Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását

Csúszás viszont valószínűleg nem lesz, a tervek szerint jövő májusig végeznek a munkálatokkal.

Már megszámolni sem tudjuk, hogy cikkben foglalkozott lapunk is a szombathelyi vásárcsarnok mizériájával, legutóbb múlt héten írtunk róla. Csúszás és pluszköltségek – Gondok vannak a szombathelyi vásárcsarnok felújításával? 2020. September 12. 11:37 Hiszen a több éves huzavona után márciusban végre elkezdődött a felújítás, Ilyen lesz az új szombathelyi vásárcsarnok, megszereztük a végleges látványtervet 2020. March 15. 09:58 az elmúlt hetekben viszont felreppent több rossz hír is a projekttel kapcsolatban.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy gondok vannak a kivitelezéssel: csúszást és pluszköltséget rebesgettek, sőt, egy informátor szerint nem kevesebb, mint 250 millió forinttal kell kiegészíteni a keretet. Más helyről viszont olyan hírek jöttek, hogy bár tényleg merültek fel problémák, minden időre el fog készülni.

Vásárcsarnok, piac felújítás 09.16.
Így áll most a piac. Még több képért kattints!
Kiss Tamás

Hogy a hátsó résszel novemberre végeznek, a teljes felújítással pedig májusig. A csúszásról szóló pletykák pedig állítólag szerint abból fakadtak, hogy nemrég volt egy 10 napos leállás egy kisebb malőr miatt.

Természetesen megpróbáltunk utánajárni, mi lehet a valóság, több-kevesebb sikerrel. Elküldtük kérdéseinket a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft-nek, de választ nem kaptunk, a vásárcsarnok igazgatója, Polákovics Marietta pedig megkeresésünkre azt mondta, hogy ebben az ügyben nem tud nyilatkozni, forduljunk a városháza Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztályához.

Így is tettünk, a városházáról pedig mindössze annyi választ kaptunk, hogy: „A szeptemberi közgyűlés napirendi pontjai között szerepel a Vásárcsarnokkal kapcsolatos döntések meghozatala, a csütörtöki napon kiküldésre kerülő előterjesztésben számos információ szerepelni fog a beruházással kapcsolatban.”

Vásárcsarnok, piac felújítás 09.16.
Így áll most a piac. Még több képért kattints!
Kiss Tamás

Az előterjesztés pedig meg is jelent, kiderül belőle, hogy

a kivitelezés során több olyan pluszmunka is felmerült, amelyek nem szerepelnek a szerződésben.

Egészen pontosan 11 elvégzendő feladatról van szó, ezeket a kivitelező jelezte és jelenleg is vizsgálják a szükségességüket egy műszaki ellenőr bevonásával. A felmerülő pluszmunkák miatt pedig módosítani is kell majd a szerződést, amihez részletes indoklás, a szakember és a közbeszerzési felügyeleti főosztály jóváhagyása, valamint a kivitelező által biztosított műszaki tartalom is szükséges.

A pluszmunkák pedig a következők:

 • fejépület északi oldalán lévő lépcsőháznál lévő távközlési akna áthelyezése
 • fejépület merevítő szerkezeteinek kiváltása, új merevítő szerkezetek kialakítása
 • II. csarnok K-i oldali záró fal áthelyezése, telekhatár rendezés
 • II. csarnok D-i oldal idegen ingatlanon (korábbi gazda áruház területén) lévő illemhely és tároló épületek kivitelezéshez szükséges mértékű bontása/átalakítása
 • II. csarnok D-i oldali bővítés, telekhatár rendezés
 • fejépület I. és II. csarnok csapadékvíz elvezető rendszereinek cseréje
 • II. csarnokban a hő és füstelvezető rendszer megváltoztatása
 • II. csarnok padozat átalakítása a környezet szintadottságainak megfelelően
 • fejépület földszinti aljzat és földszint feletti födém aljzatkiegyenlítése
 • fejépület egyesített rendszerű szennyvíz alapvezeték áthelyezése
 • I. csarnok födémpanelek illesztési hézagaiból leváló vakolatdarabok eltávolítása
 • Mindez nem kevesebb, mint bruttó 169 197 416 forint pluszköltséget jelent, amit a város 2020-as költségvetéséből terveznek finanszírozni átmenetileg.

  Egyszer már be kellett szállnia a városnak

  Még 2016-ban csillant fel végre a remény a szombathelyi vásárcsarnok felújításával kapcsolatban, amire uniós támogatást kapott a város. Az első tervekben Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok 2016. April 19. 07:44 1 milliárd 225 millió forintos keretet kalkuláltak a projektnek, de a műszaki felmérés szomorú eredménye után bruttó 2 milliárd 301 millió forintra akarták emelni a költségeket.

  Végül azonban mégis az első tervekben szereplő összeggel írták ki a közbeszerzési pályázatot 2018 áprilisában. Viszont mindössze egyetlen egy pályázó volt, aki nem fért bele a keretbe – nettó 1 milliárd 988 millió forintért vállalta volna a felújítást –, ezért sikertelen lett a pályázat. Elbukott a szombathelyi vásárcsarnok közbeszerzése 2018. November 06. 15:23

  Kiss Tamás

  Ezután újragondolták a terveket, Le akarják faragni a szombathelyi vásárcsarnok felújítási költségeit, hogy beleférjenek a keretbe 2019. April 23. 07:29 hogy így próbálják meg csökkenteni a költségeket. Elhagyták a zöldtetőt, nem telepítenek napelemes rendszert és nem építik ki a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert sem, inkább műanyag nyílászárókat építenek be, a fűtésről pedig a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. gondoskodik, akik a hőközpontot is kiépítik majd.

  Jött aztán az új közbeszerzési pályázat, ami szintén majdnem elbukott, ugyanis a legolcsóbb ajánlat még a műszaki tartalom csökkentése után is túllépte a keretet 350 millióval. Nincs elég pénz a szombathelyi Vásárcsarnok felújítására, egyelőre marad a jelenlegi állapot 2019. December 07. 09:55 Idén januárban viszont a közgyűlés a projekt megmentésére sietett és úgy döntöttek, hogy a város kifizeti a hiányzó összeget, 365 millió forinttal segíti ki a szombathelyi önkormányzat a Vásárcsarnok felújítását 2020. January 26. 11:01 de kérelmet nyújtanak be a pályázat kiírójához annak reményében, hogy visszakapják majd a pénzt.

  A mostani előterjesztésben egyébként szerepel az is, hogy a 350 millió pluszköltség miatt az önkormányzat 2020. február 13-án többlettámogatási kérelmet nyújtott be a Pénzügyminisztériumhoz, de az elbírálás még folyamatban van. Ezért tehát most az újabb pluszt is egyelőre a költségvetésből finanszírozzák, de mivel az Integrált Területi Programban jelenleg csak 118 millió forint szerepel, át kell csoportosítani a maradványösszeget.

  Le kell bontani a sátrat, de csökkentik a bérleti díjakat

  A felújítás idejére egy ideiglenes sátrat is felállítottak a piacon, hogy az árusok továbbra is kitelepülhessenek, de az igazgató most azt közölte, hogy a felmerülő pluszmunkák miatt kénytelenek eltérni az eredeti ütemtervtől. Ez azt jelenti, hogy amikor elkezdik az I. csarnokban a munkálatokat, a fejépületet is ki kell üríteni, illetve le kell bontani a sátrat is.

  Az I. csarnokban lévő árusoknak a másik csarnokba kell átköltözniük, emiatt pedig értelemszerűen sokkal kevesebb lesz ott a hely és ez valószínűleg kihat majd a forgalmukra is. Ráadásul több árusnak be is kell majd zárnia arra az időszakra, amíg az I. csarnokot felújítják, ugyanis nem megoldható a lángosos, a pékségek, a tejtermékeket árusítók és a húsosok átköltöztetése.

  Ebből kifolyólag csökkenteni szeretnék a bérleti díjakat, illetve a helypénzek értékét. Az erre vonatkozó részleteket az októberi közgyűlésre dolgozzák majd ki.

  Kiss Tamás

  Nem lesz csúszás

  Az előterjesztésben megemlítik azt is, hogy jól haladnak, már elvégezték a munkálatok több mint 30%-át. Jelenleg az I. és a II. ütem zajlik, azaz a II. csarnok és a fejépület felújítása. A II. csarnokban elvégezték már a szerkezetépítési munkák, a szigetelések, a gépészeti szerelés és a belső szakipari munkák jelentős részét, a befejezés szeptemberre várható.

  A fejépületben jelenleg a szerkezetépítési munkákat, a gépészeti szerelést és a belső szakipari munkákat végzik, a II. ütem befejezését december végére tervezik. Az utolsó ütem, vagyis az I. csarnok felújítását és az épület fűtését, valamint használati melegvíz ellátását biztosító távhő vezeték és hőközpont kialakítását november 3. után kezdik meg az üzemeltető kérésére.

  A pluszmunkák ellenére azonban az ütemterv szerint haladnak a felújítással, a kivitelező egyelőre nem kérte a szerződésben szereplő határidő kitolását.

  Vásárcsarnok, piac felújítás 09.16.
  Még több képért kattints!
  Kiss Tamás
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság