hozott fel ellenérveket. Utóbbi csípősen megjegyezte: az 50 éves sportházból most tornatermet csinálunk. Felvetették például, hogy a városi rendezvényszervezéshez használatos technikákat az MSH-ban tárolják. Eztán a városnak a sportközponttól kell majd ezeket bérbe vennie? Azt is nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy a báli és a szalagavatói szezonban miként lesz lehetséges majd az épületben egyszerre edzéseket és kulturális rendezvényeket tartani? Mi lesz a több milliós felszereléssel, és azokkal a speciális lámpákkal, amiket az elmúlt időszakban pályázatokon szereztek be? Nem sérülnek a napi edzések miatt, nem amortizálódik le végképp az épület? - kérdezték.

A sport-funkció mellett az épület kulturális funkciója is megmaradna, ehhez a Sportiskolába plusz egy fő szervezőt is felvesznek – közölte még Lazáry.

A mozi csak mozi legyen

A Savaria Mozi is kiválna az Agorából, a tervezet szerint önálló intézményként, minimális apparátussal működne tovább. Fő feladata a filmvetítési és filmterjesztési szolgáltatás lenne, az esetlegesen megrendezésre kerülő koncertek a jövőben nem részesülnének költségvetési támogatásban. (Természetesen, teszi hozzá Lazáry, a Mozi programjaival összhangban bérbe adhatja az épületet, rendelkezésére bocsáthatja tereit különböző, külső szervezők által hozott koncerteknek.)

Savaria Mozi
Mészáros Zsolt

Költözik a Mesebolt, házasodik a Gyerekek Házával

A Mesebolt Bábszínház a koncepció egyik nyertese, hiszen abban mindenki egyet értett, hogy jelenlegi helyük csöppet sem mondható ideálisnak. MMIK-beli kamaratermüket veszélyesnek találták, működésüket az évad végéig engedélyezték. A várossal közösen a legoptimálisabb helyszínnek a Kisfaludy utca 1 sz. alatti városi tulajdonban lévő ingatlant látnák. Ráadásul az épület átalakítása során funkcióváltozásra sem kerülne sor, hiszen az első emeleti nagyteremnél a színházi előadások rendezése jelenleg is bejegyzett. Az épületben pedig a jelenleg működő szervezetek sem járnának rosszul, hiszen más önkormányzati ingatlanban kapnának helyet.

Másrészt a Mesebolt Bábszínházhoz csatlakozhatna az Agorából kiváló Gyermekek Háza is. Lazáry szerint teljes integrációról valószínűleg nem lesz szó, hiszen a Jászai Mari utcában a Gyermekek Házához egy játszótér és füves kert is tartozik, a Kisfaludy utcában ilyen szabad terület nincs.

Agora Fesztiválközpont – az új terv

Az Agora Szombathelyi Kulturális Központ tevékenységében telephelyeinek önállóvá válásával a nemzeti, városi ünnepek, valamint a város kulturális összművészeti fesztiváljainak szervezése maradna feladatként. (Március 4., március 15., Magyar Hősök Napja, augusztus 20., október 6., október 23.; A Magyar Kultúra Napja, Szent Márton Díjátadó Gála; Quadrill Táncfesztivál, Kulináris Majális, Bloomsday, Szentivánéji Vigasságok, Agora fesztivál, A Magyar Dal Napja, Szent Márton Ünnep, Szilveszter). Gazdasági feladatait a Művelődési GAMESZ látná el.

Felvetették még, hogy átgondolandó, hogy a későbbiekben a Savaria Történelmi Karnevál rendezvényeit is ez a fesztiválközpont szervezné. Sági József azt is felvetette, hogy érdemes lenne megfontolni azt is, hogy a Mediawave és a Lamantin Jazzfesztivál szervezése is ebbe a közös kalapba kerüljön. Így jobban lehetne átlátni, tervezni, és szponzorokat találni.

A bizottságban nagy viták nem zajlottak, csupán Horváth Zoltán kérdezett rá egy s másra. Például arra, hol lesz eztán Szombathely közművelődésének színtere? Lazáry válaszában kiemelte, ahol eddig, hiszen egyetlen intézményt sem zárnak be, sőt a funkciókat sem csökkentik. Hol lesznek az igényes könnyűzenei programoknak a helyszínei? Hiszen a koncepcióban az is szerepel, hogy sem az MSH-ban sem a Savaria Moziban a könnyűzenei programokat eztán a város nem finanszírozza.

Lazáry szerint a helyszínek eztán is rendelkezésre állnak, de ki kell mondani, mi az, amit a város támogatni kíván, mik azok a funkciók, amik kötelező érvényűek, és fontosak, és mik azok, amik nem.

Grünwald Stefánia még közölte, jó lett volna, ha már az előkészítésbe is bevonták volna őket. Kiemelte, hogy a koncepcióban kiragadott számokkal dolgoztak, amik egyenként igazak, de ezen összefüggésekben mégsem a valóságot tükrözik. Így a végkövetkeztetések sem jók.

Ami biztos…

A bizottság a felvetett észrevételek továbbgondolása mellett, egy tartózkodással (Horváth Zoltán, LMP) az előzetes koncepciót támogatta. Meglepő, de még az MSZP-s képviselőnek (holott az ő intézményátszervezésük eredményeképp jött létre anno az Agora) sem volt különösebb aggálya, megszavazta.

A tervezetet pénteken az érintett intézmény vezetőivel is megvitatják, majd jövő héten a bizottság újra tárgyalja. Ami biztos: a koncepciót legkorábban a márciusi közgyűlésen szavazhatják meg.

Az egész koncepció itt átböngészhető...
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Huszár Lilla lett az intézményfenntartó központ vezetője

Január 1-től a kormánymegbízott mellett ő felel a megyétől átvett 25 intézmény működtetéséért. Döntöttek a vasi járási székhelyekről is.

Megmentik a szimfonikusokat

Az utolsó kérdéses megyei intézmény sorsa is rendeződni látszik: eztán a Savaria Szimfonikusok egyedüli fenntartója a város lesz.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra