Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak

A kormány ide-oda tologatja a megyei önkormányzatoktól elvett gyermeküdülőket.

A napokban jött a hír, hogy az állam el akarja adni a balatonberényi gyermeküdülőt, ami korábban a Vas megyei önkormányzaté volt. Megpróbáltunk a hírnek utánajárni.

Ide-oda került

Az üdülő régi telefonszáma ki van kapcsolva, nem tudtunk beszélni senkivel Megnéztük a Nemzeti Üdülési Alapítvány és az Erzsébet-program oldalát is, ahol jó darabig fent volt a szálláshelyek között a berényi gyermeküdülő is, hiszen 2012-től ez az alapítvány volt a gazdája az üdülőnek. Ám most már hiányzik a listáról.

Bár ennek oka lehet nem csak az eladási terv, hanem más egyéb is. Egy hónappal ezelőtt jött a hír, hogy az Európai Bizottság elkaszálta Elbukott az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya rendszere 2016. February 23. 13:47 az Erzsébet-programot és az állami cafeteria rendszerét. Ennek fő oka, hogy az azokat működtető szervezetek monopolhelyzetben voltak, és ez sérti az EU szabad piacról szóló szabályait.

Dr. Czeglédy Csaba

A kormány viszonylag gyorsan döntött, és - a hvg.hu összefoglalója szerint - beenged még egy szervezetet az üdültetés szervezésébe. Igaz, hogy ez is állami szervezet, az is igaz, hogy ezzel még nem orvosolták az Európai Bíróság kifogásait, de legalább úgy tettek, mintha tennének valamit.

Deutsch Tamás volt felesége is dönt majd

A Nemzeti Üdülési Alapítványnak a szociális üdültetés keretében a nyugdíjasoknak, fogyatékossággal élőknek, vagy épp nagycsaládosoknak szóló programok megvalósítása marad, a gyermeküdültetést pedig átadják az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak.

Nem új szervezet ez, 2013-ban alakultak. A neten elérhető oldaluk még erősen a feltöltés állapotában van, a Pályázatok címszó alatt négy, már lezárult üdülési lehetőséget találtunk. ÁM elérhetőségük nincs, ahogy nem sorolják fel a hozzájuk tartozó üdülőket sem.

Dr. Czeglédy Csaba

Megvan viszont a kuratórium tagjainak listája, érdekes nevekkel. Az elnök Vagács István Gábor, aki korábban a nemzetgazdasági minisztérium főosztályvezetője volt. Alelnök Deutsch-Für Ágnes Sarolta, akinek a neve nem véletlenül ismerős, ő volt Deutsch Tamás, a Fidesz egyik alapítójának, jelenlegi EP-képviselőnek a második felesége. Für Lajos egykori miniszter lánya.

A tagok között van Sunyovszky Szilvia színművész, aki bő 15 évvel ezelőtt a Fidesz holdudvarában tűnt fel, 1998-ban a KDNP országgyűlési képviselőjelöltje volt. Tag Alexa Károly irodalomkritikus, az MDF egykori alapítótagja, és Kovács István László, akiről - gyakori neve miatt - nem sikerült többet megtudnunk.

Várjuk a választ

Most tehát úgy tűnik, Vas megye egykori tulajdona, a balatonberényi gyermeküdülő az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kezelésébe kerül.

Természetesen megkerestük a Nemzeti Üdülési Alapítvány sajtóirodáját, hogy megkérdezzük, mi lesz a sorsa? Emailben kérték a kérdéseket. Az emailt elküldtük, várjuk a választ.

Hányattatott sors jutott a balatonberényi gyermeküdülőnek

amióta a Fidesz-kormány elvette a megyei önkormányzatok intézményeit és vagyonát. Pedig az egykor a Vas megyei tanács majd önkormányzat tulajdonában lévő gyermeküdülő sok évtizedes és pozitív múltra tekinthet vissza Helló Balatonberény, és veled együtt a legszebb nyarak 2011. May 23. 22:26 , a mai felnőttek közül sokan nyaraltak itt egy-két hetet annak idején.

A Fidesz-kormány 2011-ben készítette elő, és 2012-ben el is vette a megyei önkormányzatok intézményeit, vagyonát Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő? 2011. December 29. 07:21 . Ma már látszanak ennek a következményei, elég, ha az MMIK mostoha sorsára Túl az agyhalálon - új nevet keresnek az MMIK-nak 2014. February 12. 15:58 , vagy az összedőlés előtt álló velemi alkotóházra Rémálom. Gazos, düledező hely lett a Velemi Alkotóház. Ki ezért a felelős? (Frissítve) 2015. May 26. 11:24 gondolunk.

Dr. Czeglédy Csaba

Az államosítást követően egy darabig a gyermeküdülő sorsa is bizonytalan volt, de a kormány gyorsan létrehozta a Nemzeti Üdülés Alapítványt, majd azon belül az Erzsébet-programot. Aminek üdülési részét egy darabig Majtényi László, a Vas megyei közgyűlés jelenlegi fideszes elnöke irányította Majthényi László dönt az üdülésekről? 2012. April 11. 15:30 .

2012 nyarán kiderült, hogy mégis működik az üdülő Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő 2012. June 21. 12:01 , és szombathelyi gyerekek is nyaralnak ott.

... de már nem az lett, ami volt...

Már 2012-ben felröppent a hír, hogy el akarják adni El akarják adni a balatonberényi gyermeküdülőt? 2012. April 13. 14:56 a berényi gyermeküdülőt, de aztán a Nemzeti Üdülés Alapítványhoz került. Gyorsan kiderült, hogy az államilag irányított üdülések drágábbak és bizonytalanabbak Nyeli a közpénzt az állami üdülési alapítvány? 2012. May 18. 08:21 , mint a piaci alapon működő üdülőké, és össze sem lehet hasonlítani azzal, mint amikor még az önkormányzat szervezésében Vas megyei gyerekek nyaralhattak ott, kedvezményes áron.

Dr. Czeglédy Csaba

a Fotók 2012-ben készültek a balatonberényi gyermeküdülőről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet