Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vas megyében az országos átlag alatt vannak a munkabérek

Nem csak Budapesttől vagyunk elmaradva, hanem több dunántúli megyétől is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az elmúlt időszakban rendre a munkabérek, keresetek drasztikus emelkedéséről számol be. Persze, átlagbéreket számolnak, ami azért ritkán fedi a valóságot, hiszen a kevesebb jók kereső bére feltolja a sokak alacsonyabb keresetének átlagát is.

A KSH szerint 2017 óta évi 10-14 százalékkal nőnek a bérek, jelenleg 239 ezer forint a nettő átlagkereset. Ezt azonban némi fenntartással kell kezelni, viszont a portfolio.hu összeállításának van egy figyelemreméltó eleme.

Budapest, majd Győr-Moson-Sopron vezet

A KSH Fókuszban a megyék című kiadványát szemlézve azt írják, hogy az idei első félévben Budapesten lehetett a legtöbb pénzt keresni, ami nem meglepő. A havi nettó átlagkereset 300 ezer forint volt a fővárosban, ami 1,8-szor magasabb, mint a legalacsonyabb fizetést biztosító Szabolcs-Szatmár-Bereg (164 ezer forint) megyében.

Forrás: KSH, Portfolio

Budapest után a második legmagasabb kereset Győr-Moson-Sopronban van (252 ezer forint), a dobogóra pedig Fejér megye fért még fel 240 ezer forintos nettó átlagfizetéssel. A két nyugati megye fizetését jelentősen felfelé húzza, hogy számos multinacionális iparvállalat üzeme van ott.

A többi megyében, köztük Vasban a fizetés nem éri el az országos átlagot, amely 239 ezer forint volt az idei első félévben.

Vagyis 17 megyében az országos átlag alatt keresnek az emberek, ami annak tudható be, hogy egyrészt a budapesti fizetések jelentősen felfelé húzzák az átlagot, másrészt a fővárosban dolgozik az összes foglalkoztatott közel 20 százaléka.

A három legalacsonyabb keresetet biztosító megye Nógrád (180 ezer forint), Békés (173 ezer) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (164 ezer) volt, ebben nincs változás az előző negyedévekhez képest. Az ország keleti részén továbbra is jelentősen elmaradnak a keresetek a nyugati megyékhez képest, ami összefügg a gazdasági teljesítménnyel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra