Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást

Komposztálni vagy összegyűjteni kell majd a zöldhulladékot. Emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

Június elején fogadta el Jövő évtől az egész országban tilos az avarégetés 2020. June 03. 13:59 az országgyűlés azt a törvénymódosítást, ami január 1-től gyakorlatilag az egész ország területén megtiltja az avarégetést.

A törvény indoklásában emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének. Kolbászt sütögethetünk az udvarunkon, de a gazégetéssel óvatosan, mert több millió forintra is büntethetnek minket 2020. May 12. 07:34

Január 1-től mindig és mindenhol tilos lesz az avarégetés.

A jelenleg érvényes törvény az önkormányzatok hatáskörébe utalja az avar- és kerti hulladék elégetésének szabályozását, a döntéssel ezt a jogot vonják vissza, így az általános tiltás lesz érvényes.

A jelenleg is érvényes önkormányzati rendelet szerint Szombathely közigazgatási területén az avar és kerti hulladék február 15. - április 30. között, valamint október 1. - november 30. között égethető szabadtéren, egyéb időszakban tilos. Égetni hétköznapokon és szombaton 9:00 és 19:00 óra között lehet, vasárnap és ünnepnapokon tilos.

A városi közgyűlés a jövő héten hatályon kívül helyezi ezt a rendeletet, önkormányzati rendelettel ugyanis nem lehet felülírni a törvényt.

A közgyűlésre készült anyagban az is szerepel, hogy felkérik a Szomhull Kft-t, vizsgálja meg a lakosságnál keletkező zöldhulladék összegyűjtésének lehetőségeire vonatkozó alternatívákat és azt terjessze a közgyűlés elé.

A megoldás vagy a házi komposztálás, vagy a zöldhulladék összegyűjtése lehet. Valószínű, hogy mindkettőre lehetőség nyílik majd.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet