Bepereli a kormányt négy hetilap

A négy szerkesztőség a piactorzítást és a hirdetések egyenlőtlen elosztását megelégelve fogott össze a sajtószabadság tényleges megvalósulásáért.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) a magyar sajtó napja alkalmából kedden rendezett díjátadóján, derült ki, hogy a Magyar Narancs, az Élet és Irodalom, a Jelen és a Magyar Hang közösen indít pert a magyar kormány ellen a médiapiac torzítása és a hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt.

Nem lehet nem észrevenni, hogy – Ady Endrét szabadon idézve – fut velünk egy rossz szekér. Minden egész eltörött. Pedig látszatra minden rendben van. Van sajtótörvény, ráadásul a sajtószabadság a legmagasabb szintű jogszabályban, az Alaptörvényben van rögzítve. Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit. A központi büdzséből és az állami intézményektől, vállalatoktól több száz milliárd forint megy tájékoztatásra. Mit akarunk még? Nem sokat. Csak annyit, hogy a szavak valósággá váljanak. Csak annyit, hogy a kormány, a parlament, vegye komolyan munkáját, az általuk elfogadott jogszabályokat. Egy jogállamban a törvények betartása nemcsak az állampolgároknak, de a hatalomnak is dolga. Sőt, nekik igazán

- hangzott el Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnökének sajtónapi köszöntőjében. Majd így folytatta:

Itt kezdődik a probléma. A közmédia a mintegy 130 milliárdos állami pénzből nem a közt tájékoztatja, hanem kormányzati, kormánypárti propagandát nyom reggeltől estig. Pedig a médiaszolgáltatásról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi törvény kimondja: A közszolgálati médiaszolgáltatás célja kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint -tájékoztatás. Na ez az, ami nem valósul meg - tette hozzá.

Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője és Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke a sajtónapi díjátadón
Nagy Ákos Balázs

Mint mondta, egy jogállamban a közérdekű adatok bármikor bárki számára elérhetők. De nem a mai Magyarországon. Újságírókat, lapokat zárnak el az információtól, nem engedik be kormánytájékoztatókra. Sokszor bírósági ítélet kell a közérdekű adatok megszerzéséhez. Ez nem felel meg az Alaptörvény szellemének, de talán még betűjének sem. Magyarországon újságírókat titkos megfigyeléssel ellenőriznek. A függetlennek mondott vizsgálat ezt a gyakorlatot nem minősítette szabálytalannak. Így máig sem lehet tudni, ki mikor miért rendelte el a titkos megfigyeléseket, milyen szerepe volt ebben a kormánynak.

Magyarországon szabad a sajtó, ám a szabadsághoz szükséges anyagi feltételek a kormány piaczavaró, egyoldalú reklámköltései miatt is ingatagok. Milyen piac az, ahol a kormány és az állami cégek a legnagyobb hirdetők? A piac torzul, a független média létbiztonsága eltűnik.

Ezt a gyakorlatot elégelte meg négy hetilap, és összefogtak. Eldöntötték, hogy beperelik a kormányt, piactorzítás és a hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt. A Magyar Narancs, az ÉS, a Jelen és a Magyar Hang összefogásáról van szó - jelentette be a MÚOSZ elnöke.

A MÚOSZ sajtónapi díjátadója. Kocsi Ilona köszöntője a 3. és a 8. perc között hangzik el

Drukkolunk, amiben kell, segítünk nekik, és a szakmát is arra buzdítjuk, támogassák e kezdeményezést. Nem csak magukért, az egész szakmáért, a szabad sajtóért indítják e harcot, tette hozzá. Felelevenítette, a márciusi 12 pontot 175 éve fogalmazták meg. Első pontja: kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését. Ez ma is aktuális. A sajtó valódi szabadságához, az információhoz való hozzájutás elengedhetetlen. Ez ma korlátozottan lehetséges. És hogy mi van a cenzúrával? Működik, amolyan magyar módra. Ha nincs információ, a tájékoztatás torzul, féloldalas lesz. Cenzúra nincs, mégis van. A MÚOSZ nevében a magyar sajtó ünnepén azt kívánjuk, legyen valódi sajtószabadság, legyen valóban sokszínű a tájékoztatás. Az információhoz való hozzájutásban, a médiára költött közpénzekben valósuljon meg az esélyegyenlőség. Ennek elérése felér egy sajtószabadságharccal

- fogalmazott Kocsi Ilona.

Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője Gulyás Mártonnal, a Partizán főszerkesztőjével és Dull Szabolccsal, a Telex főszerkesztőjével
Nagy Ákos Balázs

A díjátadón többek között a Nyugat.hu szerkesztősége is Magyar Sajtódíjat vehetett át.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Büszkeség: a Nyugat.hu kapta az idei Magyar Sajtódíjat

A díjat évente egyszer, a Magyar Sajtó Napján adja át a MÚOSZ. Szerkesztőségünk a Partizán stábja és a Telex két újságírója mellett részesült az elismerésben.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet