Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Én szeretnék itt maradni! - Beszélgetés Szombathelyen tanuló külföldi egyetemistákkal

Marokkóból, Tunéziából és Libanonból jöttek. Fiatalok, okosak, intelligensek és egészen más szemmel nézik városunkat, mint mi magunk.

Tavaly szeptemberben 21 külföldi gépészmérnökhallgató kezdte meg tanulmányait a SEK-en belül a Savaria Műszaki Intézetben (SMI). A szombathelyi campuson ez az első angol nyelvű alapképzés, amely a Stipendium Hungaricum programon keresztül valósulhatott meg.

A képzés sikeresen halad, sőt, már a következő év hallgatóinak a kiválasztása is a küszöbön áll. Tavalyhoz képest kétszer annyian, közel 90-en jelentkeztek a világ országaiból, hogy Szombathelyen kezdjék el gépészmérnöki képzésüket. Március második felében elindulnak a meghallgatások, hogy a legjobb 48 fiatalt (akkreditációs maximum) kiválasszák az intézet oktatói.

Dr. habil. Fekete Gusztáv egyetemi docenstől megtudtuk, hogy ebben az évben sikeresen el tudták indítani a magyar nyelvű gépészmérnöki MSc képzést is, így a következő évek céljai között az szerepel, hogy a most kezdett külföldi hallgatók az SMI-en belül akár mester vagy doktori szinten is folytathatják a tanulmányaikat és kutatásaikat. Ehhez pedig a jelenlegi MSc képzés angol akkreditációját kell majd elindítani.

A külföldiek közül három hallgatóval a közelmúltban átadott Pável Ágoston-emlékszobában ültünk le egy kellemes hangulatú beszélgetésre. A találkozót Dr. habil. Fekete Gusztáv egyetemi docens segített összehozni. Köszönet érte.


Elmondanátok, honnan jöttetek?

Samar Mani : Tunéziából jöttem egy Sousse nevű városból, ami nagyjából akkora, mint Szombathely és egy elég népszerű turistahely.

Rawad Zeineddine : Egy kis libanoni hegyi faluból, Boutmeh-ből érkeztem. Mindössze kétezer ember él ott, de gyönyörű a természeti környezet, csend van és nyugalom.

Fahd Tebaa : Én Marokkó fővárosában, Rabatban éltem. Jó hely, szeretem a nyüzsgését, a lehetőségeit, de tetszik Szombathely is a maga nyugodtságával.

Külföldi diákok a SEK-en
Balról jobbra: Fahd Tebaa, Dr. Fekete Gusztáv, Samar Mani, Rawad Zeineddine
Nagy Jácint
Hogy találtatok rá a szombathelyi egyetemre?

Rawad : Bementem a libanoni oktatási minisztériumba és megkérdeztem, milyen külföldi ösztöndíjak vannak. Ott mondták, hogy van a Stipendium Hungaricum program. Mivel gépész vagyok és a legjobb ipari centrumok Európában vannak, így beadtam a pályázatomat az ELTE-re, megcsináltam a felvételi vizsgát és fel is vettek. Örültem, hogy Szombathelyre kerültem, mert szeretem a kisebb, csendesebb városokat, szerintem jobban is lehet tanulni ezeken a helyeken.

Samar : A szerencsén múlott. Apu barátja hallgatta a rádiót, ő mondta a barátomnak, aki aztán nekem, hogy van egy ilyen lehetőség. Megnéztem az interneten Szombathelyt, megláttam a Fő teret, nagyon megtetszett, így megpályáztam és sikerült.

Fahd : Csodával határos történet. Egy nap volt már csak a jelentkezési határidőig, amikor megtudtam, hogy van ilyen lehetőség, így egész nap futkostam a papírok után. Korábban matematikát és gépészetet tanultam, de a matek túl nehéz volt, így pont passzolt hozzám a gépész szak. Ezúton is köszönöm Dr. Fekete Gusztáv docens úrnak mindazt a segítséget, bátorítást és humort, amit a felvételi videó-interjú alatt kaptunk tőle, és azt is, amit azóta itt az egyetemen is megkapunk.

Külföldi diákok a SEK-en
Samar Mani (b) és Rawad Zeineddine
Nagy Jácint

Mit tudtatok Magyarországról, mielőtt idejöttetek?

Fahd : Édesapámmal korábban sokat beszélgettünk a világról, és amikor eldőlt, hogy ide jövök, utánanéztünk az országnak. Nagyon tetszett Magyarország gazdag történelme, hogy gazdaságilag egy rohamosan fejlődő hely. Tetszett az is, hogy kevesebb idegen van, mint például Franciaországban. Ez a pozitív kép ideérkezésem után megerősödött bennem; komolyan azt gondolom, hogy Budapest a legjobb hely a világon.

Samar : Bevallom, korábban szinte semmit nem tudtam Magyarországról. Valamiért azt hittem, hogy az itt élő emberek zárkózottak és hűvösek, de kiderült, hogy ez egyáltalán nem így van. Én nem beszélek magyarul, a kollégiumban a portás hölgy pedig nem beszél angolul, de mégis nagyon kedves, mindenben segít, mosolyog és nyitott, mint az itt élő emberek többsége.

Rawad : Ahogy mondtam, gépészmérnökként is felkeltette az érdeklődésemet Magyarország, amelynek gazdaságában nagy szerepet játszik a járműipar. De emellett megragadott a természeti- és az épített környezete is. Az itteni épületek, az építőanyagok, a tetők dőlésszöge nagyon különbözik a libanonitól.

Mi volt nálunk az első benyomásotok, élményetek?

Fahd : Marokkóban van egy Ifrane nevű város, ami csendes, nyugodt. Egyetlen egyeteme van és mindenki szeretne ott élni. Nekem ez jutott eszembe, amikor idejöttem.

Samar : Bevallom, az első két napom elég szörnyű volt. Ez volt az első utam külföldre, fáradt voltam és minden borzasztóan új volt számomra, család és barátok nélkül. Az első napot gyakorlatilag végigaludtam, a második napon meg rossz idő volt és ki sem mozdultam a kollégiumból. Aztán a harmadik napon a mentorunk kivitt minket a Fő térre, és hirtelen minden megváltozott.

Rawad : Én szeretem az új dolgokat. Ez volt az első repülőutam, féltem egy kicsit, de élveztem. A Keleti pályaudvaron ültem fel életemben először a vonatra, mert Libanon kis ország, nincs vasútja. Aztán a szombathelyi IC-n két lánnyal is beszélgettem; tényleg kellemes élmény volt. Aztán mikor holtfáradtan megérkeztem a kollégumba, a tanulótársaim mondták, hogy „üdvözlet, csapjunk egy kis bulit”, én meg azt válaszoltam, hogy inkább holnap.

Külföldi diákok a SEK-en
Fahd Tebaa
Nagy Jácint

Most már fél éve itt éltek. Mi volt eddig a legmeglepőbb élményetek?

Fahd : Nekem az, ahogy az autósok és a gyalogosok komolyan veszik a közlekedési táblákat és betartják a szabályokat.

Rawad : Én is ezen lepődtem meg a legjobban. De tetszik, mert az jó, ha mindenki egyenlő és egyformán tiszteli a rendet.

Samar : Én az emberekre csodálkoztam rá. Hogy pont olyanok, mint nálunk. Közvetlenek, nyitottak, aranyosak.

Megbarátkoztatok a magyar ételekkel és italokkal?

Rawad : Én két kupica pálinkával kezdtem a barátkozást. Barátaimmal Libanonban keveset iszunk, de itt hozzászoktam az alkoholhoz. Ez azért is van, mert nálunk az alkoholfogyasztás gyakran verekedéshez vagy más bajokhoz vezet, itt viszont a kellemes társasági együttlét eszköze.

Samar : Én azon lepődtem meg, hogy ha a gulyás marhahúsból készül, az pont olyan, mint egy jellegzetes tunéziai étel.

Fahd : A legjobban egy zöldségekből készült leves ízlett. Isteni volt, nagyon sokat ettem belőle. Sajnos nem emlékszem a nevére.

Külföldi diákok a SEK-en
Rawad Zeineddine
Nagy Jácint

Meg tudtok nevezni olyan dolgokat, ami hiányzik?

Fahd : Természetesen hiányzik a családom és a barátaim. És az, hogy nem értik meg az arab vicceimet.

Samar : Én csak a családomat hiányolom. Nem tudtam hazamenni félévkor sem.

Rawad : Ahogy mondtam, én egy kis faluból jöttem, ahol az emberek nagyon közel vannak egymáshoz. A barátaim olyanok, mintha a lelkem darabjai volnának. Hiányzik a családom és hiányoznak a hazai ízek is. Nem vagyok egy jó szakács, most látom, milyen egyszerű volt otthon, csak szóltam, hogy “anyu, főzd meg ezt vagy azt”.

Mit gondoltok a szombathelyi egyetemről?

Rawad : Én Libanonban is gépészetet tanultam, de a szombathelyi egyetem szerintem jobb. Otthon rengeteg tanulnivalót adtak, ami sok sztresszel járt és nagyon sok teljesen felesleges dolgot kellett elsajátítanunk. Itt viszont szelektálnak, a lényegre koncentrálnak, arra, amire majd valóban szükségünk lesz. És kiváló oktatóink vannak.

Samar : Én is gondolom. Tunéziában már részt vettem egyetemi előkészítő oktatásban, de ott a felsőfokú tanulmányok jellemzően bonyolultak és a sokszor unalmas előadások reggel 8-től este 6-ig tartanak. Itt hagynak szabadidőt, tudunk sportolni, foglalkozni magunkkal, vagy aki akar, tud önálló kutatást végezni.

Fahd : Marokkóban az egyetemi órák nagyon fárasztóak és unalmasak voltak. Itt sokkal gyakorlatiasabbb az oktatás. Tényleg remek tanáraink vannak, például Dr. Fekete Gusztáv mechanikából vagy a matematika-oktatónk Dr. Gönye Zsuzsanna és a többiek. Tetszik, ahogy a tanárok humort is hoznak be az órákra.

Külföldi diákok a SEK-en
Dr. Fekete Gusztáv
Nagy Jácint

Még három évig itt Szombathelyen tanultok. Már tudjátok, mit szeretnétek csinálni utána?

Rawad : Én szeretnék itt maradni, Európában vagy Magyarországon, és elvégezni a mesterszakot. Jobb lehetőségek vannak itt, mint a háborús és nehéz gazdasági helyzetben lévő Libanonban.

Samar : Mindenképpen el kell végeznem a mesterszakot, mert az alapszakkal Tunéziában nem tudok mit kezdeni. De közben megszerettem Szombathelyt is, így itt akarok tanulni és talán majd élni is. Majd kialakul.

Fahd : Én is itt látom a jövőmet. Szeretném, ha ideköltöznének az idős szüleim is. Én vagyok az egyetlen fiuk, így az én feladatom gondoskodni róluk. Sokat mesélek nekik Szombathelyről, és egészen biztos vagyok abban, hogy tetszene nekik. A mesterszak után szeretném megszerezni a Phd-t is.

Van valami kedvenc helyetek a városban?

Fahd : Én szeretek nagy sétákat tenni. Bármilyen hihetetlen, a legemlékezetesebb sétám a Tesco és a kollégium között volt. Szinte senki nem volt az utcákon és hallottam a saját lépteimet.

Samar : Ahogy korábban mondtam, engem a Fő tér ragadott meg, és máig a kedvenc helyem. Olyan, mintha egy mozifilmből vágták volna ki. Amikor van szabadidőm, elsétálok a barátommal, beugrunk a boltokba aztán visszasétálunk a kollégiumba.

Rawad : Nekem a Csónakázótó és környéke a kedvencem, talán mert nagyon szeretem a természetet. Korábban meg voltam győződve, hogy Libanonnál nincs szebb hely, de most már nem vagyok biztos benne. A sörözők közül a Két medve a favorit, oda minden hétvégén elmegyünk barátaimmal.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra