„Elegük van”- Szerdán várhatóan ezer ember csatlakozik a sztrájkhoz a sopronkövesdi Autoliv-gyárban

Azt mondják, nem félnek a gyárbezárástól sem, mert nincs veszítenivalójuk. Várhatóan hat órán keresztül áll majd a termelés.

„Azt mondták, ha kell, vigyék el a sorokat. Elegük van abból, hogy a környéken már majdnem mindenhol jobban keresnek”.

Ezt mondta lapunknak Marstisné Horváth Marianna, amikor arról kérdeztük, hogy félnek-e a gyár dolgozói az esetleges retorzióktól.

A Vasas alapszervezet helyi titkárát azért kerestük, mert lapunk értesülései szerint szerdán ismét sztrájkolnak a sopronkövesdi Autoliv-gyár dolgozói.

Ahogy arról testvérlapunk, az Enyugat.hu is beszámolt, a múlt hét csütörtökön már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot a dolgozók.

A követeléseik akkor következők voltak:

 • 2024. január 1-jei bevezetéssel az operátori és a sorfelelős, anyagmozgató és hasonló állományban lévő foglalkoztatottak részére 15 százalékos bérfejlesztés,
 • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12 százalékos bérfejlesztés,
 • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800 ezer forintos alapbérig 8 százalékos, 800 ezer forint felett 5 százalékos bérfejlesztés,
 • az étkezési hozzájárulás összegének emelése a saját munkavállalók részére 15 ezer forint összegben.
 • évi 160 ezer forintos üdülési jutalom.
 • A múlt heti sztrájk ideje alatt leállt a gyártás, a délelőtti és a délutáni műszak több mint ezer dolgozója szüntette be a munkavégzést. Az akcióhoz csatlakoztak a külföldi (ukrán és Fülöp-szigeteki) vendégmunkások is.

  A szerda délelőtt 10 és délután 4 óra közötti sztrájk már nem figyelmeztető, hanem valódi, hatórás sztrájk lesz – mondta lapunknak Marstisné Horváth Marianna.

  Az Autoliv (archiv fotó)
  MTI/Krizsán Csaba

  A cég – tudtuk meg - időközben egyoldalúan bevezette az alapbér 13 százalékos emelését, amit a szakszervezet el is tudna fogadni, de amellett kitartanak, hogy január 1-jétől számolják az emelést, mert ha nem így tesznek, akkor éves szinten már csak 10,5 százalék jön ki.

  A szellemi állomány béremelése teljesült, így ezt a pontot kivették az aktualizált követeléslistából.

  A kölcsönzött külföldi munkaerőt nem hívhatja sztrájkra a szakszervezet, így nem tudni, hogy csatlakoznak-e a szerdai sztrájkhoz. Olyan meg nem erősített hírek is keringenek, hogy kölcsönző cég részéről fenyegetés érte őket, de elvileg csatlakozhatnak a sztrájkhoz, amelyben várhatóan ezer alkalmazott vesz részt.

  A magyar és a kölcsönzött munkások között akadnak feszültségek, mert az előbbiek között vannak, akik úgy gondolják, az utóbbiak elveszik a munkájukat. Marstisné Horváth Marianna ezzel nem ért egyet, szerinte a külföldiek jól együtt tudnak dolgozni a magyarokkal, és a fizetésben sincsenek különbségek.

  Ha nem lesz sikeres a szerdai sztrájk sem, akkor a dolgozók döntenek a folytatásról.

  „Ha nincsenek túlórák, a nettó bérük nem éri el a 300 ezer forintot a három műszakban”

  – válaszolta a szakszervezeti vezető, amikor a fizikai munkások jelenlegi béréről kérdeztük.

  A cég a gazdasági környezetre és egyéb nehézségekre hivatkozva nem akarja teljesíteni a januárig visszamenő béremelésre vonatkozó szakszervezeti követelést.

  Lapunk elküldte a kérdéseit az Autoliv Kft.-nek. Ha érkeznek válaszok, frissítjük írásunkat.

  Az Autoliv

  Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon.

  A nyilvános céginformációs adatok szerint a cég árbevétele 23,6 milliárd forint volt 2022-ben, 5,8 milliárd forinttal több, mint 2021-ben. Adózott eredménye 2022-ben 948 millió forintot ért el, ami 799 millió forinttal magasabb, mint az előző évben. A társaság körülbelül 1600 embert foglalkoztat.

  A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság