Lemezárugyári diavetítő, Vénusz porszívó és csipkés kombiné. Nektek volt valamelyik?

Berobbant az 50-es, 60-as évek a szombathelyi könyvtárba.

Azok az 50-es, 60-as évek címmel nyílt kiállítás a Berzsenyi Dániel könyvtárban, amit szigorúan ajánlunk mindenkinek! Nyolcvanas évekbeli kölyökként nekem már járt a nyugatról behozott legó, távirányítós autó és a Matchboxok, Grundig videón néztünk az alábeszélt filmeket és a Tom és Jerry rajzfilmeket. Igaz még bele-beleszippanthattam a keleti blokk korlátaiba, ha csak azt veszem, hogy Polski 125-ösünk volt (a szomszédok pedig Skoda, Lada, Wartburg és Zuk tulajok táborát erősítették), és az első biciklim is egy tacskó volt, nem pedig BMX vagy az akkor még nem is létező mountainbike.

Azok az 50-es, 60-as évek
A korszak játékai
Garai Antal Atom

Ellenben a nagyszüleimnél még ott volt a rakéta porszívó, a Trabant, az alumínium tálcák, a nagyapám féltve őrzött Sokol-403-as rádiója bőrtokban és temérdek olyan használati tárgy, amiket ezen a kiállításon is látni lehet. Hihetetlen mennyi emlék ugrik be egy szódás-szifon, vagy egy Rowenta hajszárítóról.

Azok az 50-es, 60-as évek
Sokol-403
Garai Antal Atom

Körkép, korkép, kórkép

Stílusosan érkezett a megnyitóra Nagy Éva könyvtárigazgató és Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő, egy oldalkocsis Pannónia motorkerékpárral robogtak be a könyvtár elé.

Azok az 50-es, 60-as évek
Stílusos érkezés
Garai Antal Atom

A kiállítást Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke nyitotta meg, visszaemlékezve arra az időszakra, amikor az emberek csak két-három dolog közül választhattak, vagy épp annyiból sem. Ez volt az a korszak, amiben a keleti blokk ideológiai vetületei formálták vagy épp határozták meg az emberek életét. Jellemző volt egy társadalmi szegénység, például nem voltak akkora jövedelmi különbségek, mint napjainkban.

Azok az 50-es, 60-as évek
Kattintson a fotóra a képgalériáért
Garai Antal Atom

A kiállított tárgyak, a produktumok, hű lenyomatai a korszaknak. Ez egy jó körkép, ami korkép is, és egyben kórkép. Nagy volt a vágyakozás a nyugat felé, akár piperék, akár a trapper farmer, vagy épp egy Elvis-lemez iránt, de a vágy megállt, ahogy az idő is, a majdnem hermetikusan lezárt KGST blokkban.

Azok az 50-es, 60-as évek
Garai Antal Atom

A technikai fejlettség, ami visszamenőleg inkább technikai fejletlenség

Ebben a korban az elérhető háztartási cikkek - legyen az egy kávéfőző, egy szendvicssütő vagy épp egy rádió - az ipari formatervezés oltárán sokszor feláldozták a designt, amely szót tán még ismerni sem szabadott akkoriban. A tömeggyártással az ipar adta egyszerűség jött, a technikai fejlettséget ma már inkább technikai fejletlenségnek hívhatunk, ha összevetjük a KGST blokkot a nyugattal. Elég ha csak egy Wartburgot hasonlítunk össze például egy ülésfűtéssel és elektromos ablakokkal szerelt nyugati autóval.

Azok az 50-es, 60-as évek
Konyhai eszközök
Garai Antal Atom

A korszaknak és a korlátoknak is megvolt a szépsége, főleg ha nosztalgikusan visszatekintünk rá, de senkinek nem kívánnám azokat a korlátokat.

- mondta Zsámboki, majd megnyílt a kiállítás, ami alatt sétálgatva elmerültünk a múltban, a háttérben pedig stílusosan az első sztereó hanglemez dallamai szóltak.

Azok az 50-es, 60-as évek
Ez a rádió véleményünk szerint kifejezetten szép
Garai Antal Atom

A kiállítást 2017 május 31-ig nézhetik meg a könyvtár földszinti előadótermében, nyitva tartási időben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra