Kitört a belháború a szombathelyi Fideszben?

Hende Csaba tisztogatásba kezdett.

Már jó ideje hallani, hogy csak kifelé, a kommunikáció szintjén egységes a kormánypárt szombathelyi szervezete. Most a kívülállóknak is nyilvánvalóvá tették, hogy vannak jó, és kevésbé jó fideszesek.

2014-ben már lecserélődött egyszer a Fidesz szombathelyi vezérkara

2014-ben szinte teljesen új csapattal indult a Fidesz a helyhatósági választásokon. Két biztos pont volt csak, Hende Csaba, mint országgyűlési képviselő, választókerületi elnök és főparancsnok, valamint Puskás Tivadar, aki már az előző ciklusban is polgármester volt.

Illés Károly (balra) és Koczka Tibor a közgyűlésben, itt még nem volt gond a névtáblákkal
Kovács Dávid

A Fidesz szinte tejesen lecserélődött közgyűlési frakciójába új emberként a médiából érkezett Koczka Tibor, akit sportért, kultúráért felelős alpolgármesternek választottak, és ő lett a polgármester általános helyettese.

Tudni lehetett, hogy Koczkát Hende hozta be a politikába, régóta ismerték egymást, egy gimnáziumba jártak, közösen sportoltak.

Egyébként is, a párt helyi irányításában Hende a megmondó ember, nélküle nem is lehetett ilyen ügyben dönteni.

Az időközi választás elvesztése sokként érte a Fideszt

Két éve azonban már érezni lehetett, hogy valami zavar támadt a két politikus között. Hende Csaba elkezdte Koczkát kihagyni a lényeges dolgokból, illetve neki jutott - talán nem véletlenül - az a kényelmetlen feladat, hogy próbálja meg eltávolítani Jordán Tamást a szombathelyi színház éléről. Az akció kudarccal végződött, sőt országos botrány lett a dologból.

Nem sikerült Szombathelynek továbbjutnia Bukta Szombathely az Európa Kulturális Fővárosa első fordulóját 2018. February 15. 13:10 az Európa Kulturális Fővárosa pályázat első fordulójában sem, amit szintén Kocka Tibor vezényelt le, jelentősebb segítség nélkül.

Tavaly szeptemberben a szombathelyi Fidesz tisztújításán Ők irányítják eztán a szombathelyi Fideszt 2017. September 05. 19:00 Koczkát nem is jelölték a városi elnökségbe, pedig az alpolgármestereket a tagság addig automatikusan megillette.

Nem sokkal később pedig Hende Csaba egy belső rendezvényen kijelentette - informátoraink szerint elég durva hangnemben -, hogy a következő ciklusban Koczka Tiborra nem csak alpolgármesterként, de képviselőként sem számítanak.

Az okokat nem tudni pontosan, az egyik lehetséges magyarázat, hogy szúrta Hende szemét, hogy Koczka túl népszerű lett a körzetében, önállóan gondolkodott bizonyos kérdésekben, ő pedig nem szereti a vetélytársakat.

A szombathelyi Fidesz tavaly megválasztott elnöksége
Nyugat.hu

Az október 14.-i időközi választás elvesztése sokként érte a Fideszt és Hende Csabát is. Pedig információink szerint már megvolt a kész lista arra, hogy kit kell eltávolítani, leváltani a pártban, ha megszerzik az abszolút többséget a városi közgyűlésben. (A választás tétjéről augusztus végén már írtunk Nagyon kellene a szombathelyi Fidesznek Czeglédy Csaba volt választókerülete 2018. August 30. 20:12 .) Budapesti forrásunk szerint ehelyett az következett, hogy Hende kemény fejmosást kapott a központban. Ez is befolyásolhatta abban, hogy más szintre lépett az alpolgármester elleni harcban.

Így alázd meg nyilvánosan a párttársadat!

Október 19.-én, pénteken ünnepséget tartott a Vas megyei közgyűlés. A külföldön tartózkodó Puskás Tivadar polgármester helyett Koczka Tibort küldték az ünnepségre, hogy a várost képviselje.

Illés Károly a megyei közgyűlés ünnepségén - einstandolta Koczka helyét?
Forrás: szombathely.hu / Cseh Gábor

Már éppen kezdődött volna az ünnepség, amikor megjelent Illés Károly alpolgármester, odalépett az emelvényhez, levette Koczka Tibor előre odakészített névtábláját, majd közölte, hogy ő képviseli a szombathelyi városvezetést és leült Koczka helyére aki a közjáték miatt inkább távozott az ünnepségről.

Az esetnek egyébként mintegy 70-80 szemtanúja volt.

Egymásnak ugrasztott fideszesek

Illés Károly valószínűleg Hende Csaba utasítását teljesíthette. (Ahogy Takácsné Tenki Mária, a Fidesz másik képviselője is, aki az utóbbi időben látványosan megpróbált átnyúlni Koczka feje felett az alpolgármesterhez tartozó ügyekben. Ám ezt nem a nyilvánosság előtt tette.) A történtek után Koczka nem ment el a városi önkormányzat egy ünnepi programjára sem.

Telefonon megpróbáltuk elérni Koczka Tibort, hogy megkérdezzük a történtekről, írásunk megjelenéséig nem sikerült. A város kommunikációs osztályától is próbáltuk megtudni, hogy hivatalosan kinek is kellett volna képviselnie Szombathelyt a megye ünnepi közgyűlésén, várjuk a választ.

Marad a feltételezés, hogy Hende Csaba a helyi Fidesz vezetőit egymás ellen kijátszva éppen leépíti, majd a hozzá teljesen lojális emberekből újraszervezi a szombathelyi Fideszt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet