Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem tudnak bérlakást kiutalni Szombathelyen

A közgyűlés nem szavazott meg pénzt a szociális bérlakások felújítására, ezért jövőre 300 lakás áll majd üresen, miközben 357 igénylő van. Sajtótájékoztatót tartott a városvezetés.

100 millió forintot javasolt a városvezetés a szociális bérlakások felújítására a közgyűlés legutóbbi ülésén Szezonzáró közgyűlés Szombathelyen – Beszámolónk percről-percre 2010. June 17. 13:38 , a jobboldal azonban ezt nem támogatta. Végül 15 milliót sikerült megszavaztatni, ami a szakemberek szerint rendkívül kevés. Közben a Fidesz 100 millió forintot szán a parkfenttartási és temetkezési önkormányzati cég alapítására. Az ügyről tartott sajtótájékoztatót Czeglédy Csaba alpolgármester és Kővári Attila, a lakásbizottság elnöke.

Évente 120-140 lakást kellene felújítani

A dolog lényege, hogy a bérlakások kiutalása előtt fel kell újítani azokat, ezt törvény írja elő. A felújítás a tulajdonos önkormányzat, közvetve a SZOVA Zrt. feladata. Ráadásul változnak a törvények, szabványok is, ma már jóval szigorúbbak pld. az érintésvédelmi szabályok, mint 20 évvel ezelőtt, tehát fel kel újítani az elektromos hálózatot, gázvezetéket, stb. Így egy-egy bérlakás felújítása legalább egymillió forintba kerül.

sadness

Mindezt Kővári Attila mondta el, és sorolt további számokat is. Tavalyról (és az előző évekből) 60 igénylő csúszott át erre az évre, ehhez az idén maximum 15 olyan jogosultat tudnak hozzátenni, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy jelenlegi lakóhelyük egészségtelen. Tehát 75-en vannak, akik jogosultak, és a kiutalási listán szerepelnek.

Évente 120-140 bérlakás üresedik meg, ebből elvileg teljesíteni lehetne – kisebbvárakozás után – az igényléseket. Viszont a fentebb említett törvényi szabályozás miatt minden lakást fel kell újítani.

Jövőre 300 lakás áll majd üresen

Mivel az idén nincs erre keret, májusra 153 olyan lakás lesz, ami üresen áll, de a felújítás hiánya miatt nem lehet azokat kiutalni. Az év végére ez a szám elérheti a 201-220-at, legalábbis Kővári szerint.

Aki azt is hangsúlyozta, hogy ha a 2011-es költségvetésben lesz is pénz a felújításokra, a közbeszerzési eljárások miatt csak jövő szeptemberben kezdődhet el a munka, addigra viszont az üresen álló és felújításra váró lakások száma 300 körül lesz. Mindezek mellett jelenleg összesen 357 bérlakás igénylőt tartanak nyilván.

Kővári szólt arról a fideszes elképzelésről is, miszerint utalják ki felújítás nélkül a lakásokat, a bérlők pedig saját költségükön végeztessék el a munkát, aztán a költségeket számolják be a bérleti díjba. A bizottsági elnök szerint ezzel több gond is van. Egyrészt sérti a jogszabályt, amely az önkormányzat feladatául szabja a felújítást. Másrészt olyanok igénylik a bérlakásokat, akik nehéz helyzetben vannak, becslés szerint csupán 10 százalékuk tudná kifizetni a felújítá költségeit.

Voltak visszaélések…

Harmadszor pedig voltak már rossz tapasztalataik, visszaélésre is lehetőséget ad ez a módszer. Volt már olyan, hogy a felújítási kötelezettséggel utaltak ki bérlkást, de alig két hét múlva a kijelölt bérlő ügyvédje a törvényre hivatkozva követelte, hogy a SZOVA – mint a bérlakások kezelője – végeztesse el a felújítást, mégpedig saját költségén.

Kövári hozzátette még, hogy a bizottság eddig minden döntését konszenzussal hozta meg, jelenleg a Fidesz van itt is többségben. A fideszes képviselők a bizottságban sem támogatták a 100 milliós keretet, fogadóóráikon viszont gyors megoldásokkal hitegetik az igénylőket.

Czeglédy Csaba a dolog politikai részét emelte ki. Mint mondta, a megítélt 15 millióból 10-15 lakás újítható fel, az igényléseket pedig a jobboldali többségű bizottság bírálja el. Megemlítette a Fidesz cégalapítási tervét is, amely 100 millióba kerülne, és érdekes, hogy erre – a költségvetésen kívül – a SZOVÁ-nál találtak gyorsan 100 milliót, a parkolóbérletek bevételeiből. És a városvezetés ennyit kért a bérlakásokra is.

Kétféle megoldás lehetséges…

Az alpolgármester kijelentette, a felújítások elmaradása nehéz helyzetbe hozza a SZOVÁ-t is. Hiszen az üresen áll lakások nem hoznak bevételt a bérleti díjból, az üresen álló távfűtéses lakások után pedig havonta egymilliót követel a Távhő, hiszen fűtve vannak. A nem távfűtéses lakások állaga pedig télen annyit romlik, hogy későbbi felújításuk 20-25 százalékkal kerülne többe, ami szintén a SZOVA gazdálkodását terheli majd.

Czeglédy szerint kétféle megoldás lehet, az egyik, hogy a közgyűlés megszavazza a pénzt a felújításokra. A másik, hogy bevezetik a nem önkormányzati lakást bérlők, vagyis az albérlők támogatását is, ezzel csökkenteni lehetne az igénylők számát.

Hozzátette, előre válaszolni akar arra a közleményre, amit a Fidesz ad majd ki a sajtótájékoztató után. Abban biztosan leírják majd, hogy a bérlakás felújítási pénzt Jordán Tamás bérelt villájára költötte a városvezetés. Czeglédy szerint ez nem igaz, hiszen 2008-ban – a korábbi évek nagyságrendje szerint – 50 milliót, tavaly 60 milliót fordítottak a felújításra. Közben azonban az anyagárak emelkedése és a közbeszerzési eljárás drágító hatása miatt ez az összeg egyre kevesebb lakás felújítására elég.

Noha az alpolgármester azt mondta, nem akarják a kampányt bevinni a hivatalba és a szakmai sajtótájékoztatókra, azért megemlítette, ha a jelenlegi városvezetés továbbra is bizalmat kap a válaszutópolgáoktól, akkor jövőre 200 milliót fordítanak a bérlakások felújítására és elnidítják az albérletben lakók lakbértámogatási programját is.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szezonzáró közgyűlés Szombathelyen – Beszámolónk percről-percre

A végére sikerült megegyezni, de nem volt könnyű menet. Meghozták a legfontosabb döntéseket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra