Bécsben nem durrogtatnak, inkább esznek-isznak szilveszterkor

Éjféli tűzijáték sem lesz.

Az osztrák főváros lakói elsősorban családi körben vagy barátokkal töltik az év utolsó napját, amelyre finom ételekkel és italokkal készülnek - közölte lapunkkal a város külképviseleti irodája

A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint a bécsi élelmiszerboltok a szilveszter előtti néhány napban bonyolítják le a „karácsonyi forgalom” 10-15 százalékát.

Az ünnepi asztalra főleg halételek, fondü és hidegtálak, éjfélkor pedig virsli és pörkölt kerül. A legtöbb bécsi számára a szilveszter elmaradhatatlan kelléke a pezsgő, amiből összesen 2,5 millió pohárnyi fogy. Tízből hét bécsi köszönti ugyanis koccintással az új évet.
Szilveszter Bécsben
Wien.info

Szerencsehozót a bécsiek mintegy fele ajándékoz az új év alkalmából szeretteinek, ismerőseinek. Ennek a szokásnak főleg a nők és az idősebbek hódolnak. Jellemző trend itt is, hogy műanyag szerencsemalacok, patkók, légyölő galócák, négylevelű lóherék és kéményseprők helyett inkább a környezetbarát anyagból – vagy csokiból – készült verzióikért nyúlnak az emberek.

Bécsben ilyentájt mintegy kétszáz alkalmi árusnál lehet újévi szerencsehozót vásárolni és körülbelül kétmillió darab cserél gazdát belőlük.

Két év kényszerszünet után idén újra megrendezik Bécsben a Szilveszteri Ösvényt, amely Európa egyik legismertebb ingyenes szabadtéri rendezvénye. Az év utolsó napján 14 óra és hajnali 2 óra között a belvárosban hat helyszínen 12 órányi programmal várják az osztrák és külföldi látogatókat. A zenei kínálatmeg lehetősen széles – pop-rock, blues, disco, funk, soul, big bandek és tánczene –, a kicsiket pedig délutántól külön gyerekprogram várja.

Noha 2012 óta a Szilveszteri Ösvény elmaradhatatlan eleme volt az éjféli tűzijáték, idén Bécs városa lemond róla – a környezet és az állatok védelme érdekében .

Bécsben egyébként a város közigazgatási határán belül tilos a petárdázás és a tűzijáték is, de kórházak, templomok, menhelyek közelében és tömegben a közigazgatási határon kívül sem szabad F2-es vagy annál magasabb kategóriájú pirotechnikai eszközt használni.

Visszaélés esetén az elkövetőnek pénzbírsággal vagy elzárással kell számolnia. Előbbi elérheti akár a 3600 eurót (1,4 millió forint), utóbbi pedig a három hetet.

A Bécsi Filharmonikusok világhírű Újévi Koncertjét 2023. január 1-jén, 11:15 órai kezdettel közvetíti az ORF2 osztrák köztévé és az Ö1 osztrák közszolgálati rádió, live-streamként pedig a tvthek.orf.at és az oe1.orf.at linken lehet követni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód