Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az autizmussal élőkért sétáltak

Kék lufis zenélő csoportot látott tegnap Szombathelyen? Nem tudta mire vélni? Most eláruljuk a titkot.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az autizmus világnapja alkalmából tartottak közös sétát tegnap a Micimackó ovitól a városházáig. Ott Puskás Tivadar fogadta a körülbelül szász fős tömeget, majd rövid műsor után, hagyomány szerint, elengedték a rengeteg kék lufit.

Autizmus világnapja Szombathelyen
Úton a városháza felé
Bonyhádi Zoltán

Ragyogjon kékben!

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az autizmus világnapján kék fénnyel világították ki világszerte a híres, grandiózus épületeket: többek között kékben úszott az operaház Sydney-ben, az Eiffel-torony Párizsban, a Niagara-vízesés, vagy épp a parlament kupolája Budapesten. Ehhez a mozgalomhoz kapcsolódott a kék lufik elengedése is.

Autizmus világnapja Szombathelyen
További képekért kattintson!
Bonyhádi Zoltán

Mi az autizmus?

Az autizmus egy neurológiai és fejlődési zavar, ami általában az első három életév során kezdődik. Az autista gyermek a saját világában él, kevéssé kötődik más emberekhez (beleértve saját szüleit is), viselkedése rutinszerű, időnként bizarr elemekkel tarkított, melyeket gyakran ismétel. Az autista gyermek kerüli a szemkontaktust és gyakran kommunikációs problémái vannak, bizonyos tárgyakhoz szokatlanul erősen kötődik. Némely autista gyermek kifejezetten tehetséges zenei téren, vagy igen jó memóriája van, esetleg nagyon jó fejszámoló.

Az autizmus kiváltó oka jelenleg nem ismert. Egyes kutatások szerint a betegség genetikai kórkép, melyben számos gén szerepet játszik. Autizmusban többféle strukturális és biokémiai eltérés kimutatható az agyban, ugyanakkor ezek az eltérések nem minden esetben fordulnak elő. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az autizmus egy viselkedési szindróma amely több különböző állapotot takarhat. A szülői magatartás, nevelés nem befolyásolja a betegség kialakulását.

Statisztikai adatok szerint minden tízezer újszülöttből 2-13 lesz autista. A fiúk között gyakoribb az autizmus.

Az autizmus kezelése

A komplex kezelés lényeges eleme a viselkedés-terápia, mely során intenzíven fejlesztik a gyermek szociális készségeit. A legjobb eredményeket azok a képzési programok adják, amikbe a szülőket is bevonják. Gyógyszeres kezeléssel egyelőre sem a betegség meggyógyítására sem a megelőzésére nincs mód.

Forrás: pediox.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés