Eddig: 2 398 597 / 3 000 000 Ft, 108 támogató. Még3nap.
Légy része az igazságnak!

Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház

Hajdanán készült képeslapok, fényképek nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Még mai állapotában is tekintélyt parancsolóan uralja a Fő tér északnyugati szögletét az egykori Szombathelyi Takarékpénztár Rt. székháza. Az egész téren kiemelkedőnek számító tömegű és méretű ház tervezésére annak idején versenypályázatot írtak ki. Az ítészek a 28 beérkezett pályaműből végül a Mocsányi Károly budapesti és Stadler Dezső győri építészek alkotta páros szecessziós stílusú elgondolását választották ki. (Említésre méltó, hogy az olimpiai bajnok úszóként is ismert Hajós Alfréd és Villányi János építész duója a második helyen végzett). Az építkezés 1912-re fejeződött be, az 1867-ben alapított pénztár banki működése az utolsó békeévben kezdődött el benne.

Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház
A Centrum Áruház régen...
Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház
...és ma

Az egykori banki épülettel kapcsolatos érdekesség, hogy kivitelezése majdnem egymillió koronába került. A bankhelyiség üveg alatt, az udvarban működött. A bank páncélszobája méteres vastagságú acél-beton falakkal a föld alá épült, az ide vezető vasajtó 40 métermázsa súlyú volt. Este 2500 gyertya világította meg a helyiséget, amely így különlegesen elegáns látványt nyújtva hirdette a dualizmus korának gazdasági prosperitását és a város - azóta is irigyelt - dinamikus fejlődését. (Az épület szépségére és jelentőségére utal, hogy a magyar szecessziós építészet legjelentősebb 225 alkotását bemutató tavalyi Corvina-képeskönyvben a sorozatunkban már szintén szerepelt Nagyszállóval együtt képviseli Szombathelyt.)

Az épület a második világégés után végleg elveszítette egykori alapfunkcióját. Emeletein lakásokat alakítottak ki. Hatalmas belmagasságú földszintjén pedig az idők folyamán különféle kereskedelmi egységek működtek. A Rákosi-korszakban itt kapott helyet a (Gertler Viktor filmjében is megénekelt) Állami Áruház, amely később vette fel azt a Centrum elnevezést, amin az egész épületet a mai napig a legtöbb szombathelyi emlegeti. Egyes források szerint az 1960-as években felvetődött impozáns tornyának és tetőzetének visszabontása és a tér többi részéhez történő „egységesítése” - de szerencsére ez a romboló és őrült elképzelés nem valósult meg.

Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház
A Centrum Áruház régen...
Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház
...és ma

A jelenleg átlagos állapotúnak mondható épület pilaszteren álló két szoborpárosa az eredeti funkcióra utal. A szemérmeskedően megformált férfi-nő párosok hasonló testtartású, babérkoszorúval ékesített alakjai elsősorban a velük együtt ábrázolt és a takarékoskodásra utaló attribútumokkal (pl. kaptár) idézik fel az épület banki múltját. A főkapuzat felett mindkét oldalon (feltehetően ugyanattól az általunk feltárt helytörténeti források számára ismeretlen nevű szobrásztól származó) hasonló témájú és nagyméretű domborművek helyezkednek el. A kupola alatti órával együtt a magasból nézik a XXI. századra megszépült és felpezsdült városközpont rendezvényeire összegyűlő, napi ügyeit intéző vagy a tér kávézóiban lazuló intéző mai polgárokat és turistákat.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely régen és ma - Derkovits lakótelep

Hajdanán készült képeslapok nézőpontját igyekszünk megkeresni és a híres épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Bejczy utca

Hajdanán készült képeslapok és fotók nézőpontját igyekszünk megkeresni a jelenben és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Sportház és a Március 15. tér

Hajdanán készült képeslapok és fotók mostani nézőpontját igyekszünk megkeresni, a neves épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathelyi Bagolyvár 1956-ban és ma

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Borostyánkő Áruház

]Az áruház helyén az 1970-es évekig Anno itt egy kétszintes lakóház és alacsonyabb üzletek álltak. Jugoszláv tervezők és kivitelezők bevonásával 1978-ra készült el a Borostyánkő.

Szombathely régen és ma - A Berzsenyi Könyvtár

Hajdanán készült képeslapok és fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Kőszegi utca

Hajdanán készült képeslapok és fotók nézőpontját igyekszünk megkeresni most és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző

Tovább az oldalra