Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szezonzáró közgyűlés Szombathelyen – Beszámolónk percről-percre

A végére sikerült megegyezni, de nem volt könnyű menet. Meghozták a legfontosabb döntéseket.

21:40

Jön a költségvetés zárószavazása. Kiderül, hogy 34 millióval lépték túl a keretet, Molnár bejelenti, hogy 35 millió érkezett a városhoz egy korábbi banki tranzakció következtében. Így mehet, de innentől kezdve semmi tartalék nincs a költségvetésben.

Így egyhangúan elfogadják. Vége a közgyűlésnek.


21:25

Czeglédy javasolja, hozzák létre a intézményt, minimális létszámmal, ősszel még módosíthatják. A polgármester szerint viszont augusztusig csak az alapító okiratot kell benyújtani, és valamikor később kell a létszámot felfuttatni.

Próbálkoznak a szavazással, meg ez, még ha eléggé tanácstalanok is a képviselők. Sikerült, pénzről,létszámról nem, alapításról döntöttek.


21:18

Csak folytatják.... Először az Iseum intézményének létrehozásáról döntenek. 2011 januárjától 13 embert foglalkoztatnának - mondja Ipkovich.

Molnár Miklós szerint nem erről egyeztettek. Ők a támogatási szerződés módosítását akarják, azért, hogy ne írja elő az intézményalapítást. Minimális létszámot, maximum két főt szeretnének, a többiről a támogatóval való egyeztetés után tárgyaljanak.

A polgármester szerint vigyázni kell, mert könnyen úgy járhatnak, hogy vissza kell fizetni a másfél milliárdos támogatást.

Molnár bejelenti, nem látja értelmét a szünetbeli egyeztetéseknek.


21:10

Itt vagyunk, csak még tart a szünet. A folyosói arcokból úgy tűnik, nem tudnak megegyezni. Várunk.


20:25

15 perc szünet, mert még meg kell egyezniük a költségvetés módosításáról, amit a végére halasztottak.

Júniusi közgyűlés
Molnár bekeményített...
Mészáros Zsolt

20:20

A Vasivíz Zrt. ügye következik, a társaság rendkívüli közgyűlést akar összehívni, ezt tárgyalják. Előkerül majd a vezetők javadalmazásának szabályozása, és a vezérigazgató felmentése.

Ipkovich azt mondja, Wágner József nem tiltakozik, felmondást kér. Így december 31-én járna le a megbízása, és a következő közgyűlés dönthetne utódjáról. Elfogadják.


20:15

Falco. Kiderül, hogy a kistulajdonosok egy-egy forintért eladják üzletrészüket. Elfogadják.


20:10

Most nyomjon! - mondja a polgármester. Nagy nehezen megszületett egy újabb határozat.


20:05

Nem sikerül egy szsvazás, kevesen vannak, még nem fogyott el a pizza.


19:40

A parkolásról vitatkoznak, de a jogi szabályozásról. Nem aludtunk el. Még. Ja, a fideszesek közben a folyosón pizzáznak.


19:20

Szavazás. A baloldal javaslata nem megy át. Az sem, hogy szeptemberben döntsenek. A jobboldal javaslata megy át, így 100 milliós befektetéssel létrehozzák az új céget.

A polgármester bejelenti, három napos gondolkodási időt kér, addig nem írja alá a határozatot, mert az önkormányzat érdekeivel ellentétesnek tartja.

Most azon vitatkoznak, ki szólhatott volna hozzá a vitához. Mert Németh Kálmánnak résztulajdona van a jelenlegi cégben. Az alpolgármester viszont kijelenti, akkor egyetlen képviselő sem szólhatna hozzá, mert az önkormányzat 35 százalékos tulajdonosa a cégnek.


19:15

Tényleg van itt még vita bőven. Gyebrovszki szerint az új városi cégek drágábbak, mint elődeik. Kijelenti, ő fontosabbnak tartja a bérlakások felújítását, mint egy új cég alapítását.

Egyetért a polgármesterrel, aki korábban megkérdezte, miért ez a sietség, miért nem várják meg az őszi választásokat.

Ipkovich azt mondja, az elmúlt két évben a virágosításban olyan sikereket ért el a város, ami bizonyítja a jelenlegi jó munkát. Javasolja, most írjanak ki közbeszerzési eljárást két évre, aztán az új közgyűlés elkezdheti az új cég előkészítését.

Júniusi közgyűlés
Figyel a baloldal
Mészáros Zsolt

19.10

Czeglédy Csaba arra emlékezteti a testületet, hogy a jobboldal által készített költségvetésbe ők nem emelték be a parkolási bevételt. Most kiderült, van egy 100 milliós forrás, és megmosolyogtató, hogy egy órával ezelőtt forráshiányról beszéltek.

És ebből önkormányzati céget akarnak alapítani, aztán később a város neki is kifizeti a parkfenntartási díjat. Mint most teszi a részben önkormányzati tulajdonú, jelenleg a szolgáltatást végző céggel. Amely anélkül végzi el a munkát, hogy 100 milliót ki kellene fizetni a cégalapításért.


18:55

Marton Zsolt szerint további vizsgálatokra van szükség. Veszprémben egyébként így működik, jól és gazdaságosan. Korábban pedig maga Ipkovich György hívta fel őt azzal, hogy csináljanak egy temetkezési vállalatot.

A költségeket pedig a parkolásgazdálkodásból lehet fedezni. Sok mindenre lehet fordítani a bevételt, akár szociális bérlakásokra is, de hosszú távú stratégiákra, az önkormányzati szféra erősítésére van szükség.

Molnár Miklós szerint először be kell fektetni a pénzt, a haszonból akár bérlakásokat is fel lehet majd újítani.


18:45

Parkfenntartási és temetkezési önkormányzati céget akarnak létrehozni a jobboldal korábbi javaslata alapján. Németh Kálmán szerint nincs előkészítve a dolog, ráadásul anyagilag sem jelentene megtakarítást. Azt mondja, súlyos tévedések is vannak az anyagban.


18:35

A beszámoló után felgyorsultak a dolgok, hat ügyön léptek át elegánsan. Most a Képtár és az MMIK vezetői pályázatával igyekeznek egyetérteni. A megyével arról egyeztek meg, hogy csak egy évre neveik ki most a két igazgatót. Persze, hiszen ősszel jönnek a választások.

Szinte követni sem tudjuk az eseményeket, már a 19. pontnál tartunk...


18:10

Úgy tűnik, a közbiztonsági beszámoló nem érdekli a képviselőket, alig néhányan vannak a teremben, a folyosó zaja pedig a csukott ajtókon is beszűrődik.


17:40

Hollósi Gábor rendőrkapitány számol be, csökken a bűnözés a városban. A lakók ezt azért nem érzik, mert a sajtó kiemeli a bűncselekményeket. Kevesebb a betörés, az autó-feltörés, nőtt viszont a rablások száma, de csak két tettest nem találtak meg.

Hatvan százalékkal nőtt a kábítószeres esetek száma, és a narkósok által elkövetett bűncselekmények is gyarapodtak. A rendőrök főként a terjesztőket akarják elkapni.

Megemlíti a koldusokat is, ígéri, hogy fellépnek ellenük, de a megoldás nem csak a rendőrség feladata, ehhez széles összefogás kellene.

Júniusi közgyűlés
Ágh Péter a napirendet vizsgálgatja
Mészáros Zsolt

17:30

Németh Kálmán azt mondja, 200-250 milliónyi támogatást szavaztak meg úgy, hogy nincs rá forrás, úgy véli, olyan tételek is átmentek, amelyek nem voltak kellően előkészítve. Kijelenti, így nem szabad megszavazni a módosítást egészét. A polgármester egyeztetést kér, azzal, hogy az ülés végén szavaznak.

Marton szerint így nem lehet elintézni, szünetet kér, de nem kap. A jegyző bejelenti, szabályos a felfüggesztés, így jön a többi napirend.


17:20

Czeglédy szerint ez nem járható út, ha nem teszik oda a 99 milliót, akkor nem tudják felújítani a lakásokat.

Kissé kaotikus a helyzet, még mindig a már eldöntött tételekről vitatkoznak. Aztán leszavazzák Czeglédy javaslatát, majd elfogadják Soós Józsefét, aki a pályázati alapból 15 milliót fordítana át ide.

Aztán simán leszavazzák az Iseum intézményének létrehozását, ami 26 millióba kerülne. Ipkovich kijelenti, ezzel a másfél milliárdos EU-s támogatást veszélyeztetik.

A polgármesternek láthatóan elfogyott a türelme, csak szavaztat.


17:10

Czeglédy Csaba szerint a bérlakások felújításának elmaradása áldatlan helyzetet teremt, így az idén egyetlen lakást sem tudnak kiutalni. Új javaslatot tesz, 80 millió forintban.

Marton Zsolt ehhez azt kéri, jelöljék meg a forrást. Megemlíti, hogy Takátsné Tenki Mária (Fidesz) a panelprogramnál megmaradó összeget javasolta. Vagy szó lehet arról, hogy a bérlő felújítja a lakást, a költséget pedig lelakja.

Kővári Attila szerint a panelprogramból maximum 20 milliót lehet ide fordítani. Egy héten belül kész lesz a lakó általi felújítás terve, de kérdés, aki rászorul a szociális bérlakásra, ki tudja-e fizetni a felújítást.

Júniusi közgyűlés
Egyeztetés a jobboldalon
Mészáros Zsolt

16:45

Szavazás a költségvetés módosításáról. Kicsit átláthatatlan, de igyekszünk. Kisebb, százeres tételek mellett a szimfonikus zenekarnak 10 millió, polgármesteri hivatal többletkiadásaira (választások) 12 millió, VAOSZ tekepálya felújítására 5 millió, Joskar-Ola Napokra 2 millió, árvíz-károsultaknak 1,8 millió, Falco kosárcsapatnak 52,6 millió.

Az összes baloldali javaslatot leszavazták, a Bartók terem felújításának 45 milliója viszont átment a baloldali képviselők, valamint Soós József (független) és Sági József (Fidesz) szavazataival.

Közben valaki mellettünk a szavazógép dallamát dúdolja...


16:30

Megvan Feiszt György! Elmondja, hogy milliárdos értékű, közös európai programról van szó, ami utólagos finanszírozású, tehát először ki kell fizetni, aztán az Unió később megtéríti az összeget. 75 millióról van szó.

Molnár szerint viszont nem kapott választ, esznek, isznak, tanulmányokat készítenek, konferenciákat szerveznek, más nem történik. Kérdezi, ki költi el és mire ezeket a pénzeket?

A polgármester javasolja, a pénz felhasználását hagyja jóvá majd a közgyűlés. A részletekről pedig írásban tájékoztatja a képviselőket.


16:20

Hová tűnt Feiszt György? rövid szünet, mert Molnár Miklós egy pályázatról akarja kérdezni, most mindenki Feisztet keresi...

Közben írunk egy vitáról, ami kimaradt. Gyebrovszki János a közgyűlés hozzájárulását kérte, hogy képviselői keretéből 100 ezret a választókerületében, a Rumi úti lévő orvosi rendelőnek adjon, egy defibrillátor beszerzésére. Tarján Jenő (Fidesz), civilben kardiológus főorvos viszont arról értekezett, hogy a kihelyezett újraélesztő készülékeket nagyon ritkán, szinte soha sem használják.

Júniusi közgyűlés
Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi elnöke a nézőtéren szurkol
Mészáros Zsolt

16:10

Ágh Péter (Fidesz), a Joskar-Ola városrész képviselője arra emlékeztet, a rendezvény 12 éve tart, és eddig minden testület támogatta.

Czeglédy azt mondja, nem a rendezvényt kritizálta, de így a többi városrész is nyugodtan kérhet hasonló nagyságú támogatást. Egyébként a képviselői keretből is lehetett volna erre pénzt megtakarítani.


15:48

Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) azt mondja, a szociális bérlakások felújítására is kell támogatás, több, mint 100 lakás felújítására lenne szükség. Ha nem, akkor az idén nem tudják ezeket felújítani.

Az alpolgármester kijelenti, a nyilvánosságnak joga van tudni az Unihall kártérítési igényéről, még akkor is, ha ez a SZOVÁ-nál csapódik le.

Kritizálja a Joskar-Ola Napokra kért kétmilliós támogatást, a többi városrészi rendezvény nem kap ilyen nagy összeget, felmerül a lehetőség, hogy a városrészi képviselő kampányát akarja ezzel segíteni.


15:45

Marton Zsolt a Falco plusztámogatását, azt a bizonyos 60 milliót hozza fel. Javasolja, hogy kapják meg. Lazáry Viktor (Fidesz) helyesel.


15:40

Kővári Attila (MSZP) úgy tudja, hogy az Arénát üzemeltető Unihall Kft. jó 200 milliós kártérítési igényt nyújtott be. Molnár Miklós, a pénzügyi bizottság elnöke nem tud erről, megvárják a hivatalos értesítést. De Molnár szerint a város is élhet hasonló igénnyel a céggel szemben.

Közben folyamatosan jönnek a kisebb támogatási igények, miközben már többször elhangzott, hogy nincs pénz, nincs pénz.


15:25

Horváth Zsolt (Fidesz) javaslatokat tesz, köztük a szimfonikus zenekarnak 10 milliót, több kisebb tétel kifizetését és szintén kisebb tételek eltörlését.


15:15

Molnár Miklós (Pro Savaria), a pénzügyi, gazdasági bizottság elnöke arra figyelmeztet, minden újabb kiadás vállalása kritikus helyzetbe hozza a várost.


15:10

Módosítják a költségvetést, Németh Kálmán alpolgármester (SZDSZ) vezeti fel, kisebb tételekről van szó. 13 millióval többet kapott az államtól a város, de költséges volt a választás lebonyolítása. Nem igazán jelentős módosítás, de ezzel elfogy a város büdzséjében lévő tartalék.

Illetve egy nagyobb összeg van benne, a Bartók Terem nagytermének felújítása, ami 45 millió forint.


14:50

Váratlan egyetértés, Gyebrovszki János és Szakács Dávid egyetértenek abban, hogy a vizsgálóbizottságok nehezen működnek, mert nem kapnak információkat. Gyebrovszki egyébként a nyolcmillió alatti beszerzéseket vizsgáló bizottságot Megvizsgálják az összes önkormányzati beszerzést Szombathelyen 2010. June 08. 08:46 vezeti.


14:45

Marton Zsolt azt kifogásolja, hogy a napirend előtti beszámolóban nagyon sok ügyről szavaznak, amelyek külön tárgyalást is megérdemelnének.

A polgármester szerint folyamatos egyeztetésekkel ezt el lehetne kerülni. Marad a béke.


14:35

Azért előkerül a polgármesteri szakértők ügye Így lehet megszerezni a szombathelyi polgármesteri szakértők anyagait! 2010. June 16. 17:49 , Marton Zsolt (Fidesz) hozta fel, Ipkovich György (MSZP) az SZMSZ-re emlékeztet, amelyben szerepel, hogy a nagy terjedelmű anyagokat elektronikus úton kell átadni. Az internetes feltöltés jelenleg is zajlik.


14:32

Rekordidő alatt véget értek a napirend előtti felszólalások, pedig régebben ezek 3-4 órát is eltartottak. Hiába, ciklus vége és nyár eleje van...

14:30

Gyebrovszki János (MSZP) javasolja, hogy a közgyűlés adjon anyagi támogatást az árvízkárosultak részére, a miskolci önkormányzaton és az Egyházmegyei Karitászon keresztül.

Júniusi közgyűlés
Erdélyi László fotóval érkezett...
Mészáros Zsolt

14:28

Molnár Miklós az Iseum építését hozta fel, az építő szerződésmódosítást kér, mert nem végez határidőre az előkerült régészeti leletek miatt. A polgármester megígéri, hogy megvizsgáltatja.


14:25

Egyperces néma felállással adózott a testület a közelmúltban meggyilkolt Zsugorította a zsákban a tini holttestét M.Á. - sokkoló képek 2010. May 31. 16:22 kislány emlékének. Ezt Erdélyi László kérte, aki a kislány nagyméretű fényképét is a terembe hozta.


14:20

Sorra véreznek el a napirendi pontok, öszesen hetet vesznek le. Nem tárgyalják a Haladás üzletrész értékesítését sem, viszont napirendre vették a Vasivíz Zrt. rendkívüli közgyűlésének előzetes megbeszélését. Itt személyi kérdésekről is szó lesz, írtuk már, hogy a jobboldal Molnár Miklóst akarja vezérigazgatóvá kinevezni.


14:15

Kezdődik, rögtön napirendi pontokat vesznek le, kissé kaotikus a helyzet.

Júniusi közgyűlés
Zsong a terem
Mészáros Zsolt

14:00

Zsong a terem, láthatóan vakációközeli hangulatuk van a képviselőknek. Várunk, késik a polgármester. Elég nagy az érdeklődés is, talán fel akarnak töltekezni a nyári hónapokra.


Néhány perc múlva elkezdődik a szombathelyi képviselő-testület nyár előtti utolsó ülése. Mondhatjuk, hogy zűrös éven vagyunk túl, hiszen januártól áprilisig szinte hetente volt rendkívüli ülés, mire végül sikerült megalkotni a költségvetést.

Amit a mai ülésen már módosítanak is, eldől például, hogy valóban kap-e további 60 milliót 60 milliót kaphat a FALCO 2010. June 15. 20:09 a Falco kosárcsapat. Szó esik a Haladás üzletrész vásárlásról Visszalépnek Illésék a Haladás üzletrész-vásárlástól? 2010. June 16. 17:42 , és az Iseum működtetéséről Iseum - közös működésben a Képtárral? 2008. November 17. 19:48 is, persze sok inden más között.

Rövidesen kezdünk.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Visszalépnek Illésék a Haladás üzletrész-vásárlástól?

Információnk szerint a HALMIL Kft. meggondolta magát, mégsem akár további 7 százalékot vásárolni a csapatot működtető társaságból.

Így lehet megszerezni a szombathelyi polgármesteri szakértők anyagait!

Úgy tűnik, a közgyűlés vizsgálóbizottsága nem tudja megszerezni a várostól a polgármesteri keretből fizetett szakértőkről szóló dokumentációt. Megmutatjuk, hogyan kellene ezt csinálni.

60 milliót kaphat a FALCO

Módosítják a szombathelyi költségvetést, hogy a kosárcsapat több pénzt kapjon. Ráadásul egy forintért adják el részüket a városnak a kistulajdonosok. Úgy látják, Gráczer György ügyvezető továbbra is alkalmas a helyzet és a csapat menedzselésére. Mi meg megkaptuk a magunkét, hogy kérdeztünk.

Megvizsgálják az összes önkormányzati beszerzést Szombathelyen

A száz százalékos és a többségi önkormányzati tulajdonban lévő cégek, intézmények és a hivataloknak is négy évre visszamenőleg be kell számolniuk az összes beszerzésükről. Vagyis első körben a 8 millió alattiakról. Ha a közgyűlés ezt jóváhagyja. Mindezt egy külön bizottság vizsgálja majd…

Zsugorította a zsákban a tini holttestét M.Á. - sokkoló képek

Nem tudta levinni E.Katalin holttestét, ezért magzati pózban összezsugorította M.Á., majd egy csörlő segítségével felhúzta a magasba a szombathelyi padláson. Megdöbbentő részletek.

Iseum - közös működésben a Képtárral?

Kockázatosnak tartja a Fidesz az épülő Iseum önálló működését. A szakemberek szerint a városnak évente mintegy 22 millióba kerülne, már ha sikerül közönséget vonzania.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra