Büszkeség: a Nyugat.hu kapta az idei Magyar Sajtódíjat

A díjat évente egyszer, a Magyar Sajtó Napján adja át a MÚOSZ. Szerkesztőségünk a Partizán stábja és a Telex két újságírója mellett részesült az elismerésben.

Átadták a Magyar Sajtódíjat, amelyet 2019-ben alapított a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Ez egy olyan szakmai díj, amely a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére hivatott. Évente három díj adományozható.

Az idei díjazottak:

 • Nyilas Gergely és Huszti István, a Telex újságírója és fotóriportere
 • a Nyugat.hu szerkesztősége
 • a Partizán szerkesztősége
 • Magyar Sajtódíj-átadó
  Nagy Ákos Balázs

  A díjat a MÚOSZ elnöke, Kocsi Ilona adta át Roznár Gyöngyi főszerkesztőnek a budapesti MÚOSZ-székházban tartott ünnepségen kedden délelőtt.

  Kocsi Ilona köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a vidéki Magyarországon sokkal nehezebb független sajtót működtetni, mint Budapesten és a vidéki újságírók nagyobb nyomásnak is vannak kitéve.

  Éppen ezért kimagasló és hatalmas teljesítmény az, hogy a szombathelyi székhelyű Nyugat.hu már több mint 20 éve működik és a megyében piacvezető hírforrás. Hozzátette, hogy Vas az egyetlen megye az országban, ahol egy valóban független és magas szakmai munkát képviselő lap a piacvezető.

  Magyar Sajtódíj-átadó
  Roznár Gyöngyi és Kocsi Ilona
  Nagy Ákos Balázs

  Roznár Gyöngyi köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy ezt az elismerést az egész szerkesztőség kapta, és megköszönte a Nyugat.hu munkatársainak kemény és kitartó munkáját, amely nélkülözhetetlen volt ehhez az elismeréshez.

  A Magyar Sajtódíj korábbi díjazottjai:

 • 2019-ben Doros Judit a Népszava, Nagy József a 24.hu munkatársa és a Szabad Pécs szerkesztősége
 • 2020-ban N. Kósa Judit, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője, Magyari Péter, a 444.hu munkatársa, és Tódor János újságíró
 • 2021-ben a Telex szerkesztősége, Lukács Csaba (Magyar Hang) és Keller-Alánt Ákos (Szabad Európa)
 • 2022-ben Dezső András, a HVG újságírója, Vitéz F. Ibolya, a 24.hu újságírója, illetve a 444.hu szerkesztősége.
 • A Magyar Sajtódíjra bárki – olvasó, kolléga, szerkesztőség, intézmény, szervezet – jelölhet. Jelölt lehet mindenki, aki a magyar sajtóban újságírói munkát végezve a megelőző esztendőben a szakma és a közönség megbecsülését kivívó, kiemelkedő hozzáértésről, hivatástudatról és társadalmi felelősségérzetről tanúskodó alkotás(oka)t hozott létre. A jelöltek közül a MÚOSZ elnöksége által felkért, az újságírás különféle szakterületeinek rangos képviselőiből álló kuratórium választja ki a díjazottakat.

  A díjat a Magyar Sajtódíj kuratórium tagjai ítélik oda:

  Kulcsár István televíziós és rádiós újságíró, volt moszkvai és New York-i tudósító, Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője, Inotai Edit, a német közszolgálat ARD tudósítója, Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője, N. Kósa Judit, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője, Stumpf András, a Válasz Online munkatársa, valamint Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

  Magyar Sajtódíj-átadó
  Nagy Ákos Balázs

  További díjak:

  Idén hat újságírónak adta át az Aranytoll Életmű-díjat Szále László, az Aranytoll Bizottság elnöke és Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

  Aranytoll Életmű-díjban részesült:

 • Bóta Gábor színházkritikus, szerkesztő
 • Eszéki Erzsébet kulturális újságíró
 • Kárpáti János külpolitikai újságíró
 • Szekfű András filmtörténész, médiaszociológus
 • Tamás Ervin, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese
 • Németh Zoltán, a vajdasági Magyar Szó volt főszerkesztő-helyettese
 • Átadták a Vastoll-díjat:

  A MÚOSZ Elnöksége 2018-ban hozta létre a szövetség Vastoll-díját, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a MÚOSZ iránt tanúsított hűségükért azoknak a tagtársaknak adományoznak, akik betöltötték 90. életévüket.

  Díjazottak: Feuer Mária, Horn János, dr. Kovács Gábor, Kulcsár István, Libik Gábor András, Nádory István, Sándor György, Surányi Erika, Vitray Tamás

  A MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja

  A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013 óta – néhány év kihagyással - a Magyar Sajtó Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében kiemelkedő és példaadó szakmai és közéleti tevékenységükért a MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja címet adományozza. Kapták:

 • L. Ritók Nóra pedagógus, grafikusművész, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója
 • Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének tanszékvezető docense, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója.
 • Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Baumgarten-emlékdíj újra-alapításának kezdeményezője, a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítvány megalapítója
 • Átadták a Földes Anna interjú-díjat:

  Földes Anna előbb az Irodalmi Újság, majd évtizedeken át a Nők Lapja munkatársaként több ezer interjút készített művészekkel, tudósokkal és közemberekkel. Nemcsak művelte az interjúkészítést, de tanította is: 17 éven át a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia igazgatójaként, illetve tanáraként is tevékenykedett. Munkásságát a szakma Rózsa Ferenc-díjjal és Aranytoll-díjjal ismerte el.

  A díjra olyan, írásos formában elkészített interjúval lehet pályázni, amely a díjátadást megelőző évben készült és jelent meg a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban. A pályázatokat idén is egy - Földes Anna családja által felkért – háromtagú szakmai kuratórium értékelte.

  A Földes Anna interjú-díj idei nyertese:

 • Mátrainé Mester Katalin
 • A MÚOSZ néhány szakosztálya kiemelt feladatának és egyúttal küldetésének is érzi, hogy az általuk alapított díjat a kiemelkedő szakmai munkát végző újságírók évről évre megkapják.

  Idén három szakosztály díját adták át.

  Az Év Gazdasági Újságírója díjat, amelyet a Gazdasági és Médiatudományi Szakosztály alapított. A díjat kapta: Jandó Zoltán, a G7 újságírója.

  Soó Rezső-díj: A díjat 2012-ben alapította a MÚOSZ Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztálya. A díjat annak az újságírónak ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett. Idei díjazott: Osváth Sarolta, a Heti TV főszerkesztője.

  Virág F. Éva-díj: a MÚOSZ Kulturális Szakosztálya alapította 1996-ban Virág F. Éva emlékére, a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák elismerésére. A díj szimbolikus értéke 1 forint, ami azt fejezi ki, hogy a kulturális kérdésekről író újságírók figyeljék és értékeljék egymás tevékenységét. Az öt főből álló kuratórium az előző év kulturális publicisztikáiból válogatva a díjat évente egy alkalommal ítéli oda. 2023-ban a díjat kapta: Herczog Noémi színikritikus, szerkesztő.

  A teljes díjkiosztóról szóló videó itt található.

  A Nyugat.hu szerkesztősége: Komondi Gábor, Szilágyi József, Józing Antal, Czömpöl Bianka, Roznár Gyöngyi, Vincze Ádám, Fodor Ármin és Mészáros D. Zsolt. A fotóról hiányzik: Tánczos Mihály, Németh Krisztián, Pataki Gergely, Nagy Zoltán, Nagy Ákos Balázs és Laskovics Márió.
  Mészáros D. Zsolt

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet