Tudta, hogy egy hatalmas üvegkupolát rejt a szombathelyi Centrum Áruház?

Alaposan megnéztük a város egyik legemblematikusabb épületét és jelentjük, nem csak kívülről lett szép

Igaz, tavaly áprilisban már írtunk arról, Így is lehet: szép lett a felújított szombathelyi Centrum Áruház 2020. April 25. 14:27 hogy milyen szép is lett a szombathelyi Centrum Áruház, mely 1912 óta uralja a Fő tér északnyugati szögletét, nemrég pedig jól megérdemelt ráncfelvarráson esett át.

A legnagyobb változás egyébként az, hogy hozzáigazították a teljes kinézetét a már újabban kialakított üzletsorhoz, ezzel pedig egységes lett a megjelenése.

Felújított centrum áruház
A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

A felújítása tehát jó példa arra, hogy miként lehet vegyíteni a régit és az újat. És bár adatvédelmi okokból nem árulhatja el a SZOVA, hogy ki volt a kivitelező, azért így is jár a pacsi!

Most pedig ismét rácsodálkoztunk a város egyik legemblematikusabb építményére, ami a verőfényes napsütéstben még pompásabban fest.

Felújított centrum áruház
Mészáros D. Zsolt

Ráadásul az apró részletek mellett – melyekre szintén nagy hangsúlyt fektetett a tervező – még azt is meg tudjuk mutatni, hogy nem csak kívül, hanem belül is igazán tetszetős az épület.

A hangulatos lépcsőházba lépve pedig kezdődhet is az időutazás. A kovácsoltvas korlát, a fehér fal, a mozaikos járólapok és csempék, az antik ablakok mind a régi szép időkbe repítenek vissza minket.

Felújított centrum áruház
Mészáros D. Zsolt

A legfelső emeleten pedig egy valóságos minidzsungelre bukkantunk. Temérdek növényt raktak ugyanis ide, amik láthatóan nagyon jól érzik magukat itt.

Felújított centrum áruház
Mészáros D. Zsolt

Bemehettünk az épületben található drogériába is, ahol készíthettünk néhány képet a díszes oszlopokról, illetve a csodás üvegkupoláról is.

Centrum áruház üvegkupola
Mészáros D. Zsolt
Centrum áruház üvegkupola
Kattintson még több képért az üvegkupoláról és az oszlopokról!
Mészáros D. Zsolt

Egy kis nosztalgia

Régen egyébként a Szombathelyi Takarékpénztár Rt. székháza volt az épület, ma a földszintjén üzletek működnek, feljebb pedig lakások vannak.

Mint azt még 2013-ban írtuk, Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház 2013. February 03. 19:15 az egész Fő téren kiemelkedőnek számító tömegű és méretű ház tervezésére annak idején versenypályázatot írtak ki. Az ítészek a 28 beérkezett pályaműből végül a Mocsányi Károly budapesti és Stadler Dezső győri építészek alkotta páros szecessziós stílusú elgondolását választották ki.

A kivitelezés majdnem egymillió koronába került, és végül 1912-re fejeződött be az építkezés. Az 1867-ben alapított pénztár banki működése az utolsó békeévben kezdődött el benne. A bankhelyiség a kupola, az udvarban működött, páncélszobája méteres vastagságú vasbeton falakkal a föld alá épült, az ide vezető vasajtó 40 métermázsa súlyú volt.

Este 2500 gyertya világította meg a helyiséget, amely így különlegesen elegáns látványt nyújtva hirdette a dualizmus korának gazdasági prosperitását és a város azóta is irigyelt dinamikus fejlődését.

Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház
A Centrum Áruház régen.

Az épület a második világháború után végleg elveszítette egykori alapfunkcióját. Az emeleteken lakásokat alakítottak ki, hatalmas belmagasságú földszintjén pedig az idők folyamán különféle kereskedelmi egységek működtek. A Rákosi-korszakban itt kapott helyet az Állami Áruház, amely később felvette a Centrum nevet. Ez terjedt el a köznyelvben, és a mai napig ezen a néven emlegeti az épületet a legtöbb szombathelyi.

Egyes források szerint az 1960-as években felvetődött impozáns tornyának és tetőzetének visszabontása, valamint a Fő tér többi részéhez történő „egységesítése”, de szerencsére ez a romboló és őrült elképzelés nem valósult meg. Helyette most egy sokkal jobb megoldás született.

Felújított centrum áruház
Mészáros D. Zsolt

Az épület pilaszterén álló két szoborpáros az eredeti funkcióra utal. A szemérmeskedően megformált férfi-nő párosok hasonló testtartású, babérkoszorúval ékesített alakjai elsősorban a velük együtt ábrázolt és a takarékoskodásra utaló attribútumokkal (pl. kaptár) idézik fel az épület banki múltját.

A főkapuzat felett mindkét oldalon hasonló témájú és nagy méretű domborművek helyezkednek el. Ezek feltehetően ugyanattól az általunk feltárt, helytörténeti források számára ismeretlen nevű szobrásztól származnak.

A kupola alatti órával együtt a magasból nézik a 21. századra megszépült és felpezsdült városközpont rendezvényeire összegyűlő, napi ügyeit intéző vagy a tér kávézóiban lazuló mai polgárokat és turistákat.

Felújított centrum áruház
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely