Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Vas megyei átlagkereset mellett még fel lehet venni egy 15 milliós hitelt új lakásra

Van olyan megye, ahol ez csak húsz éves törlesztéssel mehet, az oka, hogy a nettó bérnek maximum az 50 százaléka fizethető törlesztésként.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is óriási a jövedelmi olló az ország különböző részei között - írja elemzésében a pénzcentrum.hu . A gazdasági lap azt vizsgálta, hogy az átlagkereset alapján mekkora lakáshitelre van esély, és azt mennyi ideig kellene fizetni.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A hiteleknél jogszabály határozza meg, hogy a nettó jövedelem hány százalékát lehet befizetni törlesztésként. Ha 500 ezer forintot alatt keresünk, akkor a 2020-ban érvényes korlát alapján a fizetésünk 50 százalékáig adósodhatunk el, amennyiben fogyasztási hitelt vennénk fel, vagy 10 évnél hosszabb futamidejű lakáshitelre lenne szükségünk.

Ha viszont a fizetésünk meghaladja a félmillió forintot, akkor nagyobb kockázatot is bevállalhatunk, mind a fogyasztási hitelek, mind a 10 évnél hosszabb futamidejű jelzáloghitelek esetében fizetésünk 60 százalékát fordíthatjuk hiteltörlesztésre.

A Nyugat-Dunántúl a harmadik legjobban kereső régió

A régiós áttekintés szerint a közép-magyarországi régió áll a legjobban, ahol a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020 első féléves adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 309 042 forint.

Ez alapján az ott élők átlagosan 154 és fél ezer forint havi törlesztőt fizethetnek, ami jelentősen meghaladja az átlagos feltételek melletti ilyen összegeket.

Egy 12 évre felvett 17 milliós új lakás vásárlására igényelt hitel közelítheti meg ezeket a számokat például.

Közép-Dunántúl következik 249 713 forintos havi átlag nettóval, Nyugat-Dunántúl 248 293-mal, majd Pest megye 241 943-mal. Ebből egy 15 milliós újlakás-hitel egy kicsit emelt, 14 éves futamidővel még mindig szépen kijön a területi átlagbérrel.

Ezt követi 221 676 forintos nettóval Dél-Dunántúl, és ahogyan folyamatosan haladunk az egyébként felülről meg nem érintett kétszázas mezőhöz, úgy 211 179-cel Észak-Magyarország, 213 ezerrel Dél-Alföld és 202 ezerrel Észak-Alföld.

A megyék között a középmezőnyben vagyunk

Három megyében van 250 ezer fölött a jellemző kereseti mutató. Kezdve Győr-Moson-Sopron megye 271 784 forinttal, Komárom-Esztergom 258 és Fejér 254 ezerrel.

A megyék oroszlánrésze - szám szerint éppen egy tucatnyi, és ide tartozik Vas megye is - kétszáz és kétszázötvenezer közti átlagos béradattal rendelkezik. Kezdve Borsod-Abaúj-Zemplén megye 202 658-as adatával, egészen Tolna 247 ezréig.

Vas megyében 235 292 forint a nettó átlagbér.

Három megyében nem éri el a főállásúak közepes keresete a kétszázezret: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 180 és félezer, Békésben, ahol valamivel több, mint 190, illetve Nógrádban, ami a 196 252-es adatával a legalsó kategória plafonja környékén ál.

A legnagyobb és a legkisebb megyei átlag között 91 277 forint a különbség.

Ez az igen jelentős eltérés több mint 45 ezres eltérést jelent a téren, hogy valaki mennyi hiteltörlesztőt vállalhat a törvényi szabályozás szerint havonta.

A legfelső három értékkel 17-20 éves futamidő mellett akár egy húszmilliós lakáskölcsönt is kihozhatunk egy új lakásra, ahol a havi törlesztő nagyjából pont ki is jön 120 ezer környékére.

Ezzel szemben a legalacsonyabb összeggel még a húsz éves futamidő mellett is a tízmilliós hitelösszeg a maximum, amelyben tudunk gondolkodni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés