Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tovább duzzadnak a dunántúli folyók, valahol már egy méterrel nőtt a vízszint

Az esőzés még holnapig kitart, ám a csapadék telített talajra érkezik, ezért egyre több víz kerül a folyómedrekbe.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemrég írtunk a várható árhullámról, ami a nyugat-dunántúli folyókon vonul majd le nemsokára. Tegnap a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy az elmúlt napok csapadékos időjárása után hétfő estétől szerda reggelig újabb jelentős mennyiségű csapadékra számítanak a Rába, a Zala, és a Mura vízgyűjtőjén is. A lehulló csapadék mennyisége mindenütt meghaladja majd az 50 millimétert, de a Rába vízgyűjtőjén elérheti 75, a Mura alsó vízgyűjtőjén pedig akár a 80 millimétert is.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság most újabb közleményt adott ki az árvízhelyzettel kapcsolatban, kiderült, hogy egy folyónak már egy méterrel nőtt a vízszintje:

Képünk illusztráció, a 2014-es áradáskor készült
Bonyhádi Zoltán

A már lehullott, és a még várható jelentősebb mennyiségű csapadékok miatt árvízveszélyes helyzet alakult ki a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízgyűjtő területein. A Kerka és a Kebele vízfolyásokon már intenzív, 1 méter feletti vízszintemelkedés tapasztalható, míg a Rába és a Zala vízgyűjtőkön elkezdődött a vízfolyások lassú áradása.

Az esőzés már telített talajra érkezik, ezért nagyobb hányada fog a mederben lefolyni.

A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába folyón Szentgotthárdnál szerda hajnalban I. fok körüli, Körmendnél holnap délben II-III. fok közötti tetőzés kialakulására számítanak a hidrológus szakemberek.

A Mura folyón Letenyénél II. fok körüli vízállással várható a tetőzés csütörtökön a késő esti órákban. A meteorológiai helyzet változékonysága, bizonytalansága és az előre jelzésekre tekintettel, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán ma 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. Az árvízvédekezés előkészítési munkáit megkezdték a vízügyi szakemberek.

A zsilipek szükség szerint lezárásra kerülnek, gátőreink folyamatos járőr és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása a fokozatok előírásainak megfelelően történik. A kialakuló helyzetről értesítettük az érintett erőművek üzemeltetőit, folyamatosan tájékoztatjuk az önkormányzatokat, értesítjük a Közútkezelő Kht. ügyeletét, valamint az illetékes Katasztrófavédelmet is.

Szükség esetén a kisebb vízfolyásokon is sor kerül a helyi vízkár készültség elrendelésére. A működési területünkön lévő árvíztározók is szükség szerint működésbe lépnek. Az üzembe helyezésükkel jelentősen csökkenteni tudjuk az érintett vízfolyások vízszintemelkedését.

Igazgatóságunkon a mai naptól hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartunk. Hidrológus munkatársaink folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaink folyamatos vízhozam mérést végeznek. Gátőreink és műszaki szakembereink a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés