Újabb autóipari beruházásról maradtunk le, Szlovénia lett a nyertes

Zalaegerszeg szeretett volna pályázni, de nem sikerült.

Végleg eldőlt, hogy a Magna International autóipari bérgyártő és beszállító Szlovéniában építi fel az új gyárát – írja a Napi.hu a szlovén Vecer napilapra hivatkozva.

A cég eredetileg is Szlovéniában gondolkodott, ám jogvédők és a helyiek bíróságon támadták meg a Magna projektjét, a cég éppen hazánkban – a helyi sajtó szerint – Zalaegerszegben kezdett el gondolkodni. Végül minden szlovén fél elállt a fellebbezéstől, így megépülhet a gyár.

A szlovén kormány annyira akarta az 1,3 milliárd dollárra becsült beruházást (amely közvetlenül hatezer, közvetve akár húszezer új munkahelyet teremtett volna), hogy külön törvényt hozott a mezőgazdasági termelők földjeinek. A törvény lényegében azt mondja ki, hogy földeket államosíthat az állam kedvére, még ha kárpótlást is fizet.

Azután, hogy most minden szlovén fél elállt a fellebbezéstől, végül megépülhet a gyár. Így a Magna-Steyr nem kerül nehéz helyzetbe. Júniusban megállapodtak a BMW-vel, hogy náluk gyártják majd az új BMW 5-ös széria hibridjeit, ezzel elfogyott volna a gyártókapacitásuk amellett, hogy ők szerelik az új Jaguárok és Land Roverek több típusát is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság