„Vas megye kapja vissza a volt balatonberényi gyermeküdülőt!”

Ipkovich György és Czeglédy Csaba közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy súlyos kötelezettségszegés gyanúja merült fel az üdülő eladása körül.

Közös programot dolgozunk ki annak érdekében, hogy Vas megye visszakapja a balatonberényi gyermeküdülőt – jelentette ki a két szombathelyi ellenzéki politikus közös sajtótájékoztatójukon hétfő délben.

Czeglédy szerint a korábban megyei tulajdonban lévő ingatlant kijátszották a NER-hez köthető vállalkozóknak. Hozzátette, az ingatlant két telekre bontották, most csak az épületet és a nyaralóterületet hirdették meg az eladáskor, a volt üdülőhöz tartozó strandot nem. Információik szerint az üdülőhöz tartozó strandot az ingatlant megvásárló cégnek bérbe adják.

A két politikus közösen szeretne egy tervet kidolgozni a gyermeküdülő visszaszerzésére.
Mészáros D. Zsolt

Ipkovich hozzátette, a gyermeküdülő ügye korábban politikamentes volt, hiszen a városban mindenkinek az volt az érdeke, hogy minél több gyermeknek biztosítsanak lehetőséget a nyaralásra.

A két politikus kiemelte, hogy szerintük súlyos kötelezettségszegés gyanúja merült fel az ügyben. Korábban ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kötelezettséget vállalt arra, hogy a szombathelyi önkormányzatot időben értesíti, ha az ingatlant eladásra meghirdetik.

Azonban ez az értesítés elmaradt és az önkormányzatnak esélye sem volt megvásárolni a volt gyermeküdülőt.

Czeglédy szerint ha a kötelezettségszegés ténye bebizonyosodik, akkor polgári peres úton az ügyletet vissza lehet fordítani.

Czeglédy Csaba
Mészáros D. Zsolt

Ahogy korábban már megírtuk, a debreceni DIVINUS Befektetési ZRt. – ami egy liechtensteini off-shore cég tulajdonában van – vásárolta meg a balatonberényi gyermeküdülőt.

A cég igazgatója az a Kéri Attila, aki a csődbe vitt Quaestor Ügyviteli Zrt. képviselője volt. Ezt még korábban Czeglédy Csaba városi képviselő írta a Facebookon.

Májusban már megvolt az árverés, azonban a szerződést két hónapig nem írták alá. Az árverés eredményességét az MNV oldalán jelentették be. Az ingatlan 527 millió 760 ezer forintért, azaz kikiáltási áron kelt el.

Czeglédy korábban ezt írta a helyszíni beszámolójában.

„A leendő tulajdonosok akkora sofőrös Audival érkeztek meg szerdán a helyszínre, amit eddig csak a tévében láttam, és bár kötelező lett volna kitölteniük a megtekintési nyilatkozatot, leléptek előtte.”

A képviselő egy korábbi posztjában megerősítette, hogy a szombathelyi városvezetés háromszor is megpróbálta megszerezni a gyermeküdülőt, azonban az MNV nem értesítette időben az önkormányzatot a licitről.

Az e-árverés egy hétig tartott, hat napon át senki sem jelentkezett, majd az utolsó nap este egyetlen ajánlat futott be, majd a licitet 15 perc múlva lezárták.

Egyébként a gyermeküdülő a Vas Megyei Önkormányzat tulajdonában volt 2012-ig. Majd ezt követően, a Fidesz-kormány központosítási hullámában államosították.

A balatonberényi gyermeküdülő 2017-ben.

A nyaraltatás innentől kezdve az Erzsébet-programra bízták, amelyet a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben tényleg nyaraltak ott gyerekek, 2016-ban viszont már nem szerepelt az Erzsébet-táborok között az üdülő, azóta üresen áll.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra