Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pofátlanság: Eladják, vagy az egyházé lesz Vas megye volt balatonberényi gyermeküdülője

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket az országgyűlésben elhangzottakra. Alacsony kapacitással indokolják.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még egy napja sem jelent meg a balatonberényi gyermeküdülőről írt cikkünk Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 , amikor olvasónk jelezte, hogy az országgyűlésben megemlítették az üdülőt, az Erzsébet-program átalakításának tárgyalása közben.

Az biztos, hogy lepasszolják

Cikkünkben még azt írtuk, hogy a régebben Vas megye tulajdonában volt gyermeküdülőt a Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kezelésébe adják. Mégpedig azért, mert az Erzsébet-programból kiveszik az ifjúsági és gyermeküdültetéseket, és azokat ennek az alapítványnak a kezelésébe adják.

Megszüntetik?
Dr. Czeglédy Csaba

Az biztos, hogy az állam lepasszolja a berényi gyermeküdülőt, amit 2012-ben vett el a Vas megyei önkormányzattól. Az országgyűlés március 17-i ülésén Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára adott tájékoztatást az Erzsébet-program átalakításáról.

Ebben kijelenti, hogy a 2012-ben a Nemzeti Üdülési Alapítvány, illetve az Erzsébet-program kezelésébe adott, de állami tulajdonú ifjúsági és gyermeküdülőket átadják az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, a tulajdonjoggal együtt.

Alacsony kapacitás?

Idézzük az országgyűlési jegyzőkönyvet:

Elsőként ... megszűnik az alacsony hatékonysággal működő balatonberényi tábor, valamint a programban közvetlenül nem hasznosítható, a Nemzeti Földalaphoz tartozó egyes zánkai ingatlanok vagyonkezelői joga. A törvény 2016. szeptember 1-jén hatályba lépő rendelkezése szerint a gyermek- és ifjúsági táborok helyszínéül szolgáló zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Tábor, valamint a fonyódi Erzsébet Tábor ingatlanai az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kerülnek.

Részlet az országgyűlési naplóból
Forrás: parlament.hu

A szövegből nem derül ki egyértelműen, hogy a berényi gyermeküdülő is ennek az alapítványnak a tulajdona lesz-e, vagy csak azt akarja mondani az államtitkár, hogy megszűnik. De az is érdekes, hogy alacsony kapacitás hivatkoznak, ez korábban nem volt gond, amíg a megye szervezte az üdüléseket, a berényi tábor teljes kapacitással működött.

De a lényeg az, hogy az állam lepasszolja az egykori Vas megyei tulajdont, és vagy eladja, vagy odaadja az egyháznak. Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt ugyanis a Szeged-Csanádi egyházmegye szervezete, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató alapította, vagyis egyházi szervezet. Palkovics László államtitkárt felszólalásában ezt többször is hangsúlyozza, és garanciának tekinti.

Részlet az országgyűlési naplóból
Forrás: parlament.hu

(A vita teljes szövegét az országgyűlési jegyzőkönyvben elolvashatja, az Erzsébet-program vitája a 22410. oldalon kezdődik.)

Ők döntenek majd

Az alapítvány kuratóriumáról tegnapi cikkünkben is írtunk, most megismételjük:

Megvan a kuratórium tagjainak listája , érdekes nevekkel. Az elnök Vagács István Gábor, aki korábban a nemzetgazdasági minisztérium főosztályvezetője volt. Alelnök Deutsch-Für Ágnes Sarolta, akinek a neve nem véletlenül ismerős, ő volt Deutsch Tamás, a Fidesz egyik alapítójának, jelenlegi EP-képviselőnek a második felesége, Für Lajos egykori miniszter lánya.

Sunyokszky Szilvia és Orbán Viktor
Forrás: magyarnarancs.hu

A tagok között van Sunyovszky Szilvia színművész, aki bő 15 évvel ezelőtt a Fidesz holdudvarában tűnt fel, 1998-ban a KDNP országgyűlési képviselőjelöltje volt, férje Fekete György. Tag Alexa Károly irodalomkritikus, az MDF egykori alapítótagja, és Kovács István László, akiről - gyakori neve miatt - nem sikerült többet megtudnunk.

Tehát az ő kezükbe kerülnek az egykori, megyei és állami tulajdonú üdülők és táborok, nem csak hasznosíthatják őket, de dönthetnek a sorsukról is, hiszen megkapták a tulajdonjogokat is. Vas megye egykori balatonberényi gyermeküdülője pedig vagy szintén az egyházé lesz, vagy megszűnik. Emlékezzünk rá, az állam 2012-ben - a többi megyei vagyonnal együtt - vette el az üdülőt a helyiektől.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés