Ausztriában leállt a vonatközlekedés, aminek Magyarországon is következményei vannak

Közleményt adott ki a MÁV és a GYSEV. 400 eurós béremelésről megy a vita.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Hétfőre sztrájkot hirdettek az osztrák vasutasok 2022. November 26. 17:20 hétfőn 0 órától 24 óráig sztrájkot hirdetett az osztrák vasúti dolgozókat képviselő VIDA szakszervezet, mivel meghiúsultak a bértárgyalások.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy az osztrák vasúti közlekedés teljes leállítása hatással lesz a Magyarországra is, de az érintettség mértéke csak a MÁV hétfőn délelőtt kiadott közleményéből derül ki részletesen.

Kemény a szakszervezet a határ túloldalán – Hétfőn az összes vonat megállt Ausztriában.
Oebb.at

Ezek szerint az ÖBB szolgáltatási területén a vonatközlekedés teljesen szünetelni fog hétfőn egész nap, a vállalat pótlóbuszokat sem szervez.

A MÁV-START magyar-osztrák viszonylatú és azon túlmenő nemzetközi vonatai az eredeti menetrendjük szerint, de csak Hegyeshalom, illetve Szentgotthárd határállomásokig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapestre.

A Hegyeshalom állomáson át közlekedő bécsi elővárosi vonatok osztrák területen nem közlekednek, az EuRegio-vonatok ezért csak Győr és Hegyeshalom között járnak.

A Hegyeshalomból induló bécsi elővárosi vonatok is a teljes útvonalukon kimaradnak a menetrendből.

Az alábbi változásokra kell számítani:

Budapest–Bécs nappali vonatok:

 • 28-án, hétfőn Budapest és Bécs között az összes távolsági (Railjet Xpress és EuroCity) vonat csak Hegyeshalomig közlekedik.
 • A Záhony és Bécs közötti Hortobágy EuroCity (EC 140), illetve a Bukarest–Bécs közötti Dacia nemzetközi gyorsvonatokkal (12346, 12347) a Keleti pályaudvaron keresztül – tranzitban – utazóknak másik vonatra kell átszállniuk a Keletiben.
 • 27-én és 28-án, hétfőn a 462-es számú Kálmán Imre EuroNight csak Hegyeshalomig közlekedik, 28-án és 29-én, kedden a 463-as számú csak Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.
 • Budapest–Graz nappali vonatok:

 • A vasárnapi, Budapestről 16:15-kor – Szombathelyen, Szentgotthárdon, Grazon át – Ljubljanába induló Dráva InterCity (IC 310) még közlekedni fog a teljes útvonalán.
 • Hétfőn már csak a szlovén-osztrák határig közlekedik a Ljubljanából induló IC311-es számú Dráva InterCity.
 • Előreláthatóan, 27-én a Keleti pályaudvarról Grazba 8:15-kor induló Mura InterCity (IC 312) csak Szentgotthárdig közlekedik, 16:06-kor onnan indul Budapestre az IC313-as Mura InterCity.
 • Hétfőn a Ljubljanából induló IC311-es számú Dráva InterCity az osztrák szakaszon nem közlekedik. Egy tartalék motorvonat 10:06-kor menetrend szerint indul Szentgotthárdról, melyről Szombathelyen át kell szállni egy intercity szerelvénybe.
 • Éjszakai vonatok:

  A sztrájk érinti a Budapest és München, valamint Budapest és Zürich között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatot is:

 • Budapestről az EN462-es vonat 27-én és 28-án este csak Hegyeshalomig közlekedik, éjszakai kocsikat nem továbbít.
 • Ellenkező irányban, 27-én és 28-án az éjszakai kocsik Münchenből és Zürichből nem indulnak el.
 • 28-án és 29-én reggel az EN463-as vonat Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.
 • A GYSEV vonalait is érinti

  A cég honlapján található közlemény szerint:

 • Fertőszentmiklós-Pomogy állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, Pomogy állomástól a továbbutazás nem biztosított. A Fertőszéplak-Fertőd vasúti megállóhely helyett a vonatpótló autóbusz, Fertőd Gránátosház Volánbusz megállóhelyen áll meg
 • Szentgotthárd határátmenetben közlekedő közvetlen InterCity-vonatok csak Szentgotthárd állomásig közlekednek, Szentgotthárd állomástól továbbutazás nem biztosított, Szentgotthárd-Graz között nem közlekednek a vonatok
 • Soprontól a Deutschkreutz, Wien, Wiener Neustadt felé/felől közlekedő vonatok nem közlekednek.
 • A jegyvisszaváltás részleteiről és az aktuális helyzetről célszerű a MÁV, a GYSEV és az ÖBB honlapján tájékozódni.

  A VIDA egyébként Ausztria legnagyobb vasúti szakszervezete, a figyelmeztető sztrájkkal 400 eurós béremelést akar kiharcolni az ágazat ötvenezer alkalmazottjának.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet