Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást

Komposztálni vagy összegyűjteni kell majd a zöldhulladékot. Emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

Június elején fogadta el Jövő évtől az egész országban tilos az avarégetés 2020. June 03. 13:59 az országgyűlés azt a törvénymódosítást, ami január 1-től gyakorlatilag az egész ország területén megtiltja az avarégetést.

A törvény indoklásában emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének. Kolbászt sütögethetünk az udvarunkon, de a gazégetéssel óvatosan, mert több millió forintra is büntethetnek minket 2020. May 12. 07:34

Január 1-től mindig és mindenhol tilos lesz az avarégetés.

A jelenleg érvényes törvény az önkormányzatok hatáskörébe utalja az avar- és kerti hulladék elégetésének szabályozását, a döntéssel ezt a jogot vonják vissza, így az általános tiltás lesz érvényes.

A jelenleg is érvényes önkormányzati rendelet szerint Szombathely közigazgatási területén az avar és kerti hulladék február 15. - április 30. között, valamint október 1. - november 30. között égethető szabadtéren, egyéb időszakban tilos. Égetni hétköznapokon és szombaton 9:00 és 19:00 óra között lehet, vasárnap és ünnepnapokon tilos.

A városi közgyűlés a jövő héten hatályon kívül helyezi ezt a rendeletet, önkormányzati rendelettel ugyanis nem lehet felülírni a törvényt.

A közgyűlésre készült anyagban az is szerepel, hogy felkérik a Szomhull Kft-t, vizsgálja meg a lakosságnál keletkező zöldhulladék összegyűjtésének lehetőségeire vonatkozó alternatívákat és azt terjessze a közgyűlés elé.

A megoldás vagy a házi komposztálás, vagy a zöldhulladék összegyűjtése lehet. Valószínű, hogy mindkettőre lehetőség nyílik majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet