Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elhallgattatták a Berzsenyi Rádiót

A médiahatóság elvette a sugárzási engedélyt, mert nem adtak napi négyórányi műsort. A stúdió megmarad, és civil rádiók veszik át a műsoraikat.

A Nyugat-magyarországi Egyetem bölcsészkarán működik a Berzsenyi Rádió , már kilenc éve. (A rádió története alul, keretes írásunkban olvasható.) Itt szerezhettek gyakorlati tapasztalatokat a kommunikáció szakos hallgatók, de a főiskola, majd egyetem saját médiumaként is működött.

Az új médiatörvény írta át a dolgokat

A rádió engedélye eredetileg ez év november 16-ig volt érvényes, de az új médiatörvény alaposan átírta a dolgokat. A rádió ugyanis közösségi médiaszolgáltatónak számít, aminek az új törvény szerint naponta legalább négyórás műsort kell adnia.

A rádió ezt nem tudta teljesíteni, egyrészt azért, mert elsősorban képzési célokat szolgált, másrészt egyetemi jellege miatt hétvégéken és iskolai szünetekben nem készített és sugárzott műsorokat.

Berzsenyi Rádió stúdió
Képekben a Berzsenyi Rádió
Bonyhádi Zoltán

A rádió még tavaly júniusban kérte a szerződés átalakítását az új törvénynek megfelelően, de a médiahatóság ezt elutasította, február 7-én aztán megszüntette a használt frekvencia (98,8 MHz) használati jogát.

Segítenek a civilek

A rádió így nem tud adást sugározni, és online sem működhet tovább. Velics Gabriella főszerkesztő arról tájékoztatott, hogy az egyetem egyetértésével továbbra is működik a rádió, és megmarad képzési helynek. A műsorok továbbra is készülnek az eddig megszokott rendben, és azokat 30 perces részekben felteszik a rádió honlapjára, a Műsoraink menüpont alá.

A főszerkesztő azt is közölte, hogy a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete is segíti a Berzsenyi Rádió megmaradását, eddig a szervezet négy tagrádiója, köztük a budapesti Civil Rádió jelezte, hogy szeretnék átvenni és sugározni a Szombathelyen készített műsorokat, jelenleg az egyeztetések zajlanak.

A Berzsenyi Rádió története

(A rádió honlapjáról)

A Berzsenyi Rádió ötlete 2003 tavaszán született meg a Berzsenyi Dániel Főiskola Művelődéstudományi és Kommunikáció Tanszéken, amikor is nagyon rövid idő alatt, (kb. három nap) kellett egy elfogadható pályázatot megírni, és a hozzá szükséges tíznél több különböző nyilatkozatot, okiratot és a bankigazolást beszerezni.

A pályázatot sikerült időre elkészíteni, de a beadási határidőt egy órával lekéstük, így első körben nem nyertünk indulási jogot. A nyár nem telt tétlenül, főiskola révén, ekkor lehetett nagyobb építkezéssel járó munkákat végezni, így a stúdió felépítését szakemberekre bízva, egy addig tanteremként funkcionáló helyiséget alakítottak át.

Szeptember 1-én újra beadtuk a pályázatot, amelyet aztán 2003. december 18-án nyertesnek nyilvánítottak.

A tanszék hallgatói már az első perctől tudtak a rádió indítási tervünkről, lelkesen műsorötletekkel bombázták a három tanárt, aki a rádió előkészítését végezte; az új stúdióban a félév elejétől elindultak a próbaadások, a hallgatók tervezgették és gyakorolták rádiós szerepüket.

Rádióstúdió avatása: 2003. október 1-én.

2004. október 20-ra készült el a frekvenciaterv. Türelmetlen telefonhívásainkra azt a tájékoztatást kaptuk, hogy azért ilyen későn, mivel közel van az osztrák határhoz, és a frekvencia beméréssel voltak gondok.

2004. november 15-én írta alá a műsorszolgáltatási szerződést Kovács György az ORTT elnöke és Prof. Dr. Gadányi Károly a BDF rektora.

2004. december 13-án kértük a Nemzeti Hírközlési Hatóság Frekvenciaengedélyezési Osztályától a frekvenciakijelölési határozat kiadását.

Ezt 2005. január 10-én kaptuk meg. Az antenna telepítése február 2-án sikeresen megtörtént, az antennát szerelő cég átadta a Telepítési Nyilatkozatot és a Nem harmonizált frekvenciát használó rádió-berendezés nyilvántartásba vételéről szóló határozatot.

A fenti két hivatalos irattal 2005. február 3-én rádióengedély kérelmet adtunk be a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala Frekvencia Engedélyezési Osztályához.

A rádióengedélyt 2005. február 18-i keltezéssel kaptuk meg. Így a Berzsenyi Rádió a 98.8 MHz-en a műsorszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint 2007. november 15-ig ezen engedéllyel üzemelhet.

2005. március 24-i levelükben az ORTT Műsorszolgáltatási Igazgatóság felé bejelentettük, hogy: 2005. április 5-én a Berzsenyi Dániel Főiskolán működő rádió megkezdi hivatalos sugárzását.

2005. május 4-én sajtótájékoztatón mutattuk a be a rádiót, és e naptól kezdve a rádió adásai élőben hallhatók az Interneten is: www.berzsenyiradio.hu

Induláskor hetente két napon – kedden és szerdán – 16-19 óráig voltunk hallhatóak, egy év elmúltával már csütörtökön 16-19 óráig is volt élő adás az FM 98.8 MHz-n.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra