Az ukránok magyar feliratú rakétákkal hívták fel a figyelmet az orosz agresszióra

Augusztus 20-a alkalmából idézték fel 1956-ot az Ukrajnáért harcoló katonák.

„Gratulálunk magyar barátainknak az államalapítás ünnepe alkalmából (Szent István napja). Több ezer ember életét követelte Magyarországon és Ukrajnában is az orosz agresszió, akik népük szabadságáért haltak meg” - kezdődik az a Facebook bejegyzés, amit Viktor Sadej kárpátaljai ukrán újságíró, politikus, Ungvár egykori polgármestere és önkormányzati képviselője posztolt.

Az rtl.hu által észrevett bejegyzés nem annyira augusztus 20-ára, sokkal inkább október 23-ára hangolva úgy folytatódik: „Emlékezünk mindazokra, akik orosz kéz által pusztultak el. Hitler példájából pedig tudjuk, hogy az ilyen diktátorok nem állnak meg egy államnál. Ezért védjük most Ukrajna és Európa szabadságát. A mi szabadságunkért és a tietekért!”

Ukránok magyar feliratú lőszerei
Facebook

Sadej két képet is mellékelt. Ezeken az egybefont magyar és ukrán zászlókon olyan rakéták vannak, amelyekre 1956-ra emlékeztető üzenetet írtak. Szeles Erika is az 56-os forradalom 15 éves mártírja volt.

Fedir Sándor
Facebook

Sadej az, aki korábban megosztott egy videót, amiből kiderült: úgy használja az ukrán hadsereg a kevesek által beszélt magyar nyelvet az orosz megszállók elleni harcban, ahogy az amerikaiak az első és második világháborúban a híres navajo indián kódbeszélőket. Ezen a videón is szerepelt a mostani képen is látható, az ukrán területvédelmi erők 68. zászlóaljában szolgáló Fedir Sándor.

Ő nemcsak Kárpátalján belül ismert figura, de még a magyar bulvármédia fogyasztói is emlékezhetnek rá. Az átírások miatt a sajtóban néhol Fedir, néhol Fedor, néhol pedig Fegyir Sándor néven emlegetett férfi az Ungvári Nemzeti Egyetem oktatója, professzor, turisztikai szakértő - idézi a 444 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet