Azért nem minden szórakozóhely zár be, éjfél és hajnal 5 között is el lehet menni dolgozni

Éjszaka megjelentek a részletszabályok a szerdán életbe lépő korlátozásokkal kapcsolatban.

Kedden Orbán Viktor miniszterelnök már vázolta Bezárnak a szórakozóhelyek, újra ingyenes a parkolás, éjfél és reggel 5 óra között pedig kijárási korlátozás van Magyarországon 2020. November 03. 19:19 , hogy milyen korlátozásokra kell számítani szerdától az országban, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet azonban tisztázott néhány részletet is.

E szerint éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni, ugyanakkor,

ha azért van az utcán, mert épp dolgozik, vagy dolgozni megy, esetleg munkából jön, az teljesen jogszerű.

Ugyanígy megengedett a lakhely elhagyása, ha erre azért van szükség, mert

valakit egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kár fenyeget.

A kijárási korlátozás szerda éjféltől él.

Ami szintén érdekes, hogy a szórakozóhelyek bezárásával kapcsolatos bejelentések is finomodtak, ugyanis csak

a diszkók és a nem leülős koncerttermek zárnak be, a legtöbb kocsma vagy ülőhelyes koncertterem viszont nyitva maradhat,

mivel utóbbiaknál nem a "lemezbemutatás" vagy az élő zenei előadás a fő szolgáltatás, illetve nincsenek megváltott ülőhelyek.

Ugyanakkor a nézők a kulturális és sportrendezvényeken csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el. Két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el a nézők. Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A múzeumok, könyvtárak, egyéb kulturális intézmények esetében is ez a helyzet: a 1,5 méteres távolság az irányadó. Aki nem tartja be a szabályt, felszólítják/elküldik, sőt ez kötelessége is az intézmény üzemeltetőjének.

A szabályok betartását a rendőrség is ellenőrzi, bírságot szabhat ki, valamint a helyszínt vagy intézményt legalább egy napra, legfeljebb egy évre bezárathatja. A sportrendezvények helyszíneire azonban ez nem érvényes, de elrendelhetnek egy, legfeljebb tíz zártkapus meccset büntetésül.

Ami a tömegközlekedést illeti, Budapesten és a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaságok kötelesek járatsűrítési tervet készíteni november 5-ig, a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra vonatkozóan.

A tervet a kormányhivatalnak kell jóváhagynia. Ha valamelyik település nem készíti el időben a tervet, azért bírság jár, ami többször is kiszabható. A bírságot kiszabó határozat ellen nem lehet fellebbezni.

A parkolás pedig ingyenes lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet