Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bécsben nem tökölnek: egymás után tiltják ki az iskolák elől az autókat

Egyszerűen fél órára lezárják az utcát.

Két éve indult az a rendhagyó kezdeményezés, hogy egyes bécsi iskolák a tanítás kezdete előtt rövid időre lezárják utcájukat, így akadályozva meg a reggeli tumultust. A projekt hatalmas sikert aratott, idén pedig már összesen hat iskola vesz részt az akcióban.

Míg Szombathelyen évek óta megoldhatatlan problémának számít az iskolák előtt kialakuló reggeli közlekedési káosz, Becsöngettek a közlekedési káosznak is 2020. September 02. 11:21 az osztrák fővárosban már javában tesztelik a receptet.

A tizenkettedik kerületben található Rothenburgstraße csatlakozásával immár hat olyan iskola van Bécsben, ahol a tanulók reggelente kígyózó autósorok nélkül kezdhetik meg a napjukat.

Itt is bevezették ugyanis azt a rendszert, amit már 2018-ban elkezdtek tesztelni az osztrák fővárosban, a sikerre való tekintettel pedig meghonosították azt.

© MobilitätsagenturWien/ChristianFürthner

Eszerint a résztvevő iskolák utcájában tanítás előtt (az egyik iskolánál délután is) harmincperces behajtási tilalom lép érvénybe.

A szülők nem fuvarozhatják az iskola kapujáig csemetéiket, így csökkentve a nem kívánt forgalmat és reggeli káoszt a környéken.

Az iskola közelében táblák jelzik a tilalmi időt és az utcákat fizikailag is lezárják. Azzal, hogy a gyermek biciklivel, rollerrel vagy gyalog érkezik, máris mozgott egy kicsit reggel, fittebben és aktívabban ül be az órára, javul a koncentrációs képessége és az egészsége.

A kezdeményezés egy biztonságosabb, jobb levegőjű, nyugodtabb utcát teremt az iskolaépületek előtt, aminek a szülők, gyerekek és tanárok egyaránt örülnek.

A Rothenburgstraße már a második résztvevő iskola a városrészben, mindenhol máshol – a második, a kilencedik, a tizenegyedik és a tizennegyedik kerületben – egy-egy iskola vesz részt a programban.

© MobilitätsagenturWien/ChristianFürthner

A későbbiekben további intézmények is csatlakozhatnak, ha ezt az igényt a kerület, az iskola vagy a szülők képviselője jelzi a városvezetés felé. A kérelmeket és a megvalósíthatóságot egyénileg bírálják el. Az iskolák utcájának lezárása nem újkeletű dolog, Salzburgban, Hamburgban és Bozenben is sikerrel alkalmazzák.

Utóbbiban ez már húsz éve bevett gyakorlat, azóta az iskolába vezető úton megsérült gyerekek száma több mint a felére csökkent.

Ezennel javasoljuk a kérés megvitatását, amikor majd az új közlekedési koncepció lesz terítéken.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra