Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lakóparki zöldövezet kontra polgármesteri parkoló - Botrány a kőszegi testületi ülésen

Botrányba fulladt a kőszegi testületi ülés. A lakókat képviselő dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd nem kapott szót Huber László polgármestertől. Huber saját magával ellentmondásba keveredve beismerte „esetleges” érdekeltségét a lakópark mellett tervezett parkolók ügyében.

Tavaly év végén írtunk arról , hogy Kőszeg zöldövezetében, a volt SZOT üdülő melletti Kastélykert lakóparkban áll a bál, ugyanis a lakók egy részének állítása szerint a tudtuk nélkül kivágták a központi park egy részéből a fákat, és több mint 10 méter szélességben lekavicsozták a park területét. Ráadásul olyan helyre terveznek parkolót, ahol korábban autóval be sem lehetett hajtani. Azt is furcsállták páran, hogy az út másik oldalán szintén letérköveztek egy részt, ami épp a kőszegi polgármester lakása előtt áll, és állítólag neki is beígértek már két új parkolót.

Volt, aki azért választotta ezt a lakóparkot otthonának, mert korábban még szép természeti környezet vette körül.

Az egy dolog – fogalmaztak az ott élők –, hogy már kinőtték a lakóparkot, ráadásul egy családban több autót is használnak, így sokaknak problémát okozhat a parkolás. De miért a maradék kis zöldterület rovására kell ezt kialakítani? - kérdezik. Ráadásul a tervezett új parkoló a problémákat nem oldaná meg, ugyanis a 120-130 lakáshoz mindössze 14 új parkolóhelyet terveznek építeni. Ezért a 14 helyért érdemes volt feláldozni a lakópark legnagyobb értékét, a zöldterületet? – nem értik.

A lakók tudomása szerint a lakópark kezelője nem rendelkezik semmilyen engedéllyel ahhoz, hogy ide parkolókat építtessen. A rendezési tervben ezen a területen még kerékpárút szerepelt, nem parkolók. Az átminősítése pedig nem történt meg – legalábbis a panaszosoknak nincs információja erről.

Dr Szendrő-Németh Tamás ügyvédet bízta meg a lakóközösség abban, hogy képviselje az érdekeiket.

A március 7-i képviselő testületi ülésen az alábbi előterjesztésben foglaltak szerint döntött:

A jelenlegi kerékpárút (Kö-04) övezet átsorolása gépjármű várakozó hely (parkoló) (Kö-07) övezetbe: A kerékpárút korábban az érintett terület és a mellette lévő kastély területének összekötésére szolgált volna. A tervezett beruházások meghiúsulása miatt a kerékpárút léte is feleslegessé vált. Mivel az érintett lakóterületen belül a parkolási gondok egyre növekednek, ezért a rendezési terv a kerékpárút területét felhasználva próbál segítséget nyújtani a gépjárművek elhelyezésére.

Zöldterület és lakóterület közötti szabályozási vonal módosítása: A tervezett új szabályozási vonal összhangban van a terület jelenlegi használatával. A több mint 10 éve kialakult állapot szerint az érintett terület zöldterületként való felhasználása jelentős beavatkozás nélkül nem biztosítható.

Ahogy előző cikkünkben megírtuk feltehetően a kőszegi polgármesternek lehet érdekeltsége a lakása melletti parkolóhelyek kialakításában.

Olvasó

Szendrő kiemelte, hogy az előterjesztésben foglaltak a park vonatkozásában is valótlanságot tartalmaznak, hiszen Kerekes Péter a Nyugatnak adott interjúban elismerte, Kivágott fák, engedély nélküli parkolók - ez osztja meg a kőszegi lakóparkot 2018. December 11. 07:24 hogy hat éve (és nem tíz, ahogy az előterjesztésben szerepel), amióta a lakópark a tulajdonukba került, összesen 11 darab fát vágtak ki. Az önkormányzat az előterjesztésben gyakorlatilag azzal érvelt, hogy a lekavicsozott parkrészt költséges lenne helyreállítani, ezért legyen belőle inkább parkoló. Úgy tűnik, hogy a képviselő testületnek ez esetben is fontosabb volt a vállalkozó érdekét szem előtt tartani, mint a park helyreállítását kérelmező 51 kőszegi polgárét.

Dr Szendrő-Németh hozzátette, hogy akinek van érdekeltsége adott témában, nem szavazhat. A törvény egészen pontosan így fogalmaz:

2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 49. § (1) A képviselő-testület döntéshozatalából kizárható az, akit vagy akinek a közeli hozzátartozóját az ügy személyesen érinti. Az önkormányzati képviselő köteles bejelenteni a személyes érintettséget. A kizárásról az érintett önkormányzati képviselő kezdeményezésére vagy bármely önkormányzati képviselő javaslatára a képviselő-testület dönt. A kizárt önkormányzati képviselőt a határozatképesség szempontjából jelenlevőnek kell tekinteni.

A múlt csütörtöki testületi ülésen a polgármester nem akarta megadni a szót Szendrőnek, aki ennek ellenére számon kérte Huber Lászlót. A párbeszédet alább olvashatják, illetve a szöveg alatt videón is megnézhetik:

8:30-tól-10:25-ig

Szendrő: Akkor ez így működik Kőszegen ezek szerint, hogy az érintett polgármester, aki nem számol be…….

Huber: Nem vagyok érintett

Szendrő: Nem lesz Önnek ott parkolja?

Huber: Lehet, hogy lesz.

Szendrő: Lehet, hogy lesz? És ezt az apróságot nem akarta elmondani a képviselő testületnek?

Huber: Bárkinek lehet, az Ön megbízóinak is lehet.

Szendrő: És nincs olyan szabály, kérdezze meg a jegyző Urat, hogy van– e olyan szabály, hogy az a képviselő, aki érintett, nem szavazhat az ügyben, személyen érintettség révén.

Huber: Nem vagyok érintett

Szendrő: Most mondta, hogy lehet, hogy lesz parkolója, lesz vagy nem lesz?

Huber: Ne csűrje csavarja!

Szendrő: Nekünk a kivitelező kerek perec mondta, hogy már pedig így van, és ez el van döntve. Azt hitték a kőszegiek, hogy Kőszegen a képviselő testület dönt az ilyen dolgokban, ehhez képest honnan tudta a kivitelező novemberben, hogy fog dönteni a képviselő testület? Nem akarja megkérdezni a képviselő testületet, hogy három percben elmondhatom-e hogy miről szól ez a dolog?

Huber: Ügyvéd Úr! Ön azt akarja, hogy hatóságilag távolíttassuk el Önt?

Szendrő: Nyugodtan! Hívja ki a rendőrséget polgármester Úr, aztán megtudjuk, hogy Kőszegen így működik-e a demokrácia, ahol a szomszédban lakó polgármester leegyezteti a kivitelezővel, hogy nyugodtan térkövezze le előre azt a területet.

Huber: Ön feltételezéseket mond itt el

Szendrő: Feltételezéseket? Kihangosítva mondta a Kerekes Úr el nekünk……

Kőszeg város

10:25 -12:25-ig

Szendrő: Kerek perec mondta a kivitelező novemberben, hogy márpedig itt parkoló lesz. Melyik az a kivitelező, aki képviselő testületi döntés nélkül saját költségén előre letérköveztet egy nagy területet, mert ő pontosan tudja, hogy a polgármester úrnak lesz ott garázsa, és ezért ezt ő megengedheti magának.

Huber: Amit mond, nem fog szerepelni a jegyzőkönyben, mert nem kapott szót.

Szendrő: Hát akkor ez a szégyen éri meg Kőszeget, hogy újfent a médiából kell megtudniuk, hogy Kőszegen így működik a képviselő testület. Lehet takarózni politikai indíttatással, ahol érdekes módon 3 percet nem kaphat 50 kőszegi polgár ügye, aki Önöket választotta meg. Ez a kőszegi demokrácia.

Huber: Ön ügyvéd? Ön a jognak a képviselője?

Szendrő: Igen, és képviselem azokat a megbízóimat, akik arra adtak nekem megbízást, hogy mondjam el, hogy igenis ez nem arról szól, hogy építészeti szempontból kiveszik a kerékpárutat, és csinálnak belőle egy beépíthető területet, ahol a polgármester úrnak garázsa lehet, és két és fél méterre onnét fogják ezt hallgatni.

Huber: Uram, amiket állít, feltételezés.

Szendrő: Hát előbb mondta, hogy lehet, hogy lesz önnek ott garázsa

Huber: Miért ne lehetne? Bárkinek lehet.

Szendrő: És erről nem akarta tájékoztatni a képviselő testületet?

Huber: Nem.

Szendrő: Nem?

Huber: Nem.

Szendrő: Na hát ez a lényeg, polgármester úr, ez a lényeg! Hogy Ön nem tájékoztatja a személyes érintettségéről a képviselő testületet, és hajlandó lett volna szavazni egy olyan ügyben, amiben személyesen érintett. És akkor Ön beszél politikai érintettségről, amikor gyakorlatilag a kőszegi polgárok demokratikus jogait nem hagyja 3 percben érvényesülni. Milyen takargatnivalója van magának polgármester Úr?

Huber: Nevetséges.

Szendrő: Önnek nevetséges? Annak az 50 embernek, akiknek a tudta nélkül kivágták a fákat?

Huber: Menjen Bíróságra!

Szendrő: Szóval Kőszegen így hozzák a képviselő testületi döntéseket.

Testületi ülés Kőszeg, 03.07. teljes.

Uploaded by Nyugat.hu on 2019-03-11.

Szendrő a testületi ülésen elhangzottak tükrében megjegyezte, hogy Kerekes Péter nyilatkozata megegyezik a lakók tudomásával, miszerint a parkolók a képviselő testületi döntést megelőzően eladásra kerületek.

Mivel Kerekes Péter a vele készített interjú során 2018 decemberében úgy nyilatkozott, hogy már el vannak adva a parkolók, így a polgármester azon kijelentése miszerint "LEHET HOGY LESZ” parkolója, a valóság elferdítése, hiszen vagy megegyezett már szóban a vásárlásról Kerekes Péterrel, vagy nem!

A képviselő testületi ülést követően Kőszeg város Facebook-oldalán az alábbi =68.ARAbVqertMH_JuMN0QAlKqmtE03ACPlr-gdDV9ikrugDaZiV51u_F-LjLT3jObyCjHkki8aiLWwtHy87l9Li4gWPbAAb71WGpPHmiA0Q3S9aLY5m6kZ1uX_6cjb_e23Zba7ESGmRbZA550ssNUSyGS_DaFnsnOQHPjd9pvFp9OCzdiihhe3Frz2oNzj_lT2vj1RcpgIAz0f02se-l5btMYGM0HP35s9pu_gsJHXyMXh-3ZVNqiSN_aJA-MUsc8l-kzAZzwq8l6qJcF2BjYRkFPwGjWYaRjR7iZQ7v-isAsQRFlt1aomLqNTIas-4LOxJfhJ_pqWvsN_I6vNImkjtFVEiJg"]közlemény jelent meg :

Botrányos jelenet a testületi ülésen!

Politikai zavarkeltési szándék motiválhatta Dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd akcióját a mai képviselő-testületi ülésen Huber László polgármester szerint. Dr. Szendrő-Németh Tamás a testület SZMSZ-ére hivatkozva kért szót, de nem kapott lehetőséget. A szabályzat szerint ugyanis a testületi-ülésen csak a tanácskozási joggal rendelkező személyeknek kötelező szót adni. A polgármester szabadon dönthet arról, biztosít-e felszólalási lehetőséget bárki másnak.

A tárgyalt rendezési terv módosítási kérelem a Kastélykert Lakópark területére vonatkozott. Az ábrán jól látható, a kerítésnél végződő, jelenleg sehová sem vezető 25-30m hosszúságú útszakaszt kérte a tulajdonos 8 méterről 7,5 méter szélességűre szűkíteni, és parkolás céljára is használhatóvá tenni. A parkolási nehézségekkel küzdő lakóparkban így majd újabb parkolókat lehetne kialakítani.

A másik kérelem a Kastélykert Lakópark közepén található park északi telekhatárát kívánta kb. 8 méterrel déli irányba tolni, igazodva a terület határán kialakult, a lakók által közlekedésre is használt kavicsozott terület nyomvonalához. A két módosítás kapcsán korábban félreérthető aláírásgyűjtés zajlott a lakóközösség körében, melynek szervezői a javaslat elfogadásának esetén a teljes zöldterület (Zkk) megszűnését he-lyezték kilátásba.

Az ábrán jól látható, hogy a kialakult út mellett a jelenlegi zöldterület megmarad, a módosítások nem lesznek negatív hatással az ott lakók életminőségére. Meg kell jegyezni, hogy a lakó-park teljes területe magántulajdon, a város a területen nem rendelkezik tulajdonnal. A képviselő testület a módosító javaslatot végül 2 nem szavazat ellenében támogatta.

Dr. Szendrő-Németh Tamás bár a polgármestertől nem kapott szót, az önkormányzati rendelettel ellentétesen közel 10 perces, a polgármester személyére kihegyezett vádaskodással fejtette ki jórészt az előterjesztés tárgyától eltérő álláspontját, megkérdőjelezve a polgármester, vala-mint a Kastélykert Lakóparkot létesítő vállalkozó jóhiszeműségét, az előterjesztés szakszerűségét, valamint a város demokratikus működését. Politikailag erősen motivált mondatait a magyar demokratikus viszonyok kritikájával zárta, sőt az európai ügyészséghez való csatlakozást sürgette.

A kéretlen felszólalást a társaságában megjelent Harkai Norbert, az Összefogás Kő-szegért Egyesület elnöke mobiltelefonon rögzítette. Kőszeg Város Önkormányzata dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd önkormányzati jogszabállyal ellentétes, botrányos, ügyvédhez méltatlan viselkedéséről tájékoztatja a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát.

Rába Kálmán, képviselő, aki Plechl Tiborral együtt NEM-mel szavazott a javaslatra az alábbi bejegyzést közölte blogján :

KÖZLEMÉNY - A 2019. március 7-én megtartott kőszegi képviselő-testületi ülés első napirendi pontjának tárgyalása során szomorúan konstatáltuk, hogy Kőszegen ismét a közösségi érdekek elé kerültek az egyéni érdekek. A testületi ülésre érkező, ötven kőszegi polgár érdekében felszólalni kívánó ügyvéd, dr. Szendrő-Németh Tamás hivatalos kérése ellenére sem kapott lehetőséget arra, hogy Kőszeg településrendezési eszközeinek 7. sz. módosításáról szóló előterjesztéssel kapcsolatban tolmácsolja a kastélykert lakóparkban élők véleményét. A méltatlan helyzetbe került dr. Szendrő-Németh Tamás végül felszólalt, melynek során több bizonyítékkal a kezében prezentálta, hogy az előterjesztéssel összefüggésben megfogalmazódott anomáliák jogosak.

Plechl Tibor képviselőtársammal úgy ítéljük meg, hogy hasznos volt dr. Szendrő-Németh meg-nyilvánulása, hiszen olyan információkhoz jutottunk, melyek birtokában felelős döntést hozhat-tunk a végső szavazás során. Nem elhanyagolható az a tény, hogy egy kormánypárti képviselő szintén nehezményezte az előterjesztésben szereplő dokumentumok egy részét, ezért a politikai színjáték vádja a nevetséges és szánalmas kategóriába sorolható. Meggyőződésünk, hogy a Kőszegen élő bármely közösség védelme nem bűn, hanem olyan kötelesség, melynek elmulasztása több mint árulás.

Rába Kálmán, Plechl Tibor

Dr Szendrő-Németh Tamás lapunknak elmondta, hogy szerinte a történelem ismétli önmagát. A nagypapája pedagógus volt Kőszegen, akit a kommunizmus időszakában, a kőszegi várban mondott beszéde miatt kirúgták a munkahelyéről. Szerinte a kommunizmus gyökerei még mindig mélyen gyökereznek Kőszegen, hogy ha a szólásszabadságnak, és a véleménynyilvánítás szabadságának nem adnak helyt, és a jól bevált feljelentés eszközével élve próbálják meg elhallgattatni azokat, akik kimondják az igazságot .

Szendrő szerint a suszternek –azaz a polgármesternek- a kaptafánál kellene maradnia, és a kőszegi választópolgárok érdekeit kellene képviselni a sajátja és a vállalkozók érdekei helyett, és nem egy ügyvédet kioktatni arról, hogy mi minősül ügyvédhez méltatlan magatartásnak.

Én szombathelyi ügyvédként a kőszegi lakók érdekeit képviseltem annak alapján, amivel megbíztak engem. A megbízásomban nem szerepelt, hogy a polgármester érdekeinek

megfelelően le kellene feküdnöm a helyi hatalomnak, mivel ilyet nem is vállaltam volna. Ha nem tettem volna fel a kérdéseimet a képviselő testületi ülésen, most nem állna rendelkezésünkre bizonyíték a polgármester személyes érintettségére vonatkozóan, és nem tudnánk kivizsgáltatni a szabálytalan eljárást. Ha már a polgármester által erőltetett politikai vonalnál tartunk, felhívnám a figyelmét arra, hogy hála Istennek a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát még nem a Fidesz pártbizottságából irányítják.

Az ügyvédi függetlenség az utolsó bástyája a lerombolt magyar jogállamnak, ellentétben a Pintér által irányított rendőrséggel, a Polt Péter által kézi vezérelt ügyészséggel és a Handó Tünde által megnyomorított bíróságokkal.

Ha engem az alapján elmarasztalna a kamara, hogy elhivatottan képviseltem az ügyfeleim érdekeit az ellenérdekelt polgármesterrel szemben, akkor nem akarok ebben az országban élni

– nyilatkozta Szendrő.

Hozzátette, hogy nagyon sajnálja, hogy nem tudta az SZMSZ által szabályozott módon kulturált kereteken belül elmondani az érveit, de aki látta Az egy becsületbeli ügy című filmet, az pontosan tudja, milyen nehéz kihúzni az igazságot egy olyan emberből, aki el akarja hallgatni azt. Az ügyvéd, az álláspontja szerint törvénytelenül lefolytatott döntéshozatal kivizsgálását kéri a képviselő testülettől és annak megfelelő új döntés hozatalát, illetve polgármester illetményének megvonását.

Kattintson ide a kérelem letöltéséhez...
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra