Ügyes, de együgyű betörők dúltak Szombathelyen

Huszonhárom bűncselekménnyel gyanúsítanak egy szombathelyi testvérpárt. Ők felelősek az oktatási intézményekbe való betörésért is. A drogos fiatalok tettei hallatán joggal temethetjük arcunkat a tenyerünkbe.

Ötezer forint haszna volt egy iskolából elorzott notebook eladásából a betörőduó egyik tagjának. A pénz jól jött, hiszen a marihuána pénzbe kerül, így újabb bódító adagot lehetett vásárolni belőle. De ne fussunk ennyire előre.
Október végén betöréshullám kezdődött Szombathelyen. Az oktatási intézmények kifosztásáról mi is részletesen beszámoltunk Nyílászáró csere után betörések Szombathelyen - Laptopokra utazik a „Pókember” 2010. November 17. 10:45 , akkor azt feltételezve, hogy a betöréseknek esetleg köze lehet a nyílászárók lecseréléséhez. A rendőrség is ezen a nyomon indult, aztán kiderült, hogy az elmúlt években rengeteg oktatási intézményben zajlott le az ablakok és ajtók cseréje, ezért a betörőknek majdhogynem keresniük kellett volna a régi ablakos iskolákat.

Ekkora résen mászott be az iskolai betörő az irodába
Ekkora résen mászott be az iskolai betörő az irodába
Tánczos Mihály

Az első betörés a Joskar-Ola lakótelep iskolájában volt. Hasonlóra már több mint tíz éve nem volt példa, az nyilvánvalónak tűnt, hogy a tettesek számítástechnikai eszközökre utaztak. Ezután sorozatban hat helyre mentek be a tettesek a Derkovits lakótelepen. Iskola, óvoda, bölcsőde is áldozatul esett a Pókember-módszerekkel dolgozó elkövetőknek, akik valami miatt vonzódtak az emeleten való behatoláshoz. Felkúsztak villámhárítón, fal mellé rakott tárgyakon, peremeken. A rendőrök ebből azt a következtetést vonták le, hogy nem lehetnek testes betörők, hiszen sem a villámhárító, sem a palalemez, amin átszaladtak nem bírt volna el egy 80 kilós embert.

A bűncselekmény-sorozatot látva a rendőrök nyomozóportyákat szerveztek. Éjszakánként civil autókkal körözve figyelték a veszélyeztetettnek gondolt oktatási intézményeket. A dolgukat nehezítette, hogy a legtöbb helyen a kerítésen átmászva már szinte láthatatlanul tevékenykedhettek a rosszfiúk. A sportpályák, iskolaudvarok szinte sehol nincsenek kivilágítva.

Dr. Horváth András alezredes és Kovács Nikoletta főhadnagy
Tánczos Mihály

Az egyik iskolánál aztán sikerrel jártak a rendőrök, megzavarták a duót betörés közben. Hiába vették körül gyorsan a rendőrök az épületet, a betörők valahogyan eliszkoltak, a helyszínen hagyták azonban a kerékpárjukat. Ebből a rendőrök arra következtettek, hogy helybéliek lehettek és a biciklik tulajdonosi körét is sikerült nagyjából feltérképezni. Azért csak nagyjából, mert egy népes famíliához tartoztak, ahol az vitte a biciklit, aki éppen felült rá.

A régi mászókát használta a betörő, hogy feljusson a lapostetőre
A régi mászókát használta a betörő, hogy feljusson a lapostetőre
Tánczos Mihály

A család a Paragvári utca inkább hírhedt, mint híres önkormányzati épületében lakott. A 26 négyzetméteren minimum három testvér, egyikük élettársa és annak gyerekei laktak. A felnőttek esetében az elvégzett osztályok számának átlaga biztosan nem haladja meg a nyolcat, így nem kell rafinált elkövetőkre gondolni. A rendőrségre éppen jókor futott be a SZOVA bejelentése, miszerint a családtagok kábítószert fogyasztanak az önkormányzati lakásban. A rendőrök számára egyértelmű volt, hogy a munkanélküli famíliának önerőből nem lenne pénze drogra. Így már megvolt a jogalap a házkutatásra. Drog ugyan nem került elő, de a teszt pozitív lett és a betörésekből származó tárgyak is előkerültek.

A nyomozók tíz intézmény ellen elkövetett betöréssel, hétvégi házak, családi ház és vendéglátóhely feltörésével, kerékpárok eltulajdonításával gyanúsítják a család 24 és 19 éves tagját. Az idősebb nyáron szabadult Baracskáról, míg a fiatalabb október elején lépett ki az aszódi büntetés-végrehajtási intézet kapuján. Ezután kezdődtek a betörések.

A betörőt a csatorna is segítette
A betörőt a csatorna is segítette
Tánczos Mihály

Mint kiderült, a betörő testvérek nem igazán konyítottak a számítástechnikai berendezésekhez. Az egyik százezer forintnál értékesebb projektort például szétszedték a helyszínen és a memóriakártyát vitték el belőle, mert olyant már láttak. (Az egyik intézmény vezetője novemberben a nyugat.hu-nak elmondta, attól tart, hogy a betörők az intézmény adatait akarták megszerezni, mert értékes tárgyakat a helyszínen hagytak, míg a csekély értékű adathordozókat elvitték. Most már tudjuk, miért.)

Hollósi Gábor rendőrkapitány és Andics Lilla főhadnagy, nyomozó
Tánczos Mihály

Az egyik helyről egy feszületet is magukkal vittek, ezt később a lakásukon megtalálták, azzal karózták ki az egyik szobanövényt. A betörők nem vittek magukkal szerszámot, a helyszínen talált eszközökkel improvizáltak. Az egyik iskolában szinte berágták magukat a gazdasági irodába. A bőr borítást leszaggatták és egy kis lyukat fűrészeltek, amin egyikőjük bemászott. (Szintén segített a rendőröknek a gyanúsítotti csoport szűkítésében, hiszen nem mindenki fér át akkora lyukon.

Ajtótokostól rontottak az irodába
Ajtótokostól rontottak az irodába
Tánczos Mihály

A lopott tárgyakat potom pénzért adták tovább. Így a 150 ezres notebook-ot 10 ezer forintért, tehát fejenként 5 ezer forintot kerestek a bolton. A rendőrség nyomoz a vásárlók után is és egy elejtett félmondatot itt kiemelnénk: a családtól elektronikai terméket vásárlók jobban járnak, ha ők maguk keresik meg a rendőrséget és nem várják meg, míg a rendőrség kopogtat náluk. Az utóbbi eshetőségből lehet rosszabbul kijönni.

A betörőduót kudarcok is érték, amikor például az éjjel elrejtett szajré reggelre már nem volt a rejtekhelyen. Az eladott dolgokból befolyt pénzen felöltözködtek, majd később rákényszerültek a márkás ruhák eladására is, ha éppen drogra kellett a pénz. A sportcipő vásárlás sem sikerült fényesen, nem sikerült ugyanis eltalálni a jó méretet. A fiatalok utazni is vágytak, Londont szemelték ki célként. Repülőjegyet is vásároltak több mint 100 ezer forintért, de a közelgő utazás örömére elszívott marihuána és az alkohol megtette a hatását, elszálltak, de repülő nélkül. Mire kijózanodtak, már lekésték a gépet.

A két betörő előzetes letartóztatásban van, az idősebbik tag ikertestvére ellen pedig visszaélés kábítószerrel bűncselekmény miatt indult nyomozás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nyílászáró csere után betörések Szombathelyen - Laptopokra utazik a „Pókember”

Néhány napon belül több szombathelyi oktatási intézménybe is betörtek ismeretlenek. Az elkövetési módszerek hasonlóak és több helyen a riasztó sem hatott riasztólag.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló