Vége a parkolásnak, újjáépítik a szombathelyei Berzsenyi teret

Árokásó géppel indították az új tér átalakítását. A 150 évvel ezelőtti állapotot akarják visszaállítani.
Cikkünk megjelenése után pár órával a városházáról új infókat kaptunk, módosították a sajtótájékoztatón az új közlekedési rendről elhangzottakat.

Az új közlekedési rend

A cél az, hogy a Berzsenyi térről és a Szily János utcából az átmenő forgalmat az Ady tér felé tereljék el. Ezért - a korábbi információkkal ellentétben - a Kossuth utca felől egyirányúsított Hefele utcáról a megyeháza melletti átjárónál csak balra lehet majd kanyarodni, a Hollán Ernő utcára.

A Széchenyi utca marad egyirányú a Fő tér felül, de a Szily János utcára csak jobbra, a Petőfi utca irányába lehet majd kanyarodni. A Szily János utca marad kétirányú.

De a fő cél érdekében a Hollán Ernő és Kiskar utcák felől nem lehet majd bekanyarodni a megyeháza és a Berzsenyi tér irányába, ott csak az Ady tér, illetve a Thököly végén lévő körforgalom felé lehet majd haladni.


Korábban írtuk:

Amikor Puskás Tivadar polgármester a munka kezdetét bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a teret a 150 évvel ezelőtti állapota alapján újítják fel, arra kellett gondolnunk, hogy akkor még nem voltak autók. És ezért most szépen feldúlják és megszüntetik a Berzsenyi-szobor körüli parkolókat.

Vízmedencék is lesznek

A tájékoztató végén ennek látványosan neki is állt a munkagép, egy kisebb, bekerített területen el is kezdte a burkolat felbontását. Aztán majd szépen, sorban következik a többi rész.

Berzsenyi tér felújítása - látványterv
Így fog kinézni a Berzsenyi tér
szombathely.hu

A tér felújításának terveiről írtunk már Megszűnik a Berzsenyi téri parkoló, rendezvénytér lesz, legalábbis ezt tervezik Szombathelyen 2016. May 06. 08:14 . Az akkor ismertetett tervekhez képest nem sok változás van, a legfontosabb a parkoló megszüntetése. Ennek helyén rendezvényteret alakítanak ki, ugyanazzal a burkolattal, mint a Fő téren, és annak környékén.

A nyugati oldalon lesz két vízmedence és zöldfelület, a tervek szerint ebbe az irányba bővül a Fő tér és környéke gyalogosövezete. A felújítás a székesegyházzal szemközti téren, a Szily János-szobor környékén is folytatódik, ezzel egységbe foglalva az egyetemi épülettől a Szily János utca elejéig húzódó területet.

Tömbbelsőkbe viszik a parkolóhelyeket

A Szily János utcát is felújítják, új, térköves járdát és új aszfaltot kap. Nem lesz egyirányú, noha korábban erről is volt szó, de a jelenlegi nyolc méter széles úttestet öt és fél méteresre szűkítik, így az utca nyugati oldalán (a Berzsenyi tér felől nézve bal oldalon) párhuzamos parkolóhelyeket alakítanak ki.

Sajtótájékoztató a Berzsenyi téren
Mutatják a terveket is
Bonyhádi Zoltán

A megszűnő parkolókat egyrészt itt, másrészt a Kőszegi és Szily János utcák közti tömbbelsőkben, valamint a Kőszegi utcai parkolólemez hasznosításával pótolják. Illés Károly alpolgármester szerint több új parkolóhely lesz, mint amennyi megszűnik.

Az utca déli végén, a szemináriumi épület előtt lesz két megállóhely a turistabuszok számára, a buszok itt megállhatnak, de nem parkolhatnak le.

1,2 milliárd forint lesz, maradhat?

Lesznek változások a közlekedési rendben is. A tervek szerint csökkenteni akarják itt az autóforgalmat, az átmenő forgalmat az Ady tér felé akarják terelni. A Széchenyi utca marad egyirányú, amúgy ez az utca is új burkolatokat kap. az utca nyugati végén ugyanúgy lehet majd balra és jobbra kanyarodni, mint most.

Sajtótájékoztató a Berzsenyi téren
Ennek a térnek a terveit
Bonyhádi Zoltán

A Hefele M. utca azonban egyirányú lesz, mégpedig a Kossuth utca felől. És - ha jól értettük Illés Károly alpolgármestert - onnan csak balra, a Kiskar utca felé lehet majd kikanyarodni.

A Berzsenyi téren amúgy az utcaszintet megemelik a járdák szintjére, így nem lesznek járdaszegélyek, ezzel is a gyalogosövezet jelleget erősítik.

Sajtótájékoztató a Berzsenyi téren
És már bontják is
Bonyhádi Zoltán

Puskás Tivadar polgármester a tájékoztatón elmondta, a székesegyház és a püspöki palota felújítása 2,5 milliárd forint volt, és ennyi lesz a most bemutatott felújítás is. Összesen, maga a Berzsenyi téri rész 1,2 milliárdba kerül, a többi a Szent Márton térre és környékére, valamint a Savaria múzeumra megy majd.

A munka - ha egyelőre csak egy géppel is - de elkezdődött, a polgármester szerint, ha minden jól megy, az év végére, de legkésőbb a jövő év első felére befejeződik a Berzsenyi tér és a Szily János utca felújítása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet