Belestünk a szombathelyi piac felújított csarnokába – Alig néhány nap és meg is nyitják

Legalábbis ez a terv, mindenki reménykedik abban, hogy nem jön közbe semmi.

Bár nemrég felmerült jó néhány pluszmunka és pluszköltség Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását 2020. September 18. 19:57 is a szombathelyi vásárcsarnok felújításával kapcsolatban, a munka nem állt meg. A héten is nagy a sürgés-forgás az épület környékén és nem csak azért, mert gőzerővel dolgoznak a munkások és a szakemberek, hanem azért is, mert lassacskán újra elfoglalhatják helyüket az árusok az elkészült II. csarnokban, ahova mi is bekukkanthattunk.

„Elkezdődött már a műszaki átadás, jelenleg is folyamatban van. A kivitelező átadta a csarnokot az önkormányzatnak, az önkormányzat pedig átadta nekünk üzemeltetésre. Folyamatban van a használatbavételi engedély beszerzése is. Jövő hét keddre tervezzük a megnyitást” – mesélte lapunknak a vásárcsarnok igazgatója, Polákovics Marietta.

Elkészült a piac kettes csarnoka
A képre kattintva galéria nyílik!
Kiss Tamás

Mint mondja, 26 üzletet alakítottak ki a csarnokban, elsősorban azoknak a régi bérlőknek, akik ezt igényelték. De maradnak üres pavilonok is, melyekben az I. csarnok azon üzleteit helyezik el ideiglenesen, akik nyitva szeretnének tartani ebben az átmeneti időszakban is. Így most lesz a II. csarnokban két húsos üzlet, egy pékség, egy kávézó, illetve füstölt árukat és tejtermékeket forgalmazó üzlet is, valamint rajtuk kívül az iparcikkesek és ruhaárusok kapnak még helyet ezekben a pavilonokban.

Változott viszont a pavilonok elrendezése, ugyanis bár a csarnok alapterülete ugyanakkora maradt, most más lesz az üzletek felosztása: 6-tól 18 négyzetméterig különböző méretű pavilonokat alakítottak ki. Nagyrészt még üres a csarnok, de a bérlők már elkezdhették az előkészületi munkáikat és vannak is már néhányan, akik éltek a lehetőséggel és lelkesen rendezgették pavilonjukat ottjártunkkor is.

Ide már be is kerültek a bútorok.
Kiss Tamás

Egységes lesz mindenki állványzata is, ezeket a lebontandó sátorból viszik át a csarnokba. Az asztalokat most is ugyanúgy helyezik el, mint a régi csarnokban, tehát ugyanaz lesz az irányuk. Az átmeneti helyzetre való tekintettel próbálnak minél több asztalt elhelyezni, így lehet, hogy most egy kicsit szűkösebben lesznek az árusok, de a vezetőség szerette volna minél több bérlőnek megadni a lehetőséget az árusításra.

„Most sajnos mindenki sokkal kisebb helyen árusíthat, mint eddig. Az átmeneti időszak első hat hónapjában körülbelül 530 asztal állt rendelkezésre, most pedig 270 asztallal kell gazdálkodnunk. Tehát az igényekhez képest most jóval kisebb felületen tudnak árusítani, de igyekszünk a tőlünk telhető legjobb módon biztosítani a komfortjukat” – mondta lapunknak az igazgatónő.

Kiss Tamás

Újdonság, hogy most lehetőség lesz a sorok között is az áramvételre, így innentől kezdve a mérlegeket és pénztárgépeket is tudják használni az árusítók. Ráncfelvarrást kapott vizesblokk is, sokkal kulturáltabb lett mind a férfi, a női és a mozgássérült mosdó is.

Nem maradt el természetesen a korszerűsítés sem, így beépítettek egy modern szellőzőrendszert, tűzvédelmi és kamerarendszert is építettek ki, valamint a hangosítást is megoldották, így ha valamit hirtelen be kell majd mondani a járványhelyzet kapcsán, például a maszkhasználattal vagy az idősávok elkülönítésével kapcsolatban, sokkal egyszerűbb lesz, mint korábban, amikor a biztonsági őrök futottak gyorsan végig a csarnokban. Emellett pedig most már a hősugárzó használatára is van lehetőség a pavilonokban, illetve teljes wifi-lefedettség is van már – a fiatalok legnagyobb örömére.

Az egyik főbejárat a háromból.
Kiss Tamás

Van egy kis változás az épület megközelítésében is, ugyanis most az északi oldalt nyitották meg. Három nagy bejáratot alakítottak itt ki, illetve lesz egy kisebb bejárat is a déli oldalon, amikor pedig majd elkészül majd a két csarnokot összekötő rész is, megnyitják ezt az átjárót is. Más lett az árufeltöltő folyosó is, most a pavilonbérlők a déli oldalról egy árufeltöltő folyosón keresztül tudják megközelíteni az üzleteiket, így most már nem a csarnoktéren keresztül kell kocsizniuk az árujukat, hanem hátulról könnyedén meg tudják közelíteni az üzleteiket.

Újdonság még az előtető, eddig ugyanis nem volt megoldható a II. csarnok előtt az árusítás. Most viszont az északi oldalon is el tudnak helyezni asztalokat és az asztalbérlettel rendelkező kereskedők árusíthatnak itt is. Mint az igazgatónő mondja, vannak olyan bérlők, akiknek most az átmeneti időszakban csak itt jutott hely, de többen kifejezetten örültek is ennek, hiszen eddig is ahhoz voltak szokva, hogy a szabad ég alatt árusítanak, ráadásul így ők találkoznak elsőként a vásárlókkal.

Elkészült a piac kettes csarnoka
A képre kattintva galéria nyílik!
Kiss Tamás

„A sátrat most le kell bontanunk. November 3-mal ugyanis a sátor helyét, a szabadtéri piacot át kell adnunk építési területté, itt parkoló kerül majd kiépítésre. 2-án bontják le a sátrat és erre a napra az I. csarnok kiürítésével is végeznünk kell. Emiatt egyelőre a biztonsági őröknek és a takarítóknak is a II. csarnokba kell költözniük, őket ideiglenesen egy pavilonban helyezzük el, egy másikban pedig a gombavizsgálók kapnak helyet, akiknek eredetileg a fejépületben van a helyük. Amikor pedig elkészül minden és mindenki a helyére kerül, a megüresedett pavilonokat pályázati úton adjuk majd bérbe” – zárta mondandóját Polákovics Marietta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet