Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emlékem vagy… - Átutazóban Szombathelyen

Dés László, Udvaros Dorottya és Kulka János a múltból jöttek, hogy a kedvünkért huszonhat év után Szombathelyen is leporolják a régi lemezt. Az Átutazót nem lehet nem szeretni…
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lassan olyan nekem Dés László a szaxofonjával, mint a Kusturica filmekben Boban balkáni fúvósai, valahogy újra meg újra feltűnik, bekúszik a privát életembe (színészlemezek, Trio Stendhal, Jazz+Az és a musicalek). Át meg átmuzsikálta felnőtt éveimet. Megannyi kitörölhetetlen privát emlékem aláfestő zenéjét írta: vele ballagtam, szakítottam, buliztam, rá házasodtam, ittam le magam és nyögtem a macskajajt, de kár is részletezni. Közülük is az Udvaros-dalok a legrégebbiek, időtlen idő óta az enyémek, és mint az úttörődalok, kitörölhetetlen A-B oldalastul, szőröstül-bőröstül az Átutazó című lemez.

Udvaros Dorottya és Dés László: Átutazó
Átutazóban Udvaros
Mészáros Zsolt

Köszönjük, jól elvagyunk

Szeretnivaló ez az este is, mint ahogy pár éve a Férfi és nő volt. Összességében ugyanaz az élmény, nagyon hasonló koreográfiával, a dalok közt is sok az átfedés, a kísérő zenészek is ugyanazok, de ahogy akkor, most is jólesik ez a múltba révedés. És ezzel nem vagyunk egyedül. Az MSH háromnegyed házig megtelt őszülő halántékokkal, karjukon negyvenes-ötvenes asszonykákkal, szívből jövő tapssal, csillogó szemekkel és önfeledt mosolyokkal. Lehet irigykedni, van mire nosztalgiáznunk, van mire újra átélni a be nem teljesült harmincöt perces lopott szerelemet, a vasárnap délelőtti hóesést, a hiába szép lányt, és elrévedni a fekete-fehér billentyűkön. Van az úgy, hogy semmi sem jó – aztán Kulkával lekerül a polcról a Nagy utazás, és visszapereg bennünk is húsz év.

Udvaros Dorottya és Dés László: Átutazó
35 perces szerelem
Mészáros Zsolt

Ez a színészlemez csinált Udvarosból dívát, az eredmény huszonhat év után is élményszámba megy. Persze öregszik, de ki nem, a kislányosan huncutarcú színésznőből Madonnásan kisportolt Marilyn-frizurájú díva lett. Ötvenöt évesen is üde, nőiesebb mint valaha, Hollywood szépségiparát megszégyenítően fiatal. A lényeg azonban húsz éve ugyanaz: a lehengerlő jelen-léte. Állócsillag, színésznő, aki kölykös frissességgel éli újra ezeket a dalokat is, mindig más bőrbe és estélyibe bújva, közben ahány dal annyi életérzés sugárzik felénk. Játszik mezítlábasan, szexisen, csipke alól kitetsző fehérneműben, egyre megy. Kulkával remek párost alakítanak, személy szerint nagy kedvelője vagyok neki is, nála búgóbban, intelligensebben énekelni kevesen tudnak.

Kapunk filmrészleteket is, huszonhat évvel ezelőtti bejátszásokat és fotókat, amelyek az Átutazó lemezfelvételén készültek. Udvaros nyolc hónapos terhes, Dés hatalmas bozontja még nem ősz. Mesélik, tortúra volt ezeket az archív felvételeket az MTV-től megszerezniük.

Ezt is Jordán találta ki!

Apropó, tudják, miként született meg ezek a dalok? Mármint a Bereményi- Dés féle színészlemezek? Egy ponton Dés ezt is elmeséli: Jordán Tamás egy Poszt előtt vetette fel az ötletet, jönne le Dés is a pécsi országos színháztalálkozóra, zongorázna, és olyan színészek, mint Udvaros, Cserhalmi, Básti Juli énekelnének… Egyszóval ezt is a Nagy Organizátor, Jordán találta ki!

Észrevétlenül tűnik el másfél óra, mire felocsúdunk a második ráadásnak is vége, tíz óra múlt, lehet a jelenbe, hóesés helyett kora nyár esti melegben sietve hazamenni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Szerelemről és más démonokról – Udvaros, Básti, Cserhalmi és Kulka az MSH-ban

Férfiakról és nőkről, apró pici bűnjelekről, harmincöt perc lopott szerelemről. Be nem teljesült, kiégett kapcsolatokról. Nagy utazás, visszapereg bennünk húsz év...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra