Kolbászt sütögethetünk az udvarunkon, de a gazégetéssel óvatosan, mert több millió forintra is büntethetnek minket

Május 1-től tilos a kerti hulladék égetése Szombathelyen, mi pedig utánajártunk, mi van, ha valaki megszegi a szabályt.

Múlt hónap elején lapunk is közölte azt a hírt, A kertben égetett egy szombathelyi lakó, rávonultak a tűzoltók 2020. April 03. 10:37 mely szerint a szombathelyi Szent Imre herceg utcában egy lakó az „önkormányzati rendeletben meghatározott szabályok figyelembevétele ellenére” égetett a kertjében.

Így kivonultak a tűzoltók, és eloltatták vele a tüzet.

Nagy baj tehát nem történt, de az eset mindenképpen alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet a kerti égetés gyakorlatára és az ezzel kapcsolatos jogszabályokra.

Annál is inkább, mert május 1-től Szombathelyen ismét tilos a kertben a zöldhulladékokat égetni, és a tiltás október 1-ig érvényes.

„A növényi hulladék égetése belterületen és külterületen egyaránt csak a jogszabályok (erdővédelmi, levegőtisztásági, környezetvédelmi) betartásával szükséges engedélyek birtokában lehetséges. Belterületi ingatlanok esetén az önkormányzat rendeletben szabályozhatja, feltételekhez kötve engedheti az avar és kerti hulladékok égetését” – tájékoztatta lapunkat Szombathely jegyzője.

Károlyi Ákos közölte: a város egy 2012-es rendeletben szabályozza az avar és a kerti hulladék építését.

Ebben találjuk, hogy:

 • Szombathely város közigazgatási területén az avar és kerti hulladék február 15. és április 30. között, valamint október 1. és november 30. között égethető szabadtéren
 • Egyéb időszakban tilos az égetés
 • Égetni hétköznapokon és szombaton 9.00 és 19.00 óra között lehet, vasárnap és ünnepnapokon tilos.
 • Égetni csak száraz avart és kerti hulladékot lehet csapadékmentes és szélcsendes időben,
 • Be kell tartani az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot
 • Ugyanez a jogszabály mondja ki egyébként, hogy az avar és kerti hulladékot elsősorban komposztálni kell.

  Nagyon gyakran lesz baj a kerti égetésből
  Pexels.com

  Lapunk kérdésére a jegyző közölte: az égetési rendelet előírásainak megszegését a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi Környezetvédelmi Főosztálya jogosult ellenőrizni és indokolt esetben szankcionálni, a bírság összege – egy kormányrendelet értelmében – 100 ezer forint.

  A grillparti más kategória

  „A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem” – mondta erre vonatkozó kérdésünkre Károlyi Ákos.

  Hozzátette: az ilyen nyílt lángú berendezések, eszközök használata, a tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartását követelik meg.

  Ezek röviden a következők:

 • Nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut.
 • Gondoskodni kell a megfelelő, tűzoltásra alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartásáról (pl. víz, homok).
 • A tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy az elaludt.
 • És mi van, ha valaki akkor éget, amikor nem szabad?

  Mivel az önkormányzati rendelet megszegését a kormányhivatal ellenőrzi, a Vas megyei hivatalhoz fordultuk.

  Az kérdeztük tőlük, hogy milyen gyakran kerül sor ellenőrzésre és büntetésre, illetve milyen büntetésre számíthat Szombathelyen, aki nem tartja be a szabályokat?

  A kormányhivatal ez idáig nem válaszolt megkeresésünkre.

  Figyeljük a helyi rendeleteket

  Válaszolt viszont a katasztrófavédelem, méghozzá igen alaposan.

  Felhívták például a figyelmet arra, hogy egy településen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak.

  Ebből a szempontból Vas megye kimondottan jól áll,

  216 településből egyetlen település van, amely nem rendelkezik ilyen önkormányzati rendelettel.

  Ezek az önkormányzati rendelek többsége egyébként úgy van megfogalmazva, hogy tűzgyújtási tilalom idején tilos az ilyen jellegű tevékenység.

  (Vas megyében 2020 április 10-től tűzgyújtási tilalom van érvényben, de ezt „felülírhatják” a helyi rendeletek, azaz például Szombathelyen április 30-ig lehetett jogszerűen égetni, a fentebb említett korlátozásokkal.)

  Ahol a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó kitétel nem szerepel az önkormányzati rendeletben, ott nem tilos elégetni a rendeletben engedélyezett időintervallumban a száraz növényeket a kertben, de csak akkor, ha a szóban forgó belterületi telek 200 méternél messzebb van az erdőtől – tudtuk meg.

  Ha valaki önkormányzati rendelet hiányában, vagy nem a rendeletben meghatározott időpontban égeti el a kertjében a gazt,

  20 és 60 ezer forint közötti tűzvédelmi bírsággal sújtható.

  És mi történik, ha intézkedniük kell a tűzoltóknak?

  Amennyiben valaki a 112-es segélyhívószámon jelzi, hogy valahol tűz van, a katasztrófavédelem megyei ügyelete a helyszínre riasztja a legközelebbi tűzoltóegységeket a szükséges létszámmal.

  Ha a helyszínen úgy tapasztalják a tűzoltók, hogy valaki tűzvédelmi szabályt sértett, az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség eljárást kezdeményez.

  A kiszabott tűzvédelmi bírság mértéke mindig a kialakult veszélytől függ.

  A bírság 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet.

  Mindez kiegészülhet a tűzoltók vonulási költségének megtérítésével, ami több tűzoltóautó esetén könnyen elérheti a százezer forintos mértéket.

  A katasztrófavédelmi kirendeltségek szúrópróbaszerűen ellenőrzik a szabadtéri égetés szabályainak betartását. Minden olyan esetben bírsággal zárul az eljárás, amikor megállapítható valakinek a felelőssége.

  Nagyon gyakran baj lesz az égetésből

  „Tavasszal, a kertben történő munkavégzésnek köszönhetően hetente találkozhatunk olyan esettel, ahol a szabadtéri égetés következtében keletkezett tűz oltásához riasztották a tűzoltókat. Idén ez idáig 69 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat Vas megyében, a leégett terület pedig 55 ezer négyzetméter”

  – mondta lapunknak Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

  A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz.

  A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák, 45 százalékuk pedig kerti zöldhulladék-égetésből indul és harapózik el

  – tudtuk meg.

  A katasztrófavédelem tanácsai

  Lehetőség szerint úgy kell megválasztani az égetés helyét, hogy ne legyenek a közelben fák, bokrok, száraz növények, amelyekre a lángok könnyen átterjedhetnek. Fontos az is, hogy szeles időben ne gyújtsunk tüzet, mivel a szél az égő leveleket könnyen felkaphatja, és így a tűzrakás környezete, vagy akár a szomszéd udvara is pillanatok alatt lángba borulhat.

  Amennyiben égetés közben támad fel a szél, fejezzük be a tevékenységet, oltsuk el a tüzet, és egy későbbi időpontban folytassuk a munkát. Pontosan ezért talán a legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, és mindig tartsunk a közelben készenlétben oltásra alkalmas eszközöket.

  Legjobb, ha megfelelő mennyiségű vízzel, homokkal és kéziszerszámokkal készülünk fel arra, hogy ne kerüljünk váratlan helyzetbe, és azonnal el tudjuk oltani a lángokat, mielőtt azok elszabadulnak. Ha tevékenységünket befejeztük, mindig alaposan győződjünk meg arról, hogy megfelelően eloltottuk a tüzet és biztonságosan hagyhatjuk el a területet.

  Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos