Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bocsánatot kért a Vasi Volán az Ausztriában hagyott lánytól

Cikkünk megjelenése után a busztársaság egyik vezetője személyesen kért bocsánatot az otthon felejtett bérlete miatt Ausztriában hagyott lánytól. Kárpótlást is kap.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Frissítés: 2013.06.27. 15:52

Nem sokkal cikkünk megjelenése után a Vasi Volán egyik vezetője személyesen kereste meg cikkünk főszereplőjét és a cég nevében bocsánatot kért a történtek miatt. A volános vezető elmondta: a munkatársai ugyan a szabályoknak megfelelően jártak el, de nem mérlegeltek minden körülményt. A társaság felajánlotta, hogy amennyiben Anna jövőre is Ausztriában folytatja tanulmányait, akkor egy havi bérletét nem kell kifizetnie - erről Anna számolt be a nyugat.hu-nak. A diáklány elfogadta a bocsánatkérést.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Szubjektív véleményünk szerint a Volán-társaság ugyan kis késéssel, de kapcsolt. Rájöttek, hogy nem lehet minden esetben mereven ragaszkodni a szabályokhoz, hiszen vannak szituációk, amik felülírják a papírra lefektetett elveket. Anna is hibázott, a Vasi Volán is. Az viszont dicséretes, hogy ennek a beismeréséhez nem kellettek hetek, hónapok, vagy perek. Gyakorlatilag néhány óra telt el a cikk megjelenése és a Volán engesztelő lépése között. Hazánkban ez sem gyakori. Abban pedig biztosak vagyunk, hogy ebből az esetből sokan tanultak.

Korábban írtuk

Kezdjük azzal, hogy a 16 éves diáklány hibázott, amikor az iskolatáskája összepakolásakor elfelejtette visszatenni a buszbérletét a táskába. De azt is tegyük hozzá, hogy egy bejáró diáknál ez előfordulhat. Anna azonban nem egyik városrészből a másikba utazik napi szinten, hanem Szombathelyről az ausztriai Oberschützenbe. Oda jár ugyanis iskolába.

A magyar busztársaság járművei Oberwartban (illusztráció)
Magyar diákok szállnak Volán-buszra Oberwartban
Tánczos Mihály

Június 14-én reggel felszállt a Vasi Volán buszára, Oberwartban átszállt az Oberschützenbe tartó járatra, majd az iskola után haza indult, ahogy szokott. Oberwartban azonban a magyar busznál felszálláskor egy ellenőr kérte a bérletét. Anna kutatott a táskájában, de rájött, hogy hiába. Közölte az ellenőrrel, hogy véletlenül otthon hagyta a bérletét. Az ellenőr erre csak annyit válaszolt, hogy ezt mondja el a főnökének, aki szintén a buszon volt.

Anna újra elmondta, hogy sajnálja, de otthon hagyta a bérletét. De már hétfőn is volt ellenőrzés és akkor mindent rendben találtak. Ötödikén vette a bérletet, tehát az érvényes és a neve egy listán is szerepel, amin a buszon utazó bérletes diákokat sorolják fel, minden hónapban.

A második ellenőr azt válaszolta, hogy ezzel nem tud mit kezdeni és a lány beszéljen a főnökével. Aki szintén a buszon tartózkodott. Anna már kissé bosszúsan beszélt a harmadik ellenőrrel – a főnök főnökével. Ő azonban hajthatatlan volt, Anna nem szállhat fel a buszra.

Tehetetlenségében elsírta magát

-

Kértem, hogy büntessen meg, vagy írja fel az adataimat és beviszem bemutatni az érvényes bérletemet, de hiába. Oberwartból nincs másik busz, vagy vonat Szombathelyre, mondtam, hogy nem tudok mivel hazamenni, de ez sem érdekelte. Azt is hallotta az ellenőr, hogy nem tudok telefonálni sem, mert külföldről nem tudok hívást kezdeményezni. A busz becsukta az ajtaját és otthagyott

– mesélte a nyugat.hu-nak a diák.

-

Mérges voltam és nem titok, tehetetlenségemben elsírtam magam. Oberwartban egyedül a nagynénémet ismertem, azt tudtam, ő hol dolgozik, így őt kerestem meg, hogy segítsen. Nála kiderült, hogy már az osztálytársaim is felhívták a buszról Anyát, hogy jöjjön ki értem. Így este értem haza, 14 óra helyett.

A magyar busztársaság járművei Oberwartban (illusztráció)
A busz Ausztriában hagyta a bérletét otthon felejtő diáklányt
Tánczos Mihály

Anna megtehette volna, hogy kiáll Oberwart határában az út szélére és stoppol, hátha valaki éppen a 35 kilométerre található magyar város felé tart, de egy 16 éves lány esetében ez nem a legbiztonságosabb módja az utazásnak. A diáklány nem érti, miért tették ezt vele, amikor évek óta utazik napi szinten ezzel a busszal és eddig mindig megvette a jelenleg 15 ezer forintba kerülő havi bérletet.

A szabály az szabály?

Kérdéseinkkel megkerestük a Vasi Volánt. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy jogszerűen jártak-e el az ellenőrök, amikor egy fiatalkorút egy külföldi országban hagytak úgy, hogy semmilyen más tömegközlekedési lehetősége nem volt a hazajutásra?

Rákérdeztünk, miért nem nézték meg az ellenőrök a rendelkezésükre álló utaslistát, amin a bérletet megvásárolt diákok szerepeltek, köztük a leszállított diáklány? Anna hétfőtől péntekig minden nap az adott buszon utazik, így a gépjármű vezetője is ismerhette látásból. Vajon ő sem szólhatott volna bele, hogy ha a hónap többi napján volt bérlete az utasnak, akkor feltehetőleg ezen a napon is érvényes az egyébként otthon felejtett bérlete?

Végül felvetettük, hogy hazánkban is bevett gyakorlat, miszerint a korábban megvásárolt bérlet valamilyen adminisztrációs díj ellenében később is bemutatható. Ez esetben miért nem alkalmazták?

A Vasi Volán válasza

A busztársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.

A Szombathely - Bucsu/Schachendorf - Oberwart útvonalon nemzetközi külön célú menetrend szerint közlekedő járatunkkal kapcsolatos levelére az alábbi tájékoztatást adjuk:

Társaságunk több éve végzi az ausztriai település oktatási intézményeibe járó tanulók - szülői kérésre - zárt körben történő utaztatását. Az igényelt szolgáltatás külön célú menetrend szerinti személyszállítás, azaz az utazás célja alapján meghatározott utaskör menetrend alapján végzett szállítása más utasok kizárásával, az utazást szervező személyétől függetlenül történik.

A magyar busztársaság járművei Oberwartban (illusztráció)
A magyar busztársaság járművei Oberwartban (illusztráció)
Tánczos Mihály

A Vasi Volán Zrt. a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál kezdeményezett és jóváhagyott koncesszió alapján végzi tevékenységét, ami pontosan meghatározza az utazásban résztvevők körét, valamint a szolgáltatás díjazását is. Így az autóbuszon csak az ausztriai oktatási intézményekben tanuló diákok az adott hónapra érvényes bérlet igazolvánnyal tartózkodhatnak és napi menetjegy váltására nincs lehetőség.

Az utazásban résztvevők törvényes képviselői részére a 2012/2013-as tanév előtt megküldtük a Volán szakmacsoport szolgáltatásainak Utazási feltételeire vonatkozó kiadványát, ami részletesen leírja, hogy az autóbuszjárat csak érvényes bérletjeggyel - amit az utasnak felszálláskor és ellenőrzéskor is fel kell mutatnia - vehető igénybe. A diákot az ellenőr az autóbuszra ennek hiányában jogszerűen nem engedte fel, valamint az autóbusz vezetők - mivel váltva dolgoznak ezen a járaton - sem tudták igazolni a bérletjegy esetleges meglétét, amire egyébként nincs is felhatalmazásuk.

Utólagos bemutatás lehetőségét az érintett szülők kezdeményezésére nem alkalmazzuk, helyette az érvényes utazási igazolvánnyal nem rendelkezőt az Utazási feltételekben foglaltaknak megfelelően kizárjuk az utazásból.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokkoló

Hirdetés