Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Virsli kiflivel 600, girosztál 2700, rekordárak a Balaton-parton

A járvány miatti kiesést áremeléssel igyekeznek behozni a vendéglátók.

Magyarország kormánya az első fecske óta hangsúlyozza, hogy a járvány okozta gazdasági válságot a magyar turizmus élénkítésével lehet tompítani. A Magyar Turisztikai Ügynökség még egy baromi giccses kampányfilmet is készített arról, hogy mennyi gyönyörű tájat és turisztikai látványosságot látogathatunk meg, ha itthon maradunk.

Lehet, hogy a videó felesleges, de az irány logikus. Egy világméretű járvány kellős közepén vagyunk (nem, nem utána, csak a vészhelyzet után), nyilván kevesebb embernek támad kedve kiruccanni egy távoli országba.

2020 nyarára felértékelődött a biztonságos, nyugalmas és az instbail gazdaság árnyékában kevésbé költséges pihenés.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy idén nem számítanak a kontinensek közötti utazásokra, a belföldi piac után a környező küldőországokkal, közeli úti célok mentén erősödhet a vendégforgalom.

Tapasztalatok a magyar turizmus szívében

A Balaton partján működő vendéglátók, szállók és strandok üzemeltetői idén új kihívásokkal szembesülnek. Egyrészt jóval kevesebb külföldi vendégre számíthatnak, mint az előző években, másrészt ezen a nyáron 500 fősnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani.

ilyen nagy bulikkal, mint a Balaton Sound, idén senki se számoljon
balatonsound.hu

Még ha a belföldi nyaralások nem is esnek vissza drasztikusan, az imént említett két tényező könnyen padlóra küldheti az felkészületlen vállalkozókat.

Ha most valaki kimegy Siófokon a Petőfi sétányra, a Balatonpart legpezsgőbb turistalelőhelyére, rá se fog ismerni.

Idén a balatoni turizmus aligha számíthat a határon túlról érkező nyaralókra. A Petőfi sétányon alig „lézengenek” a turisták, de legalábbis nem kell harcolnunk a helyért egy vendéglátóban sem, ahogy azt eddig megszokhattuk.

Más balatonparti városokban, strandokon, ahol eddig sem kifejezetten a külföldi látogatók voltak a célközönség, nem ilyen látványos a visszaesés.

Előző hétvégén, az idei első kánikulában a Zánka köveskáli strand – ha nem is zsúfoltan – de megtelt.

Az MTÜ jóslata beteljesedni látszik: a magyarok szívesebben nyaralnak itthon, mint eddig.

Balaton, Balatonkenesei strand csütörtök délután
Olvasó

Néhány hete már körbe kérdeztünk Szombathelyen, ki, hogy tervezi az idei nyaralást. Már akkor is érzékelhető volt, hogy azok közül is sokan inkább a Balatonra mennek, akik eredetileg külföldön szerettek volna nyaralni.

Ahány embert megkérdeztünk, annyi féle tapasztatot hallottunk arról, hogy mi a helyzet a Balatonparton, egy dologban azonban mindenki egyetért.

Az árak megemelkedtek.

Az egyik közepes méretű strandon a napi belépő Bő másfélszeresére emelkednek a belépőjegyek árai a Balatonon 2020. May 31. 11:26 egy felnőtt részére tavaly 1300 forint volt, idén már 1500. Ugyanezen a strandon a palacsinta darabára 330 forintról 380 forintra nőtt, s mintha gizdább is lenne, mint tavaly.

Persze, a strandárak eddig sem voltak kifejezetten barátiak, de egy gyros tál hasábbal 2700 forintért igen gyorsan kizökkenthet minket a balatoni zenből.

Józing Antal (telefonos fotó)

A legdrasztikusabb áremelkedést a csopaki strandbelépőn hajtották végre. A tavalyi 1000 60 százalékkal 1600 forintra nőtt - olvasható a videk.ma összehasonlításában.

A helyzet mégsem olyan vészes, mint amilyenre talán sokan számítottunk. Ha kicsit mélyebben bele nyúlunk a zsebünkbe, még simán jól érezhetjük magunkat a parton, és a gyereknek sem kell hallania a horrorshow-val felérő mondatot: Idén nincs fagyi.

De ér-e valamit az áremelés, ha minden nyaraló szűkebbre húzza a pénztárca cipzárját?

Egy ismerős például a Balatonon töltötte a múlt hétvégét, és rendkívül szokatlan jelenségre lett figyelmes.

A strand és az üdülőövezet közti Lidlben nagyobb a tömeg, mint egy Omega-emlékkoncerten.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, sok nyaraló az eddigi években is próbált azzal spórolni, hogy a strandbelépő és egyéb fizetős programok mellett nem költött sokat elemózsiára.

Inkább elment egy boltba és úgy vásárolt be, mintha otthon lenne. Két kiló kenyér, bakonyi májas, 100 forintos ice tea és egy tálca kőbányai - ha mindez ott lapul a hűtőtáskában, tényleg csak akkor kell több pénzt kiadnunk a vendéglőkben, ha valami különlegesre vágyunk.

Ez az a trükk, amivel eddig sokan nem éltek. Járvány előtt könnyebb volt nem gondolni rá, hogy miért kerül ennyibe egy kiflibe tuszkolt darab virsli, megvolt a nyaralás élmény. Most viszont sokkal nagyobb a bevásárlási láz a balatoni városokban is.

Ha ez a helyzet valahonnan nagyon ismerős, akkor az nem véletlen

A 90-es években már láttuk milyen, amikor a Balaton-parton elszállnak az árak, s ezzel együtt a tó népszerűsége is.

Majdnem késő volt már érzékelni a bajt akkor, mikor sok magyar család inkább befizetett egy hétre az olasz tengerpartra, mert azt látta, kb. ugyanannyiból fog kijönni a nyaralás.

Egynyári hiánypótlásra lehet, hogy jó megoldás az árak emelése, de nagyon vigyázni kell vele, mert könnyen lehet, hogy az idei rossz tapasztalatok után 2021 nyarára megint csábítóbb lesz egy levantei fürdőzés.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Sokan sakkoznak most a nyaralás időpontjával és az úti célokkal

Szombathelyieket kérdeztünk arról, hogy ők mit terveznek az idei nyárra.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra