Befuccsolhat a szombathelyi bioerőmű építése?

A SZOVA vezérigazgatója manipulálja a telekárat, hogy alátámassza korábbi rendőrségi feljelentését? Így egyre távolabbra kerül a megegyezés.

Hétfőn mutatták be a sajtónak Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen 2012. March 26. 16:03 a Szombathelyre tervezett bioerőművet, ami több szempontból is kedvező hatással lenne a város gazdaságára. Egyrészt összesen 110-160 embernek adna munkát, másrészt növelné az önkormányzat helyi adóbevételeit, harmadrészt olcsóbbá tenné a távhőszolgáltatást,és csökkentené a város függését a gázáraktól.

Jegelik az ügyet?

A sajtótájékoztatón Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen 2012. March 26. 16:03 elhangzott, hogy a beruházó Grenor Hungária Kft. jelenleg tárgyal az önkormányzattal az engedélyek miatt, a Távhővel az erőmű által majdan termelt hőenergia átvételéről, a SZOVÁ-val pedig az ipari parki területről, ahol felépítenék az erőművet. Amikor rákérdeztünk a tárgyalások állására, Molnár Miklós alpolgármester azt mondta, ezekről az adatokról később beszéljünk.

Ilyen lenne a bioerőmű
Grenor

Tegnap aztán ülésezett a közgyűlés pénzügyi, gazdasági és jogi bizottsága. Itt elvileg a beruházás kommunikációs és környezetvédelmi ügyeiről kellett volna tárgyalni, de a SZOVA vezérigazgatója előhozta az erőműhöz szükséges telek árát is. Információink szerint Németh Gábor bejelentette, hogy a Grenor Kft. 3 ezer forintos árajánlatot tett a telekért, és ezt a SZOVA nem tudja elfogadni.

Kiderült az is, hogy a SZOVA igazgatósága és felügyelőbizottsága egymástól függetlenül hozott olyan határozatot, hogy amíg a területre nem érkezik megfelelő árajánlat, addig érdemben ne foglalkozzanak az üggyel.

Ügyes trükk

Mi azonban úgy tudjuk, és a sajtótájékoztatóról szóló tudósításunkban írtuk is, hogy a cég valójában 9 ezer forintot fizetne a telek négyzetméteréért, és összesen egy hektárt vásárolnának.

Németh Gábor nem adja fel
Mészáros Zsolt

Úgy tudjuk, az ellentmondás mögött egy ügyes trükk van. A SZOVA ugyanis két részletre bontotta a cég által fizetendő összeget. A kisebb, négyzetméterenkénti 3 ezer forintos árat elnevezték vételárnak, a nagyobbat, ami 6 ezer forintot jelent négyzetméterenként, pedig közművesítési hozzájárulásnak. Így – ha létrejön az üzlet – a beruházó valójában 9 ezer forintot fizet a telek minden négyzetméteréért, miközben a könyvelésben vételárként a 3 ezer forint szerepel.

Vissza is üthet a taktika

Információink szerint ennek a trükknek az a célja, hogy alátámassza a vezérigazgató rendőrségi feljelentését Önállósította magát a SZOVA vezérigazgatója? 2012. February 28. 14:09 . Amit, ugye azért tett, mert – szerinte – 2007-ben túl sokat fizetett a SZOVA akkori vezetése ezekért az ingatlanokért. Úgy tudjuk, a feljelentéshez bizonyítékként csatolta is már, hogy a bioerőmű beruházója 3 ezer forint/nm-ért hajlandó megvásárolni a területet.

De ez a taktika vissza is üthet. Nem valószínű, hogy a közgyűlés hozzájárul egy ilyen alacsony árhoz. Ráadásul az említett területek négyzetméterenként 6 ezer forinttal szerepelnek a vagyonleltárban. Ha a SZOVA ezt – papíron – 3 ezerért adja el, akkor a vezérigazgató megvalósítja a hűtlen kezelés fogalmát.

Arról már nem is beszélve, hogy egy, a város számra sok hasznot ígérő beruházás fuccsolhat be, mielőtt még elkezdődhetett volna.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen

Direktben 12 embernek adnak munkát, a beszállítói körön keresztül 100-150-nek. Jelenleg az engedélyeztetés zajlik.

Önállósította magát a SZOVA vezérigazgatója?

Kérdéses, Németh Gábor kapott-e felhatalmazást arra, hogy tárgyaljon a szombathelyi ipari területek korábbi tulajdonosaival az ingatlanok visszavásárlásáról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet