Huszár Lilla lett az intézményfenntartó központ vezetője

Január 1-től a kormánymegbízott mellett ő felel a megyétől átvett 25 intézmény működtetéséért. Döntöttek a vasi járási székhelyekről is, a Markusovszky kórház pedig a korábbi felvetésekkel ellentétben nem a kormányhivatalhoz, hanem a GYEMSZI-hez került.

Az elmúlt hetekben számtalan írásunkban foglalkoztunk a megyei vagyonátadással. A korábban kellően nagy indulatokat kiváltó lépés január 1-jén végbement. Ezzel a megyei önkormányzat minden vagyonát elveszítette. A szóban forgó intézmények pedig állami kézbe, illetve közvetlenül a kormányhivatalokhoz kerültek. A december 7-ei kormányrendelet alapján január 1-jén Vasban is megkezdte működését a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ, méghozzá központi költségvetési szervként, Harangozó Bertalan kormánymegbízott irányításával.

Huszonöt vasi intézmény került a kormányhivatalhoz

A kormánymegbízott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy összesen mintegy 260 intézmény került állami kézbe. Mivel a vonatkozó törvény az előadőművészeti intézményekkel kivételt tesz, ezért a Mesebolt Bábszínház a megyeszékhelyhez kerülhetett, míg a Savaria Szimfonikus Zenekar (egyelőre) a megyei önkormányzatnál maradt. Ezeken kívül az összes, (egész pontosan 25), korábban megyei fenntartású oktatási, kulturális, szociális és gyermekvédelmi intézményt átvette a kormányhivatal.

Az intézményfenntartó központ vezetőjének Harangozó Bertalan javaslatára Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Huszár Lillát nevezte ki. Huszár Lilla okleveles közgazdászként 2005-ben szerzett doktori címet a Nyugat-magyarországi Egyetemen. 2005 óta a megyei önkormányzati hivatalban dolgozott, előbb belső ellenőrként, majd költségvetési csoportvezetőként, 2009-ben pedig a pénzügyi titkárság vezetőjeként ténykedett.

Sajtótájékoztató a Kormányhivatalban
Az új vezető: Huszár Lilla
Bonyhádi Zoltán

A kormánymegbízott hangsúlyozta: folyamatosan dolgoznak az intézményrendszer működőképességének fenntartásán, valamint az idei költségvetés összeállításán. Utóbbit február 28-ig kell elfogadni. A fentiek mellett a kormánymegbízott egy másik témát is érintett, méghozzá a járási rendszer kialakításának ügyét.

Őriszentpéter és Bük-Csepreg elbukta a járási székhelyi besorolást

Mivel erről nem is olyan régen már írtunk Hét járás lesz Vas megyében 2012. January 11. 12:55 , az alábbiakban csak a legfontosabbakat emeljük ki a tájékoztatón elhangzottakból. Országosan 168 járás lesz, Vasban pedig hét. Így 2013. január 1-jétől celldömölki, körmendi, kőszegi, sárvári, szentgotthárdi, szombathelyi és vasvári járási székhelyekről beszélhetünk majd. A szocializmusban korábban már kialakított járási térképek megrajzolásához kutatóintézeti tanulmányok is segítséget nyújtottak.

A mai kistérségi szerkezethez képest az újításnak Vasban két vesztese lesz: az egyik az őriszentpéteri kistérség, amely egykor járás volt. A másik a Csepreg-Bük társközponttal működő Répcesík kistérség, amelynek a múltban Győr-Moson-Sopron megyével összefüggő járási hagyományai vannak.

Sajtótájékoztató a Kormányhivatalban
A kormánymegbízott és a járási térkép
Bonyhádi Zoltán

Harangozó Bertalan jelezte: mind Őriszentpéter, mind pedig Bük-Csepreg vonatkozásában, többek között a városok polgármestereinek kérését is figyelembe véve kezdeményezte, hogy további két járási székhellyel bővüljön a vasi hetek létszáma, ám a javaslatát a közigazgatási minisztérium elvetette. Harangozó szerint az igazgatásszervezést, a településszámot, a népességet, valamint a területi államigazgatási potenciált alapul véve, reális döntés született.

A kormánymegbízott jelezte: a korábbi felvetések és félreértések ellenére a megyei Markusovszky kórház nem volt része a vagyonátadásnak, az a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által tavaly áprilisban megalapított Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetbe (GYEMSZI) integrálódik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Süketek párbeszéde a megye és a város vagyonáról

Eredménytelen lett a vasi és a szombathelyi önkormányzat egyeztetése a megyei vagyon államosítása ügyében.

Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő?

Igazi feladatok, vagy további gyötrődés? Árulás, vagy szükségszerű átszervezés? Megyei és városi politikusok mondják el véleményüket a keddi döntésről.

Lopakodva közelít a tanácsrendszer

Legalábbis akkor, ha a parlament elfogadja a tervezett módosításokat. Az önkormányzatok szerepét csökkentik, a kormányhivatalokét növelik, az országgyűlési képviselő nem lehet polgármester, a jegyző kormányhivatalnok lesz.

Szólíthatjuk főispánnak? – Interjú Harangozó Bertalannal, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőjével

Volt Szombathely alpolgármestere, aztán a megye egyik vezetője.Most csúcskormányhivatalnokként az emberközpontú ügyintézést akarja megvalósítani. Szereti a családját, a jó bort, és nagyon nem szerette a szögesdrótot.

Államigazgatás: mi vár ránk 2013 után?

Egyre tágabbra nyitják a kormányablakokat, miközben a hivataloknak fontos szerepe lesz a megyei vagyon átadásában is. Járási rendszerről, új ügykörökről.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet