Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mennyi idő után kell kukába vágni a mosogatószivacsot?

Ez a drámai igazság.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit válaszolnál, ha meg kéne mondanod, hogy szerinted melyik az a pont a lakában, ahol a legtöbb baktérium éldegél? Valószínűleg te is a vécére vagy a lefolyóra tippelnél, de az igazság ennél sokkal drámaibb...

A tiszta edények környékén a legkoszosabb

Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológiai professzora szerint a legtöbb baktérium – a fekália baktériumokat is ideértve – a mosogatószivacsokon lakik. Ezzel együtt pedig ez lehet a legkoszosabb pont az otthonodban. És hogy miért?

images.wisegeek.com

Az idő nagy részében nedves, és felszedi az ételmaradékot, amiben a baktériumok megtelepedtek

mondja a professzor . Így belegondolva már egészen logikusnak tűnik a dolog ugye? De ha már ettől is kiborultál, szólunk, hogy lesz még rosszabb is. Szoktál konyhaszivaccsal takarítani a konyhában? Persze, ki nem? Hát most kiderült, hogy talán mind rosszul tesszük.

Amikor a szivaccsal takarítod a konyhádat, potenciálisan baktériumokat juttatsz át egyik felületről a másikra

magyarázza Kathryn Jacobsen , a George Mason Egyetem járványtan-professzora.

Tegyük fel, hogy a mosogatószivaccsal elmosod a vágódeszkát, amin nyers húst vágtál, majd gyorsan letörlöd vele az asztalt. Nagy hiba! Miért? Hiába futtattad át a szivacsot a csap alatt, ez nem fogja elpusztítani a nyers húsból származó baktériumokat, amiket máris egyenletesen eloszlattál a konyhaasztalodon.

Mit tehetsz a baktériumok ellen?

Több módja is van annak, hogy a konyhai szivacsot fertőtlenítsd. Az egyik legegyszerűbb, ha a nedves szivacsot egy percre a mikróba teszed. A pontos időintervallum persze attól függ, hogy mennyire erős a készüléked. A lényeg, hogy a szivacsban lévő víznek felforrjon. Legyél óvatos, amikor kiveszed, először mindenképpen hagyd kihűlni!

img.pandawhale.com

Ha van konyhai mosogatógéped, akkor megoldás lehet az is, ha az edényekkel együtt a mosogatószivacsot is bedobod egy olyan programra, ami magas hőfokot használ. És hogy milyen gyakran kellene végigesni ezen a mikroprocedúrán? Jacobsen szerint minden nap!

Ha ezt valamiért nem tudod megtenni, de azt sem szeretnéd, hogy a bacik ellepjék a konyhádat, akkor az a legjobb, ha a szivacsot alaposan elmosod és csavarod használat után, majd olyan helyen tárolod, ahol az meg tud száradni. A nedvességben tocsogó, állandóan vizes szivacson ugyanis a kórokozók is sokkal gyorsabban szaporodnak.

Milyen gyakran kell cserélni a szivacsot?

A szakértők szerint az átlagos használat mellett körülbelül hetente érdemes friss mosogatószivacsot elővenni. Ha pedig a már használatban lévő elkezd megbomlani, vagy kellemetlen szaga lesz, az annak a jele, hogy ideje érzelmes búcsút venni kis baktériumtelepedtől, és egy új szivacsot bejáratni.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés