Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az Európai Parlament megszavazta: a lengyel alkotmánybíróság illegitim

Így arra sem jogosult, hogy a lengyel alkotmányt értelmezze.

Kedden vitát folytattak az Európai Parlamentben a lengyel alkotmánybíróság uniós jogot érintő döntéséről. Ennek végén pedig már meg is szavazták állásfoglalásukat: a lengyel alkotmánybíróság illegitim, ezért nem értelmezheti a lengyel alkotmányt. A képviselők nagy többséggel fogadták el a dokumentumot, amely szerint a lengyel alkotmánybíróságnak nincs jogi legitimitása. Azt is belefoglalták, hogy a szerv nem független, és a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult.

A parlament szerint a vitatott alkotmánybírósági döntés „az értékek és jogszabályok európai közössége elleni támadásnak minősül, a testület pedig tisztán politikai célokat szolgál". A képviselők teljes mértékben támogatják azokat a lengyel bírákat, akik továbbra is alkalmazzák az uniós jog elsőbbségét, és az ügyeket előzetes döntéshozatal céljából az Európai Bíróság elé terjesztik annak ellenére, hogy ezzel lengyel bírói pályafutásukat teszik kockára.

Az Európai Parlament javasolta az Európai Bizottságnak, hogy indítsa el Lengyelországgal szemben az uniós források védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust, szakítsa meg, vagy függessze fel a kifizetéseket, indítson kötelezettségszegési eljárásokat és ne hagyja jóvá a lengyel nemzeti helyreállítási tervet – írja a hvg.hu .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra