Ők sem akarnak biofűtőművet

Legalább kétszázan tiltakoztak az új szombathelyi fűtőmű ellen, pedig ez csak egy lakossági fórum volt. Akár az utakat is lezárják.

Azt mondják, hogy ez nem demokrácia, pedig nem hallgatják meg egymást

– mondja egy kormánypárti városi képviselő a tömeg mélyén. A Távhő Vízöntő utcai telephelyén vagyunk, az udvaron felállított fűtetlen és világítás nélküli sátorban, amit nagy hirtelen húztak fel.

Elkéstek az ígéretekkel

Lakossági fórumot hirdettek ide, és először az irodaház 30 fős tárgyalótermébe akarták vinni az egészet, de rá kellett jönniük, hogy ez nem lesz jó megoldás. Jöttek a környező családi házas övezetből, a Derkovits lakótelepről, Oladról. A telephely környéke tele autókkal, csak néhány utcával arrébb lehetett parkolni, komoly felháborodás szaga érződik a levegőben.

Miről is van szó? Tavaly év végén derült ki Biofűtőmű a szombathelyi lakótelep mellett 2012. December 15. 10:03 , hogy a Távhő egy új, faaprítékkal működő fűtőművet akar ide építeni. Mert csökkenteni akarják a földgáztól való függőséget. A cég ígért kisebb környezetterhelést, olcsóbb fűtést a távhős lakásokba, saját magának meg 100 milliónyi megtakarítást egy év alatt, már ha beindul az új fűtőmű.

Lakossági fórum a tervezett biofűtőműről
Egy 30 fős terembe tervezték
Garai Antal Atom

De az ígéretekkel most már elkéstek, ez világosan látszott a fórumnak álcázott össznépi felháborodáson. Valószínű, hogy hosszú ideig tartott az előkészítés, de a lakosság semmit sem tudott róla, közben aztán kiadták az elvi építési engedélyt, és jó közel a fellebbezési határidő lejártához hívták össze a lakossági fórumot.

Az előzenekar sem panaszkodott volna

Amihez valószínűleg volt némi köze a politikának is. A decemberi közgyűlésen Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására 2012. December 13. 08:50 Czeglédy Csaba, az ellenzéki MSZP-SZTKE frakció vezetője szólalt fel, és azt mondta, a városvezetés a titkolózást azzal indokolta, hogy karácsony előtt nem akarták felidegesíteni a lakókat. Kérte, hogy a közgyűlés vegye napirendjére az ügyet, és beszéljenek róla a nyilvánosság előtt.

Lakossági fórum a tervezett biofűtőműről
A Távhő igazgatója és a szakértők
Garai Antal Atom

A közgyűlés nem vette fel, ahogyan a januári ülésen Hét kilométeres élménypark a Perintnél 2013. January 30. 13:29 sem, ott azért elhangzott egy ígéret, miszerint a februári ülésen Sok vita után példaértékű egyetértés 2013. February 28. 08:47 megtárgyalják a dolgot. És februárban sem tárgyalták meg, de legalább bejelentették, hogy lesz egy lakossági fórum. Most ezen vagyunk.

Mondjuk, az első pillanattól látszik, hogy ebből nem lesz fórum. Közel kétszázan töltötték meg a sátrat, és még közben is érkeztek, ha ez egy koncert lett volna, a hangulatra nem panaszkodhatott volna az előzenekar sem. Mert volt ám itt előre eltervezett koreográfia, amiből persze nem lett semmi.

Ami nem megy…

A meghívó szerint maga a fórum 45 perces lett volna, aztán irány a Mikes Kelemen utca, ott működik már egy hasonló fűtőmű, igaz, kisebb, 7 MW-os kapacitású. A Távhő tervei szerint az ott látottak és a fentebb említett ígéretek majd jól meggyőzik a lakókat, akik még a végén köszönetet is mondanak az új létesítményért.

Lakossági fórum a tervezett biofűtőműről
A másik oldal
Garai Antal Atom

Mi megint csak elcsodálkozunk, mint tettük a szentkirályiak esetén a másik, most éppen jogilag megtámadt és sorsára váró bioerőmű A végsőkig elmennek a szentkirályiak 2012. July 13. 14:13 miatt Szentkirályon rendezett fórumon Támadható a Szombathelyre tervezett bioerőmű 2012. April 21. 08:06 . Azon, hogy mennyire nem megy a kommunikáció azoknak, akik erőművek építésén dolgoznak. Pedig ez másik csapat volt, igaz, a környezetvédelmi szakértő, akinek a feladata a kételyek eloszlatása lett volna, itt is ugyanaz volt.

Harrach Tibor, a Távhő igazgatója jó hírt említett, miközben vele szemben kétszáz feldühödött ember keresett kézifegyvernek valót, és azt is mondta, hogy csak előnnyel jár a terv. Az építészmérnök és a környezetvédelmi mérnök is felkészületlennek látszott, egy nyugdíjas környezetvédelmi szakértő rutinból szedte darabokra állításaikat. (Ő volt egyébként, aki már két írást is küldött lapunknak a fűtőműről.)

Azt kapták, amit akartak

Az építész csúsztatással vádolta az őket kritizálót, nem tudjuk, kinek is van igaza, de ez itt, ebben a helyzetben tök mindegy volt. A lakosság azt kapta, amit akart: egy előkészítetlen, hamis adatokat tartalmazó tervről és sok káros hatásról információkat.

Lakossági fórum a tervezett biofűtőműről
A szakértőkre nem nagyon hallgattak
Garai Antal Atom

Mindezt bekiabálásokkal nyugtázta, ezek lényege az volt, hogy nem akarnak ide semmiféle biofűtőművet. Szóba került, hogy a füst összetevői éppen a tűréshatár alatt lesznek, hogy az épületek (köztük a kémény) magassága nem felel meg az érvényes szabályoknak, hogy naponta több kamion szállítja majd a az alapanyagot, miközben az idevezető utak teherbírása max. 7,5 tonnásra van méretezve.

A kritikákból kijutott a körzet képviselőjének, Marton Zsolt (Fidesz) alpolgármesternek is. Ő is felszólalt, és megpróbált kihátrálni a dolog mögül. Elismerte, hogy elkésett a lakossági fórum, és ezt a felelősséget a Távhőre hárította. Aztán kijelentette, hogy a lakosság ellenében teljesen felesleges bármit is tervezni, most még nincs semmi eldöntve. És megígérte, hogy a következő hónapban tárgyalja majd az ügyet a közgyűlés.

Az utcát is lezárják

Ezen kicsit el is gondolkodtunk. A következő hónap ugyanis április, de addig lesz még egy közgyűlés, március végén. Így most kétséges, hogy a márciusi vagy az áprilisi ülésen tárgyalják-e majd. Marton egyébként nem győzte meg a jelenlévőket, később egy lakó fel is szólította, hogy mondjon le posztjáról.

Lakossági fórum a tervezett biofűtőműről
Indulatokból nem volt hiány
Garai Antal Atom

Czeglédy Csaba is felszólalt, bejelentette, hogy pénteken 400 ember közreműködésével fellebbezést nyújtottak be a terv ellen, az ehhez szükséges 230 ezer forintos illetéket tucatnyian dobták össze.

Egy másik felszólalóról kiderült, hogy a közgyűlés környezetvédelmi bizottságának külsős tagja. És, hogy maga a környezetvédelmi bizottság sem kapott információt a tervről. Hülyének néznek minket – fakadt ki. És megígérte, hogy egyetlen kamion sem megy be a telephelyre, ha kell, lezárják az utcát.

Odanyomott egyet a Távhő alkalmazottainak és a szakértőknek is:

Csak ülnek, mint a befőtt, de választ nem adnak

.

A fórum egyébként politikai helyszínként is szolgált. A két politikus felszólaló mellett több képviselőt is láttunk a tömegben. A kormányoldalról biztosan ott volt Horváth Csaba és Rettegi Attila, a Jobbiktól Balassa Péter, az LMP-től Horváth Zoltán, az MSZP-től Ipkovich György és Nemény András országgyűlési képviselők, Gyebrovszki János és Horváth Attila városi képviselők. És sokan azok közül, akik régebben igen, de most már nem politizálnak.

Ja, a Mikes Kelemen utcai kirándulás érdeklődés hiányában elmaradt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Sok vita után példaértékű egyetértés

Az MSZP és a Fidesz közösen tiltakozik Gyöngyössi Márton szombathelyi látogatása ellen. Előtte azért voltak húzós ügyek.

Hét kilométeres élménypark a Perintnél

Sétány, bicikliút, piknikpark, mesterséges tó, víziszínpad, szökőkút - és ez csak néhány részlet a Perint-parti tervekből.

Biofűtőmű a szombathelyi lakótelep mellett

Az MSZP szerint a városvezetés nem akarta a hírrel idegesíteni karácsony előtt a lakókat.

Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására

Czeglédy feljelenti a városvezetőket, mert kárt okoztak a városnak. Olvassa vissza teljes közgyűlési tudósításunkat!

A végsőkig elmennek a szentkirályiak

Fellebbeztek a Szombathelyre tervezett bioerőmű ellen, demonstrálni is hajlandóak, és pénzt is áldoznának a tiltakozás érdekében.

Támadható a Szombathelyre tervezett bioerőmű

Ezt állította egy ügyvéd a Szentkirályon szervezett lakossági fórumon. Előtte két és fél órán át a lakosság osztotta a beruházó céget és a városvezetést.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet