Bezárnak a szórakozóhelyek, újra ingyenes a parkolás, éjfél és reggel 5 óra között pedig kijárási korlátozás van Magyarországon

Újra rendkívüli jogrend van érvényben.

A kormány a keddi ülésen áttekintette a járványügyi helyzetet mind a magyarországi, mind az európai tekintetben. Tagadhatatlan, hogy felgyorsult a járvány terjedése, Ausztriában már másfélszer annyi az egy millió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon, nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet – kezdte rendkívüli bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök.

A szomszédos országot pedig azért tartotta fontosnak kiemelni, mert tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha pedig ez a jövőben is így lesz, akkor december közepére elérik a magyar kórházak a teljesítőképességük határát.

„Eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyünk, melyekkel megvédhetjük a kórházak működőképességét és az idősek életét is. A politikai vitákat most félre kell tenni, gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükségünk” – hívta fel a figyelmet, majd hozzátette, hogy legutóbb is két hétbe telt, mire az országgyűlés olyan jogszabályokat fogadjon el, amikkel büntetni lehet a maszkviselés szabályainak megsértését.

A gyorsaság ebben a helyzetben mindennél fontosabb, így a kormány úgy döntött, hogy éjféltől újra bevezetik a rendkívüli jogrendet és arra kérik az országgyűlést, hogy ezt 90 nappal hosszabbítsa meg.

Emellett a kormányülésen döntöttek még arról is, hogy rendezvényeken, a sporteseményeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell pénzbírságot szabdnak ki és azonnal bezáratják azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat.

A szórakozóhelyeken viszont lehetetlen kikényszeríteni a szabályok betartását, ezért az operatív törzs javaslata alapján úgy döntöttek, hogy bezárják azokat. Éjfél és reggel 5 óra között pedig kijárási korlátozás lép életbe.

Hogy a tömegközlekedési eszközökön mérsékeljék a zsúfoltságot, a reggeli és a déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el és újra ingyenessé tették a parkolást.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy megemelik az orvosok bérét, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak, lélegeztetőgépek tekintetében világelsők vagyunk, kórházi ágyak tekintetében pedig Európában a harmadik helyen állunk jelenleg.

„Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat és mindent megteszenk, hogy meggyógyíthassák a betegeket. Ez sok, szinte ember feletti, de mégsem elég. A végző megoldás ugyanis a vakcina. De a vakcina már látótávolságon belül van, ki kell tartani addig, amíg meg nem érkezik. Tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is. A helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. Ha összefogunk és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog” – zárta mondandóját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19